Amikor a login: promptnál kerül meghívásra, lehetőség van a felhasználónév után környezeti változók megadására, NÉV=ÉRTÉK. formában, azonban nem minden változót tudunk ily módon szabályozni: például a PATH, HOME és a SHELL nem kaphat itt értéket, továbbá az IFS letiltásra kerülhet, ha a felhasználó login shellje a fB/bin/sh.
Ezután a jelszavunkat kell megadnunk. A beírt karakterek nem jelennek meg a képernyőn, megelőzvén a 'leskelődést'. Ha többször hibás jelszót adunk meg, a login kilép, és a kapcsolat megszakad.
Ha a jelszavunk érvényességi ideje korlátozott, a rendszer továbblépés előtt felszólíthat a jelszó megváltoztatására. Ez azt jelenti, hogy a jelszavunk lejárt, nem érvényes, vagy hamarosan le fog járni. A régi jelszavunkat is esetleg meg kell adni ellenőrzésképpen, majd az általunk választott új jelszót. A témában lásd: passwd (1)
Sikeres bejelentkezés után néhány rendszerüzenetet kapunk, és a postaládánk állapotáról némi visszajelszést. A rendszerüzenetfájl (/etc/motd) kiíratását letilthatjuk egy 0 byte hosszúságú .hushlogin file létrehozásával a login könyvtárunkban. A posta állapotától függően a következő üzenetek valamelyikét kapjuk: "You have new mail." (Új levél van), "You have mail." (Levél van), vagy "No Mail." (Nincs levél).
A felhasználói- (UID) és a csoportazonosítónk (GID) beállításra kerül az /etc/passwd alapján. A $HOME, $SHELL, $PATH, $LOGNAME és a $MAIL környezeti változók beállításra kerülnek a passwd adatbázis megfelelő mezői alapján. Az ulimit, umask és a nice is értéket kaphat a GECOS mező tartalma alapján.
Néhány rendszeren a $TERM változó is értéket kap, miként az a /etc/ttytype-ban meg van írva.
Végrehajtódhat a parancsértelmezőnk inicializációs scriptje is. Ez ügyben lásd a megfelelő kézikönyv-oldalt.
A login ezen verziója sok fordítási opcióval rendelkezik, bár csak néhány közülük az, ami használatban lehet egyes speciális gépeken.
A fájlok elhelyezkedése a rendszerkonfigurációk különbözőségéből adódóan változhat.
getty (8), mail (1), passwd (1), sh (1), su (1), passwd (5), nologin (5)