Ugrás a tartalomhoz

Ugrás a lap tetejére Nyomtatás

Bevezető

Mielőtt bárki nekilátna a kocka különböző módokon való kirakásához, ajánlanám, hogy olvassa el ezt a kis bevezetőt. A teljesen kezdőknek először meg kell ismerkedniük az alapvető fogalmakkal, elnevezésekkel, hogy könnyebben megértség esetleg egy-egy komolyabb algoritmus leírását.

Kocka részei. Középső elem minden odlal közepe, Él kocka a 2 színű kocka, sarokkocka a 3 színű kocka.

Fontos megemlíteni már itt az elején, hogy rengeteg féle megközelítés létezik. Ezek közül talán a legegyszerűbb az úgynevezett "layer-by-layer" (soronkénti) kirakást elsajátítani, mert a legtöbb ember számára ez áll legközelebb a hétköznapi gondolkodáshoz. Ez nagyvonalakban annyit jelent, hogy soronként fogjuk a kockát kirakni. Na de mit is jelent az, hogy soronként? Egy olyan számára, aki életében először tart kockát a kezében nem biztos, hogy triviális az, hogy a kocka oldalainak színei előre meghatározottak. Ennek magyarázatához azonban nem árt tisztázni 3 alapfogalmat. A "nagy kockán" belül 3 típusú "kis kocka" van: él kocka, sarok kocka és a középső elem. Most az egyértelmű, hogy egy sarok kockából vagy középső elemből soha nem lesz él kocka illetve fordítva. Az egyes elemek jellemzői:

Ebből látszik, hogy pl. a fehér oldallal szemben mindig a sárga, naranccsal szemben a bordó és a kékkel szemben pedig a zöld oldal lesz. Ezek pozíciója egymáshoz képest nem változhat. Az oldalon egy ilyen "layer-by-layer" kezdő kirakást fogok először bemutatni. Ezt viszonylag egyszerű megérteni, megtanulni, és ha az ember tovább szeretne fejlődni, akkor sem kell feltétlen más megközelítéshez nyúlnia, hiszen egy oldalankénti kirakásra épül az egyik leggyorsabb módszer, a Friedrich Method.

Módszerek

Pár szó a legismertebb módszerekről: