KávéA Babkávé Pörkölési Típusai

A kávécserje termését a zöld kávébabot, különböző mértékben pörkölik. A kávészaküzletekben kapható babkávék színe a világos, meleg barnától az olajosan csillogó sötétbarnáig terjed, pörköltségi szinttől függően.
Néhány babkávé üzlet nyers zöld kávét is árul a kísérletező típusú kávéínyenceknek, akik szeretnék otthon pörkölni kávéjukat.

A hazai babkávé szaküzletek által kínált babkávék pörkölési szintjei:

Különböző szintű világos pörkölésű babkávét előszerettetel használnak az USA-ban. Ide tartoznak a

Bécsi (középbarna) pörkölés

Vissza

Szép egyenletes, melegbarnára pörkölt kávészemek enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. A bécsi pörkölési szintet Full city pörkölésként is ismerik, föleg az USA-ban.
Sokak szerint ennél a szintnél kezdi a pörkölés megváltoztatni kávébab eredeti ízét a szénhidrátok karamelizálása révén.
Tejes kávé, melange készítéséhez a legalkalmasabb, az eszpresszó nem lesz igazán testes bécsi kávéból, ahhoz mindig francia de inkább olasz pörkölésű kávét használjunk.

Francia ( sötétbarna) pörkölés

Vissza

Közepesen sötétbarnára pörkölt szemek, olajos felülettel. Enyhe savas felhang és a pörkölés kellmes aromája érezhető a francia pörkölésű kávéból készült eszpresszóban.

Olasz (mély sötétbarna) pörkölés

Vissza

Mély sötétbarna, olajosan csillogó kávészemek. Az igazi eszpresszó ínyencek (többek között a férjem is) az olasz pörkölésű kávéra esküsznek, melyből édes, enyhén füstös aromájú, keserű csokoládés felhangokkal rendelkező, testes kávé készíthető.

A kávébab túlpörkölését a Spanyol pörkölési szintnek nevezik. Az ilyen kávébab égett, keserű ízű, a belőle készült eszpresszónak híg, keserű.
A Sweetmarias nevű angol nyelvű kávés oldal képekkel mutatja be a különböző pörkölési szinteket.

Melyik a kedvenc porkoles típusod:

Kérjük csak egyszer szavazz

Bécsi
Francia
Olasz
Spanyol