Az Agda egy elég király funkcionális programnyelv, mely függő típusokkal is tud számolni. Ahhoz viszont, hogy kényelmesen tudd használni, emacs-ben kell dolgoznod.

De mi a helyzet akkor, ha Te egy kicsit modernebb, vagy általad jobb kedvelt Atom editorban szeretnél dolgozni? Fogod tudni használni a nagyszerű interaktív feature-öket, amiket az emacs agda plugin mellett megszoktál (vagy mutattak neked, mivel abszolút nem használtál még emacs-et ezelőtt, és nem most akarod kezdeni egy programnyelv miatt)? Persze, különben nem írnék most erről.

Leszögezem: az emacs nagyszerű szerkesztő, sokáig használtam elsődleges szerkesztőként főleg erlang-hoz, de ma már inkább csak terminálban használom kényelmi szempontok miatt.

Agda telepítés

Az agda egyszerűen telepíthető amennyiben pl egy haskell-platformot (vagy cabal-t) telepítettél már ezelőtt. Akkor csak egy cabal install agda szükséges. Egyéb esetben ajánlon, hogy a haskell platform csomagot telepítsd, ez sok fejfájástól megkímél. (Amennyiben Mac-et használsz brew csomagkezelővel, akkor onnan fel is tudod tenni.)

Atom plugin telepítés

Amennyiben engedélyezted az atom-nak az apm – Atom Package Manager – telepítését, annyiban elegendő kiadnod az apm install language-agda agda-mode parancsot. Egyébként pedig az editoron belül a csomagkezelő menüben telepítheted a parancsban említett két csomagot.

Atom plugin beállítása

A plugin beállításait a Preferences » Packages » agda-mode csomag fogaskerekére kattintva éred el legkönnyebben. A Default beállítások jók, kivéve a path mezőn. Unix rendszereken egyszerűen csak add ki a which agda parancsot, mely megadja az agda parancs elérési útját. Ezt másold be a path mezőbe.

Kész is vagyunk. A plugin beállításai közt látható a shortcut-ok listája is, mely nagy átfedést mutat az emacs-ban megszokotthoz.

Kellemes agdázgatást! Ha nem sikerült beállítani a plugin-t, vagy hibát találtál a leírásban, kérlek jelezd!