A vadkanári háziasítása

Harzer Roller kanari A kanárit elsősorban szép énekéért tartják. Latin megfelelője Serinus canaria forma domestica. A sokféle tenyésztésnek köszönhetően a kanárinak manapság sok megjelenési formája ismert. Ezeket 3 fő csoportra osztják: énekes, szín- és alakkanárik. Legrégebbi hagyománya a Harzer Roller tenyésztésének van Európában. Ezt a fajtát Harz-hegység bányászai tenyésztették ki, hogy a bányákban jelzőmadárként használhassák. A tudatos kanári-tenyésztés megalapítása Wilhelm Trute nevéhez kötődik. A II. világháborúig díszmadáron ezeket a madarakat értették. Mára már a Rollerek tenyésztése erősen visszaesett. Magyarországon is ezzel a fajtával kezdték a kanári-tenyésztést 1902-ben.

A kanári gondozása, a kalitkáról

A madarak remek társaságot jelentenek. Csivitelnek, egymással játszanak, tollászkodnak. Bármilyen szórakoztatóak, azt sosem szabad elfeledni, hogy komoly elkötelezettséget jelentenek.

szuk kalitkaba zart kanari A madár "lakhelyét" gondosan kell megválasztanunk, és még utána sem dőlhetünk hátra, ugyanis díszmadarunk kényelmét végig biztosítanunk kell. Az első és a legeslegfontosabb dolog a kalitka mérete. Alapvető szabály, hogy a kalitka szélességének legalább akkorának kell lennie, hogy a madár akadálytalanul kinyithassa szárnyait. Ha ez mégsem megvalósítható, akkor nappal nyissuk ki a kalitkát és felügyelet mellett hagyjuk repkedni a lakásban, és csak alvásra zárjuk vissza. A kanári alapvető helyigénye: 50x50x30 cm-es kalitka. A túl szűk kalitka kényelmetlenséget, erős bezártság-érzetet, depressziót idézhet elő kis kedvencünkben, ezért például nem is nagyon érdekel, amiért tartja az ember elsősorban.

Feltétlenül szükséges a madártartáshoz
kellék célja, milyen legyen
kalitka a lehető legszélesebb, hegyes perem nélkül
kaparó műanyagból, a kalitka takarítására
ülőrúd lehetőleg különböző formájú és vastagságú, a madár félig tudja átfogni a lábával, a gyümölcsfák ágai ideálisak
tisztítószerek a kalitka és a rudak tisztán tartása(a kalitkát langyos mosószeres vízzel ajánlott)
etető-és itatótálkák olyan tálkák az etetésre-itatásra, melyek beférnek a kalitka rácsain
speciális szállítóeszköz ebben vihetjük pl. az állatorvoshoz
takaró a szállító letakarására hideg időben, illetve segít a kanári elaltatásában

Egyéb dolgok, melyek jó, ha vannak:

A madarak szeretnek szabadon röpködni is, és nem csak a kis kalitkájukban lenni. Erre alakították ki az úgynevezett röpdéket. Azonban ennek ára elég drága, építeni meg nem könnyű. A röpdéről részletesen.

Készítette: Vass Norbert(VANUAAI.ELTE)