Kurt Cobain gyerekként

Kurt Cobain

Kurt Cobain 1967. február huszadikán született, Aberdeenben, egy faluban száz mérföldre Seattle-től. "Egy halott favágó-város valahol a Csendes-óceán partján... olyan hely, ahonnan elmész, nem ahová indulsz. Twin Peaks az izgalom nélkül." ­ nyilatkozta később Kurt a szülővárosáról. Az csak pletyka, hogy Washington államban több az öngyilkosság, mint máshol, az viszont igaz, hogy Aberdeenben és a szomszédos Hoquiamban az idegösszeroppanások és neurózisok aránya kétszer nagyobb, mint az országos átlag. Elsősorban a munkalehetőségek hiánya a felelős, és az a mindent átható érzés, hogy Aberdeen soha nem gyógyul ki agonizáló depressziójából. Kurt mesélte:
"az emberek itt elég egyhangúan élnek; fát kivágni, dugni, inni, aludni, megint inni, megint dugni. Nem valami lelkesítő dolog, de mást nem lehet itt csinálni."

Kurt Cobain gitárral

Kurt az irtóztató realitás elől kilenc éves koráig a gyermekkori fantáziába menekült. Órákig beszélgetett képzelt barátjával, Bodával, mindenfelé énekelve ment és folyton Beatlest hallgatott. Akkor azonban elváltak a szülei, ami nagyon megviselte a kisfiút. Visszahúzódó lett, mert a rokonok össze-vissza költöztették. Két évig az apjával élt egy lakókocsivárosban, később a nagyszüleinél lakott, amit nagyon utált. A legjobb illusztrációja Kurt kiskori terrorjának a Nirvana Sliver című száma, ami az Incesticide-on jelent meg. "Anyu és apu elmentek szórakozni. Engem kiraktak Joe nagypapánál. Nagyi vigyél haza! Nagyi vigyél haza! Nagyi vigyél haza!" Az utolsó sorokat szinte már sikoltja. Nagyon utálhatta a nagyapját, mert így emlékszik vissza rá: "A nagyapám egy farok, aki úgy néz ki, mint Brezsnyev, és rasszista vicceket mond."

Kurt Cobain énekel

Kurt minél idősebb lett, annál befelé fordulóbb is. Az Aberdeen-i gyerekek 99%-a nem tudta, mi az a művészet, vagy a zene. "Születésükkor már favágók voltak." ­ mondta. Máskor: "A középiskolában egy lány sem volt szép, úgy döntöttem, hogy egy darabig homokos leszek. Jó poén volt, bár sokszor megvertek." Kurt zeneileg is limitálva volt. Azt hallgatta, amit otthon talált, elsősorban Beatlest. Később, amikor az apjával élt, néha keményebb rockot is: Led Zeppelin-t, a Kiss-t, a Black Sabbath-ot. De olvasott a punkról is, és rögtön elkapta a Sex Pistols-láz, bár sose hallotta őket. Első gitárján próbálta eljátszani, hogy hogyan is hangozhatott a punk. Az első punk-album, amit Aberdeenben találni tudott, a Clash Sandinista című albuma volt. "Életem nagy csalódása" ­ nyilatkozta róla Cobain ­ "A Sandinista nem engedett be a punk világába, pedig már évekkel azelőtt ott lett volna a helyem."

Kurt ordít

Aberdeenben egyetlenegy punk banda volt, a Melvins nevű. Egyáltalán nem voltak népszerűek, volt hogy csak tíz ember jelent meg a koncertjükön. De Kurt mindig köztük volt. 1984-ben aztán Buzz Osborne, a Melvins gitárosa ismertette össze Kurt Cobaint Chris Novoselic-kel. Néhány hónappal később megalakult az Ed, Ted and Fred nevű banda: Kurt dobolt, Chris gitározott, basszusgitáron pedig egy Steve nevű fiú játszott. Steve hamarosan véletlenül levágta a kezét egy láncfűrésszel, ezért a rövidéletű Ed, Ted and Fred feloszlott. Ebben az időben Kurt nappal mindenféle alkalmi munkákat dolgozott, és mivel az anyja kirúgta otthonról, egy híd alatt lakott. Chris az Aberdeen-i közterület-fenntartóknak dolgozott, gyakran megesett tehát, hogy ugyanazt a hidat festette nappal, ami alatt Kurt aludt éjjel. Később Kurt takarítóként dolgozott egy fogorvosnál, majd előléptették teherautó-sofőrnek. Úgy nézett ki, hogy egész életében ezt fogja csinálni. Kurtnek már fiatalkorában is több öngyilkossági kísérlete volt. Egyszer ráfeküdt a vonatsínre, magára köveket pakolt, de a vonat szerencsére a szomszéd vágányon haladt el. Ezt az esetet a naplójából ismerhetjük.

Kurt koncerten

Éjjelente Kurt és Chris graffitikat fújtak a házakra és a kocsikra. Persze nem olyan egyszerűeket, hogy "I love Julie" vagy "Black Sabbath rules", hanem durvábbakat: "Abortuszt Krisztusra!", "Isten buzi.", meg ilyeneket. Egy alkalommal el is kapták Kurt-öt a rendőrök, és megbüntették 180 dollárra és harmincnapi felfüggesztett fegyházra vandalizmusért. Chrisnek sikerült elszaladni.

A Nirvana 1989-ben alakult, tagjai Kurt Cobain­gitár és ének, Chris Novoselic­basszus és Chad Channing­dob voltak. Az első kislemezük a Love Buzz, ami egy holland zenekar, a Shocking Blue egy számának az átdolgozása.A Bleach-re néhány hónapot kellett csak várni. Az egész felvétel három napig tartott és összesen 606 dollárba kerültaz egész. "A pénzt egyébként egy Jason Everman nevű figura adta. Később felvettük gitárosnak, de csak három hónapig maradt." 1989. decemberében a NIRVANA már Londonban játszott, a Mudhoney előzenekaraként. Később Amerika-szerte koncertezett a Tad nevű együtessel. Eddigre a Nirvana koncertek elmaradhatatlan része volt a gitárok széttörése. Sajnos ez anyagi gondokat okozott. Chris így emlékszik vissza erre: "Ez jó érzés. Legalább hetente kétszer kell csinálni. Nem próbálunk senkit elkápráztatni, nem direkt csináljuk. De minél jobban kiabálnak rád, annál valószínűbb, hogy mindent összetörsz.

Kurt zúz

Kurt '89 végén idegösszeomlást kapott, félbeszakították a turnéjukat, és hazamentek Seattle-be kipihenni magukat. Chad-et kirúgják a zenekarból. '90 elején Kurt szakít régi barátnőjével, Tracy Maranderrel. Az év közepétől új barátnője Tobi Vail, akinek a hatására totál megváltozik. Azonban Tobi nem veszi komolyan Kurt-öt, aki elkezd heroinozni.

Ősszel beveszik a csapatba Dave Grohl-t. Kurt és Dave jól megértik egymást, összeköltöznek, és együtt partyznak. Novemberben Toby kirúgja Kurt-öt, aki ettől teljesen kibukik és elkezdi rendszeresen lőni magát.

Eközben írja meg a Nevermind pár szövegét, és néhány egyéb számot, melyeken érezni a heroin hatását, üvöltő ének, kemény zene. Óriási siker: '91 nyarán kijön a Nevermind, amely a Geffen elképzelése szerint tele van slágerzenékkel, és ez nem tetszik a zenekarnak, azonban koncertjeikre még mindig a régi rajongóik járnak, és senki nem tekinti őket sztárnak.

Kurt az unplugged koncerten


Ez azonban hamarosan megváltozik, egyre többször jelennek meg olyanok, akik a Teen spirit révén ismerik a zenekart, és a Nevermindon kívül más nem létezik számukra. Kurt sosem számított arra hogy sztárok lesznek, utálta a Nirvana üzleti részét, és néha már arra szólította fel a szerinte "hamis" rajongókat, hogy ne vegyenek több CD-t. Ennek köszönhetően még több fogyott a CD-kből. Látta, hogy közel sem úgy értelmezik a dalait, ahogy ő szerette volna, ezért kezd kiborulni. Minden koncerten szétveri a berendezést, az újságírókat megveri, a kamerákba köpköd, a Teen Spiritet parodizálva adja elő playback zenére, ("load up on guns, and kill your friends"..stb). Jobban szeretett volna kis klubokban, meghitt környezetben játszani, csak azért vállalták a nagy, sportcsarnokos fellépéseket, hogy ki tudjáák fizetni a szétvert cuccokat.

Kurt a live and loud koncerten

Az is megdöbbentette, mikor megtudta, hogy két részeg a Polly-t éneklte, miközben megerőszakoltak egy fiatal lányt. ("If any of you don't like gays or women or blacks, please leave us the fuck alone.") Egyre keményebben drogozik és jellemzi magát "öngyilkos-hajlamúnak".

Az év végén ismeri meg Courtney Love-t, akivel nagyon jól elvannak (valamelyik Outcesticide-on rajta van az a Teen Spirit felvétel ami előtt Kurt azt mondta: "I just want all you people in this room to know, that Courtney Love, the lead singer of the pop gruop Hole, was the best fuck in the world"), együtt lövik magukat. Kurt a sikerre, és gyomorbetegségére hivatkozik. Courtney könnyen tudja irányítani Kurtöt, mert ő teljesen belé van zúgva. Kurt vörösre festi a haját, és nem foglalkozik a másik két taggal.

Kurt barna hajjal Rio de Janeiro-ban

'92 január 11.-én Kurt túladagolja magát, Courtney menti meg. Februárban összeházasodnak Hawaii-n. A Novoselic-házaspár nem ment el az esküvőre, Courtney egyébként sem akart látni senkit aki ellenezte a házasságukat. Júniusban Kurt végre befekszik egy detoxba, próbálja magát helyrehozatni. A házaspárról különböző lehúzó cikkek jelennek meg, Kurttől pedig sok régi barátja elfordul.

Júliusban egy csőtörés miatt rengeteg kazetta és Kurt verseinek nagy része tönkremegy.

egy hatalmas rockfesztiválon

1992. augusztus 18.-án megszületett Francis Bean Cobain. Kurt beül egy elvonókúrára, megfogadja, hogy tiszta marad, és lányának szenteli az életét. Sok képen szerepel Francisszel, és mindegyiken az látszik, hogy ezt komolyan is gondolta.

Ezután jönnek össze újra a többiekkel, és augusztus 30.-án fellépnek az angliai Reading fesztiválon. Év végén adják ki az Incesticide-ot, régebbi számokkal, hogy megtisztítsák a rajongói körüket. '93-ra Kurt ismét változtat magán, feketére festi korábban levágatott haját, és interjút ad az amerikai homoszexuálisok újságának. Brazíliába mennek turnéra. Egyre jobban látszik rajta, hogy abszolút nem érdekli senki és semmi. A számokban mindenféle torzítókat használ (pl. a Whiskah pár felvételén hallható), a koncerteken a farkát mutogatja, kamerákba köpköd. Februárban veszik fel az In Utero anyagát, amelynek nagy része egyérteéműen Kurt-ről szól. A zenék kiforrottak, a szövegek elgondolkodtatóak. Kurt ismét elkezdi lőni magát, Courtney ismét megmenti a haláltól. '93 július 23.: Kurt túladagolja magát, Courtney egy illegális gyógyszerrel "kelti életre". A délutáni koncerten senkinek nem tűnik fel semmi.

Szeptemberben Unplugged, és társaival ismét fellépnek a Saturday night live-ban, ahol a közönség láthatja, mivé váltak a fiúk. Az egész zenekar felnőtt, lenyugodtak, azonban hiányzik belőle az agresszió, és düh, ami korábban jellemezte. Kurt láthatóan kiegyensúlyozott, az unplugged koncerten kijelenti: soha nem volt boldogabb. A zenéket Kurt a kedvencei közül válogatta össze, és előadásmódjával (pl: Where did you sleep last night?) sokakat meggyőzött, hogy igenis tehetségesek, és sokoldalúak. Bár sokan úgy vélték, minden gond megoldódott, keringtek olyan pletykák, hogy ez volt a Nirvana utolsó fellépése, és hogy feloszlanak. '94 elején több koncertet is adnak, ezeken sokat nevetnek, beszélgetnek egymással és a közönséggel.

Február 21.-étől Kurtön látszik hogy valami megint nincs rendben. Sokak szerint azért, mert megtudta, hogy Courtney megcsalta őt. Állítólag Kurt ennyit írt neki: "Tudom, hogy már nem szeretsz és nem bírnék ki még egy válást az életemben."

Kurt élettelen teste a házában

Március elején adják utolsó koncertjüket Németországban, Münchenben. Pár nap múlva Kurt kómába esik, majd miután hazaengedik, Courtney attól fél, hogy öngyilkos lesz és kihívja hozzá a rendőröket, mert egy fegyverrel bezárkózott. Március 30.-án még elmegy egy elvonókúrára, majd április 1.-én el is szökik. Courtney Tom Grant-tel kerestette Kurt-öt. 1994. április 8.-án (3 nappal halála után) egy villanyszerelő találja meg.

Valid HTML 4.01 Transitional