Retrieverek

Készítette: Bak Barna József
EHA kód: BABRACI.ELTE
Tartalomjegyzék:
Golden retriever
Labrador retriever
Flat coated retriever
Curly coated retriever
Nova scotia duck retriever
Chesapeake bay retriever

A retrievereket eredetileg vadászatra tenyésztették, feladatuk a lelőtt vad megkeresése és elhozása volt. Ma a golden és a labrador retriever családi kutyaként a világ legnépszerűbb fajtái közé tartozik, amin nem is csodálkozhatunk, ha megismerjük kellemes, barátságos lényüket, megbizonyosodunk intelligenciájukról, szorgalmukról és ragaszkodásukról. Éppen azért, hogy mindezek a csodálatos tulajdonságok ne vesszenek kárba, fontos a fajtájuknak megfelelő nevelés és tartás. A szerző gazdag tapasztalatainak köszönhetően segítséget tud nyújtani mindazoknak, akik szeretnének minél boldogabb életet biztosítani kutyájuknak, különös tekintettel annak testi és szellemi fejlődésére, egészségére.

FAJTA SZŐRZET SZÍN MAGASSÁG
Nova Scotia Duck retriever víztaszító, dupla, középhosszú, egyenes a vörös és a narancs különböző árnyalatai 45 - 51 cm
Curly coated retriever kicsi, sűrű, kemény fürtökből áll, nincs aljszőrzet egyszínű fekete vagy májbarna 62,5 - 67,5 cm
Flat coated retriever sűrű, sima egyszínű fekete vagy májbarna 56,5 - 61,5 cm
Labrador retriever rövid, sűrű, kemény tapintású egyszínű fekete, sárga vagy májbarna 54 - 57 cm
Golden retriever sima vagy hullámos, sűrű aljszőrzettel az arany és a krémszín bármely árnyalata 51 - 61 cm
Chesapeake Bay retriever sűrű, rövid, nem hosszabb 4 cm-nél a káka, a száraz avar, és a barna bármely árnyalata 53 - 66 cm
Retrieverek súlyeloszlása diagram

GOLDEN RETRIEVER

Kedves, élénk természete, remek idegrendszere miatt a nem ölebre vágyó városlakók egyik ideális barátja.Kiváló vadászkutya, szelíd pajtása a gyerekeknek, hibátlan temperamentumú, intelligens, könnyen képezhető, elsőrangú kiállítási eb, jó családi kedvenc, elegáns és mindenkivel barátságos

A golden retriever az egész család számára ideális fajta. Elhancúrozik a gyerekekkel, élvezi, ha alkalmanként vadászni mehet gazdájával. Megbízható fajta, amely kennelben is tartható, ám akkor a legboldogabb, ha szeretett családja körében élhet. Imád apportírozni. Vakvezető, azaz "látószem" kutyaként is népszerű.

Golden Retriever
Típusai: Méretei:

LABRADOR RETRIEVER

Szőrzete rövidebb, tömörebb, mint golden retrieveré. Szőre színe: fekete, zsemle és barna színű. Az a lényeg, hogy sohasem lehet foltokkal, csakis egyszínű labradort fogadnak el. Egyszerűen megbabonázza az embereket a gyönyörű tekintetével, a két szép mogyoróbarna szemével, még az is beleszeret, aki eddig tudomást sem vett az ebekről. Könnyedén tartható fajta, de azért hétvégeként (legalább) neki is jár egy jó kiadós séta, nagyon szereti a kirándulásokat, hegymászásokat is. Ha kell, ott fekszik a gazdája mellett, de ha kell, akkor nagyon energikus is tud lenni. Vigyázni kell az etetéssel, nem kell túl sok ételt adni neki, mert könnyen elhízik. Középtermetű fajták közé tartozik. Imádja a családját, a gyerekeket is nagyon szereti, nem kell félteni tőlük, mert még a fül-farok ráncigálást is könnyen eltűri. Nagyon könnyedén tanul és elég magas az intelligenciája. Nem annyira jó ház őrzőnek, hisz éveken keresztül azt tanították neki, hogy az erős állkapcsát ne használja, hiszen a vadászatokon nagyon ügyes és egy kis sebet sem ejt a vadban, szinte egy tojást is oda tudna a gazdájának vinni úgy, hogy nem lenne semmi baja sem. Érdemes kihasználni sokoldalúságát, mert ezt a fajtát szinte mindenre lehet használni. De az sem baj, ha egyszerűen csak kedvencként tartjuk.

Labrador Retriever
Méretei:

FLAT COATED RETRIEVER

A sima szőrű retriever testének hosszúsága valamivel nagyobb a magasságánál. Lágyéka rövid és széles. Egyenes, viszonylag rövid farkát felemeli, de nem sokkal a hátvonala fölé. Mellkasa mély és viszonylag széles, a szügye szép. Mellső lába egyenesek, a térd és a csánkízület elég jól kirajzolódik. A lábak függőlegesek, a dongalábúság nem megengedett. A mancsok kör alakúak, zárt, ívelt lábujjakkal és vastag talppárnákkal. A könyököknek szabadon kell mozogniuk. A nyak meglehetősen hosszú és feszes, ferdén ül a kutya vállán. A fej hosszúkás, szép formájú, a koponya mérsékelten széles és lapos, a szemek közt enyhe stop látható. A stopnak kissé lejtősnek kell lennie, és nem lehet túl hangsúlyos. A sima szőrű retrievernek jókora orra van, tág orrlyukakkal. Fülei kicsik, a fej mellett lelógók. Szemei közepes nagyságúak, nem lehetnek ferde metszésűek. A kerek, kiugró szem komoly szépséghibának számít. A sima szőrű retriever harapása ollószerű.

Kennelben és lakásban egyaránt tartható, könnyű kiképezni, jól megfér a gyerekekkel, szívós, született apportőr, jó házőrző, figyelmes és barátságos

Flat Coated Retriever
Méretei:

CURLY COATED RETRIEVER

A curly coated valószínűleg a legrégibb retriever, ennek ellenére manapság a ritka fajtákhoz tartozik. A curlyt eredetileg két célra alkalmazták. Különösen, mint kitűnő vadász, elsősorban vadkacsa vadászkutyaként becsülték. Magányos vadászok társaként is megállta a helyét, önállóan dolgozott, de azért irányítani is lehetett. Ezen kívül őrkutyaként is használták a ház és az udvar védelmére, sőt orvvadászok ellen is. Fénykorában szinte minden vadásznak és vadőrnek curly coated retrievere volt. A curly természete egyértelműen különbözik a manapság népszerű retrieverfajtáktól. A curly rendkívül kötődik a családjához, tehát kifejezetten egygazdás, illetve egycsaládos kutya. szoros családi kapcsolatra van szüksége, ezért nem alkalmas kennelben való tartásra. Nagy a szeretetigénye, barátságos, jókedvű kutya. Idegenekkel szemben is barátságos, de tartózkodó. A retrieverhez hasonlóan őrzővédő hajlammal is rendelkezik. Későn érő kutya, csak körülbelül hároméves korára válik igazán felnőtté. Intelligenciája és kifejezett makacssága kölyökkorától kezdve gondos. Mivel kezdettől fogva vadászkutya, fajtájának megfelelően kell foglalkoztatni. Különben, mint minden nem kihasznált munkakutyánál, magatartászavarok léphetnek fel. Többek között kitűnő orra miatt is a vadászkutya kiképzésre predesztinált. A mentő és nyomkövetőmunka is megfelelő elfoglaltság számára, s ha egészséges, és nem túlsúlyos, agilityre is alkalmas.

Curly Coated Retriever
Méretei:

NOVA SCOTIA DUCK RETRIEVER

Ez a vadászeb közepes méretű, jó izomzatú, szilárd, energikus és kiegyensúlyozott. Közepes vagy nehéz csontozatú. Kiválóan alkalmas az agility-re, éberség és eltökéltség jellemzi. Levertség jellemezheti a munka megkezdése előtt, de azonnal visszanyeri formáját, amikor erősen koncentrál. Munkájában gyors, szereti az újabb feladatokat megoldani. Intelligens, segítőkész és nagyon kitartó. erősen és ügyesen úszik. A természete szívós, kitartó földön és vízen is. Rugalmas a feladatoknál, pillanatok alatt megérti a neki szánt jeleket. Játékossága igen jelentős, vágyik az apportírozásra és tehetséges vadász.

Mivel ez a fajta jeges vizek mellől származik, szőrzetének vízhatlannak kell lennie. Dupla szőrzete közép hosszú és puha tapintású, alsó szőrzete sűrű. Hátszőrzete lehet enyhén hullámos, de jellemzőbb az egyenes. Némely téli szőrzet lehet hosszabb is, elhagyva a torkon a hullámokat. Puhább a bundája a torkon, a fülek mögött, a combok hátulján és a mellső lábakon is, ahol kevesebb a szőrzet. Világosabb a szőre a farok alsó részén és végződhet fehér folttal a farka hegye, a mancsa, a mellkasa és a homlokán. Az orr, az ajkak pigmentje és a szem pereme hússzínű, keveredhet viszont a bundája színével vagy feketével.

Nova Scotia Duck Retriever
Méretei:

CHESAPEAKE BAY RETRIEVER

A Chesapeake bay retrievert a vízi vadászatban a mező és a víz mesterévé tenyésztették ki a Chesapeake Bay (egy öböl Amerikában) mentén. A legkülönbözőbb időjárási- és vízi viszonyok között is megállja a helyét, még a jégen is képes áttörni azért, hogy akár a legmegerőltetőbb apportírozást is véghezvigye. A chesapeak baynek gyakran kell munkája során szélnek, apálynak dagálynak ellenállnia, a hideg vízben hosszan, kitartóan úsznia. A Chesapeake bay speciális fajtajellemzői úgy lettek kialakítva, hogy könnyedén, hatékonyan és kitartóan tudjon dolgozni. A Chesapeake fejére jellemző a széles, kerek, agykoponya, közepes stoppal. Az állkapocs elég hosszú és erős, hogy a nagy madarakat könnyű, finom fogással hozhassa. A szőrzet rövid, kemény, hullámos fedőszőrből és tömött, finom, gyapjas aljszőrből áll, amely nagy zsírtartalmú, így ideális a jeges, zord időjárási viszonyok között, amelynél a chesapeaknek gyakran dolgoznia kell. Testfelépítését tekintve a chesapeake vaskos, kiegyensúlyozott, erős felépítésű, közepes méretű kutya, közepes test- és lábhosszal, mély és széles mellkassal, a váll teljesen szabad mozgásra alkalmas szerkezetű, és kiváltképp a hátulsó testrészen a gyengeségre utaló legkisebb jel nélküli.

Tipikus jellemzője a szem, amely tiszta tekintetű, sárgás vagy borostyánkőszínű; a hátulsó testrész, amely kicsit magasabb, mint a mar. A Chesapeake bayt élénk és barátságos természete, intelligenciája, nyugodt, a mindenkori helyzetnek megfelelő viselkedése, ragaszkodó, védelmező természete miatt értékelik nagyra.

Chesapeake Bay Retriever
Méretei:

Irodalomjegyzék:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Golden_retriever
http://www.libri.hu/konyv/retrieverek.html
http://www.retrievervadaszkutya.hu/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Labrador_retriever
http://hu.wikipedia.org/wiki/Simasz%C5%91r%C5%B1_retriever