Charity Inc

Korunk legfőbb problémái

Afrika

Afrikai éhinség országok szerint

Szegénység

Afrikában található a világ legszegényebb országainak túlnyomó része. Ezt jelzi, hogy a lakosság fele abszolút szegénységben él. Annak ellenére, hogy a szegénység visszaszorulóban van a fejlődő területeken, a legtöbb afrikai ország kivételt jelent ez alól. Éppen ez a szegénység okozza azt az élelmiszer-hiányt, ami ezekben az országokban jelen van. Ezzel szemben meglepő lehet, hogy csak az Egyesült Királyságban évente körülbelül 7 millió tonna étel végzi a szemétben. Példaként lehetne említeni Ausztriát is, ahol a az összes szemét 30%-a felbontatlan élelmiszer. Azt Egyesült Államokban ez az arány még magasabb. Az emberek 49%-a kevesebb mint egy dollárból kénytelen megélni naponta. Az egész Földre vetítve, 100 emberből 80 kevesebb, mint 10 dollárból él naponta.

Közoktatás hiánya, a nemek közötti egyenlőtlenség

Rengetegszer halljuk a gyerekektől, hogy "nem akarnak iskolába menni". Az afrikai országokban a legmagasabb a kiskorúak aránya, a lakosság közel fele 15 éven aluli. Ennek ellentmond, hogy ezen országkban a legalacsonyabb az iskolába járók száma. An gyermekek közel fele semmilyen oktatásban nem részesül élete során. A lányok esetében ez az arány 60% fölé is emelkedik. A iskolázatlanságnak rengeteg oka van: ide tartozik első sorban a szegénység, hiszen a legtöbb esetben a napi ételre sincs elég pénz. Másik fő ok a korrupció. A legtöbb helyen elméletileg ingyenes az oktatás, ennek ellenére például a marokkói iskolák 90%-a illegeláisan pénzt követel a tanításért. Az átlagos díj körülbelül 4 USA dollár, amely akkor tűnhet soknak, ha tudjuk, hogy az afrikai férfiak átlagkeresete napi 1 dollár körül alakul. Érdekes statisztika lehet, hogy a tanárok 23%-a alkoholos befolyásoltság alatt végzi a munkáját. Ezek következményeként az emberek jelentős része nem tud sem írni sem olvasni.

Az éhinség, élelmiszerhiány

Az előbb említett éhinség naponta körülbelül 15 000 gyermek halálát okozza Afrikában. Az egész világon huszonkétezer gyermek hal éhen egy nap alatt. Ez 15 millió gyermek halálát jelenti évente. Egyetlen vadászrepülőgép árából egy egész iskolányi gyerek 5 éven keresztül minden nap ebédelhetne. Több mint egymilliáárd ember nem jut megfelelő mennyiségű vízhez. Az afrikai "jó" helyzeben lévő családok naponta 20 liter vizet tudnak beszerezni, több kilométeres séta utána. Az európai emberek naponta fejenként átlagosan 300 liter vizet használnak, még az amerikai emberek ennek kétszeresét. Ijesztő lehet, hogy a világon minden ötödik másodpercben egy gyermek éhenhal. A Föld képes lenne mindenki számára elegendő élelmiszert biztosítani, de ezek eloszlása nagyon egyenletlen. 800 millió ember éhezik ebben a pillanatban is a Földön, melynek oka, hogy a megtermelt élelem egyharmada sosem kerül elfogyasztásra.

Az egészségügy helyezete

Az egészségügyben az HIV/AIDS betegség okozza a legtöbb megbetegedést: 25 millióra becsülik az AIDS-el küzdő betegek számát. Ebből közel kétmillió halállal végződik évente. Gyermekek milliója maradt árva e betegség miatt. Az egészségügy hiánya miatt 8 gyermekből 1 már az első életéve előtt életét veszti. Ez ezrópában jóval kevesebb, körülbelül 200 gyermekből 1. A legkockázatosabb az első öt év. Sajnos ezt követően sem lehetnek biztonságban, hiszen sem oltásokat, sem megfelelő gyógyszereket, ellátást nem kapnak. Afrikában számos helyen háborúk dúlnak, sok gyermek tíz éves kora előtt bekerül valamilyen erőszakos szervezetbe.

Betűméret csökkentése Betűméret növelése

Keszitette: Berecz Dániel BEDTAAI.ELTE