A film története

A Kezdetek

A film története 1880-ban veszi kezdetét az első kamerák feltalálásával, ezek nagyjából egy tucat képkockát rögzítettek másodpercenként. A legelső fennmaradt film, mely ilyen kamerával készült az 1888-as Roundhayi kerti jelenet, melyből két másodpercnyi anyag maradt fenn, eredetileg két perces lehetett.

Roundhayi kerti jelenet:

1895-ben a Lumière fivérek feltalálták a kinematográfot, mely alkalmas volt mozgókép felvételére illetve vetítésére. Találmányukat még ebben az évben bemutatták a közönségnek, amikor decemberben levetítették saját filmjeiket Párizsban. Ezt az időpontot tartják a mozi születésének. A kinematográfot a Pathé fivérek kezdték el sorozatban gyártani a Pathé Fréres cég keretein belül. Másik cégük a Pathé Cinema pedig filmek gyártására lett alapítva. Mindkét vállalkozásban sikereket értek el, egyetlen komoly vetélytársuk a Gaumont volt, melyet Léon Gaumont alapított. A cég 1910-ben átvette a vezető szerepet a Pathé testvérektől. Ám 1920-ra az amerikai stúdiók elkezdték filmjeiket külföldön is forgalmazni, így a Hollywood-i filmkészítés vált a követendő példává.

A hangosfilm

1922-ben három német mérnök – Hans Vogt, Joseph Massolle és Benedict Engel – levetítette első hangosfilmjét Berlinben. Az általuk feltalált új eljárást használták.

A Warner Brothers A dzsesszénekes című 1927-es munkájával vette kezdetét a hangosfilm korszaka.

1930-ban bemutatták Budapesten a Kék Bálványt, az első magyarországi hangosfilmet. Ezt követi a Hyppolit, a lakáj. Az 1930-as években elterjedt a Movietone eljárás. A keverésnek köszönhetően hamarosan a film összes hangja egyetlen hangsávba került. 1940-ben Walt Disney Fantázia című rajzfilmjében használták először a sztereó hangot.

A hetvenes években fejlesztette a ki a Dolby laboratórium zajszűrő rendszerét. Majd a 80-as években megjelent a digitális hangrögzítés.

A színesfilm

1907-ben a Lumière fivérek bemutatták az autokróm eljárást. 1909-ben a londoni Palace varietében levetítették az első színes hatású filmet. 1917-ben a tényleges színes film bemutatkozására az Amerikai Egyesült Államokban a technicolor eljárás adott lehetőséget. 1936-ban a szubtraktív színkeverés fejlettebb eljárást alkalmazták, ami az Agfacolor néven vált ismerté a színes filmek körében. A német gyártót az Eastman Kodak követte Kodakchrome néven.

A Technicolor vállalat 1930-ra dolgozta ki a három alapszín, illetve a keverésükkel létrehozott többi színnel készíthető filmek gyártási lehetőségét. Walt Disney fejlesztette ki az eljárást. A Hiúság vására című film 1935-ben készült, de a színes film valódi premierjére 1937-ben került sor Disney Hófehérke és a hét törpe című klasszikusának bemutatójával.

Disney korai munkái
Bambi Fantasia Hófehérke és a hét törpe