apm(1)


NÉV

apm - lekérdezi a Fejlett Energiagazdálkodás BIOS funkciót (APM)

ÁTTEKINTÉS

apm [ -vVmsS ]

LEÍRÁS

Az apm olvassa a /proc/apm fájlt és annak kimenetét olvasható formában közli. Mivel ez főként az akkumulátor állapotáról ad információt, ez a parancs legfőképpen az olyan hordozható számítógépeken hasznos, melyek kompatíbilis APM BIOS-al rendelkeznek. Az apm parancs használható még a gép energiatakarékos üzemmódjaiba való kapcsolására (standby vagy suspend).

OPCIÓK

-V, --version
Kiírja az apm program verziószámát és kilép.

-v, --verbose
Az APM BIOS és a Linux APM driver verzióit közli.

-m, --minutes
A hátralévő időt csak percekben és nem óó:pp formában írja ki.

-s, --suspend
A gépet alvó (suspend) üzemmódba teszi, ha ez lehetséges.

-S, --standby
A gépet "kikapcsolt" (standby) üzemmódba teszi, ha ez lehetséges.

-i, --ignore
A rendszer nem veszi tudomásul a rendszer által generált APM suspend és standby eseményeket, ha a számítógép az elektromos hálózatra van kötve. Ez azoknak a felhasználóknak lehet hasznos, akik a fejlett energiagazdálkodási funkciókat csak akkor szeretnék igénybe venni, ha a hordozható számítógépük akkumulátorról üzemel, és akkor nem, ha a hálózatról megy a gép.

-n, --noignore
Ennek hatására a rendszer figyelembe veszi a rendszer által generált APM suspend és standby eseményeket, akkor is, ha az elektromos hálózatról üzemel a számítógép. Ez az alapbeállítás. Azért definiáltak egy külön kapcsolót neki, mert eképpen állíthatjuk helyre a rendszert egy akaratlanul kiadott "apm -i" parancs után.

.SH HIBÁK
Ennek a programnak a futásához legalább egy post-1.3.57 (vagy újabb verziójú) kernel szükséges. Ez a program nem fog működni régebbi kernelekkel, vagy APM patch-elt kernelekkel, mivel a /proc/apm formátuma radikálisan megváltozott.

FÁJLOK

/proc/apm
linux/drivers/char/apm_bios.c

SZERZŐ

Ezt a programot Rik Faith (faith@cs.unc.edu) írta, és szabadon terjeszthető a GNU General Public License szabályai alapján. Ehhez a programhoz NINCS SEMMILYEN GARANCIA. A program jelenlegi karbantartója Avery Pennarun (apenwarr@worldvisions.ca).

LÁSD MÉG

xapm  (1),  apmd (8)

MAGYAR FORDÍTÁS

<narancs1@mail.externet.hu> és Tímár András <timar_a@freemail.hu>