apropos(1)


NÉV

apropos - keresés kézikönyv nevekben és leírásokban

ÁTTEKINTÉS

apropos [ -dhV ] [ -r | -w ] [ -m system [,...]] [ -M path ] keyword ...

LEÍRÁS

Minden kézikönyv oldal tartalmaz egy rövid leírást. Az apropos a leírásokon belül a keyword kulcsszó előfordulásait keresi. A keyword kulcsszó tartalmazhat helyettesítő karaktereket is ( -w ) vagy lehet egy szabályos kifejezés is ( -r ). Ezen opciók használatakor szükséges lehet a keyword kulcsszó zárójelek közé tétele vagy a speciális karakterek védelme (\) azért, hogy a burok (shell) ne értelmezze azokat. A szabályos keresési kifejezések megengednek az oldal nevére vagy szóhatárokra vonatkozó megegyezéseket is a leíráson belül.

OPCIÓK

-d, --debug
Debug információkat nyomtat.

-r, --regex
Minden kulcsszót szabályos kifejezésként értelmez. Minden kulcsszó egyeztetve lesz az oldal nevekkel és a leírásokkal külön-külön is, mindkettő bármely részével megegyezhet. A megegyezés nem korlátozódik a szó határokra.

-w, --wildcard
Minden kulcsszót mintaként értelmez, amely burok stílusú helyettesítő karaktereket is tartalmazhat. Minden kulcsszó egyeztetve lesz az oldal nevekkel és a leírásokkal külön-külön is. Csak akkor talál megegyezést, ha egy kibővített kulcsszó megegyezik a teljes leírással, vagy oldalnévvel.

-m system [,...] , --systems= system [,...]

Ha ez a rendszer hozzáférhet más operációs rendszerek kézikönyv lapjaihoz, akkor azokban is kereshet ezzel az opcióval. NewOS kézikönyv lapokon való kereséshez a -m NewOS opciót kell használni.

A megadott system rendszer lehet több vesszővel elválasztott operációs rendszer név is. Ha azt akajuk, hogy a saját operációs rendszer whatis leírásaiban is keressen, man rendszer nevet be kell írni az argumentumba. Ez az opció hatálytalanítani fogja a $ SYSTEM környezeti változót.

-M path , --manpath= path
Egy másik, kettőspontokkal elválasztott kézikönyv lap hierarchiát ad meg a kereséshez. Alapértelmezés szerint az apropos a $ MANPATH környezeti változót használja ha az meg van adva és nem üres. Ellenkező esetben meghatároz egy megfelelő kézikönyv keresési útvonalat a $ PATH környezeti változó alapján. Ez az opció hatálytalanítja a $ MANPATH tartalmát.

-h, --help
Segítő üzenetet ad és kilép.

-V, --version
A program verziószámáról és szerzőjéről ír ki információkat.

KILÉPÉSI ÁLLAPOT

0
Sikeres program végrehajtás.

1
Használatbeli, szintaktikai vagy konfigurációs fájl hiba.

2
Működési hiba.

16
Nem volt a megadott kritériumoknak megfelelő találat.

KÖRNYEZET

SYSTEM
Ha a $ SYSTEM változó meg van adva, akkor az ugyanolyan hatással jár, mintha értéke a -m opció argumentuma lenne.

MANPATH
Ha a $ MANPATH változó meg van adva, akkor értéke a használandó kettőspontokkal elválasztott kézikönyv oldal hierarchia keresési útvonalként értelmezett.

POSIXLY_CORRECT
Ha a $ POSIXLY_CORRECT változó meg van adva, még nulla érték esetében is az alapértelmezett apropos keresés kibővített szabályos kifejezésként történik ( -r ).

FÁJLOK

/usr/man/index.(bt|db|dir|pag)
Egy hagyományos globális index adatbázis gyorstár.

/var/catman/index.(bt|db|dir|pag)
Egy alternatív vagy FSSTND kompatíbilis globális index adatbázis gyorstár.

/usr/man/.../whatis
Egy hagyományos whatis szöveg adatbázis.

LÁSD MÉG

whatis (1), man (1).

SZERZŐ

Wilf. (G.Wilford@ee.surrey.ac.uk)

MAGYAR FORDÍTÁS

Horneczki Gábor <arthur@freemail.c3.hu>