chmod(1)


NÉV

chmod - fájlok elérési jogainak megváltoztatása

ÁTTEKINTÉS

chmod [-Rcfv] [--recursive] [--changes] [--silent] [--quiet] [--verbose] [--help] [--version] mode file...

LEÍRÁS

Ez a dokumentáció a továbbiakban nincs karbantartva és pontatlan vagy hiányos lehet. A Texinfo dokumentáció a hiteles forrás.

Ez a kézikönyv lap a chmod GNU változatát dokumentálja. chmod minden egyes megadott fájl elérési jogait megváltoztatja a megadott mode mód szerint, amely lehet a változtatások szimbolikus reprezentációja, vagy egy szám, amely az új jogok bit-mintáját adja meg.

A szimbolikus mód megadásának formátuma: `[ugoa...][[+-=][rwxXstugo...]...][,...]'. Egyszerre több művelet is megadható, vesszővel elválasztva.

Az `ugoa' betűk kombinációja azt határozza meg, hogy mely felhasználók jogai fognak megváltozni a fájlt illetően: a fájl tulajdonosának jogai (u), a fájl csoportjában lévő felhasználók jogai (g), egyéb felhasználók jogai (o), illetve mindenkié (a). Ha ez a mező nincs megadva, akkor a jogok mindenkire érvényesek lesznek (mintha 'a' lenne érvényben), de az umask változó által meghatározott jogokat nem érintik.

A '+' operátor jogokat ad a fájl létező jogaihoz, a '-' operátor jogokat töröl a fájl meglévő jogaiból, az '=' operátor pedig elveszi az összes jogot, majd a beállítottakat hozzáadja a fájlhoz.

A `rwxXstugo' betűk állítják be a jogokat a megadott felhasználóknak: olvasási (r), írási (w), futtatási (vagy könyvtár-hozzáférési) (x), futtatási (csak akkor, ha a fájl egy könyvtár, vagy már van más felhasználónak futtatási joga) (X), felhasználói vagy csoport azonosító beállítása futtatáskor (s), program text-szegmensének elmentése a swap-eszközre (t), a felhasználó által már birtokolt jogok (u), a csoport felhasználói által már birtokolt jogok (g), és bármely más felhasználóra vonatkozó jogok (o).

A számmal megadott mód oktális számjegyekből állhat (0-7), a megfelelő bit-értékek (4, 2 és 1) hozzáadásával. Bármely számjegy elhagyása a szám elejéről nulla számjeggyel egyenértékű. Az első számjegy a felhasználói azonosító beállítása (4), felhasználói csoport beállítása (2) és a text-szegmens elmentése (1) attribútumokat állítja be. A második számjegy a fájl tulajdonos felhasználóra vonatkozik: olvasás (4), írás (2), futtatás (1); a harmadik a felhasználó csoportjában lévőkre, a negyedik a többi, nem a tulajdonos csoportjában lévő felhasználóra (ugyanazokkal az értékekkel).

chmod nem változtatja meg a szimbolikus linkek jogait; a chmod rendszerhívásnak nincs ehhez joga. Ez azonban nem jelent problémát, mivel a szimbolikus link jogai nincsenek használatban. Ehelyett a szimbolikus link által mutatott fájl jogai változnak meg. Kivétel: a könyvtárakban rekurzívan megtalált szimbolikus link által mutatott fájl jogai nem változnak.

OPCIÓK

-c, --changes 
Kiírja azoknak a fájloknak a neveit, amelyek jogai megváltoztak.

-f, --silent, --quiet 
Nem ír ki hibaüzenetet abban az esetben, ha egy fájl jogait nem tudja megváltoztatni.

-v, --verbose 
Kiírja a fájlok neveit, amelyek jogait megpróbálja megváltoztatni.

-R, --recursive 
Rekurzívan keresi a fájlokat a könyvtárakban.

--help 
Rövid használati utasítást ír a standard kimenetre, majd kilép.

--version 
Kiírja a prorgam verzióját a standard kimenetre, majd kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Kulcsár Gábor <medve@iku.omikk.hu>