cut(1)


NÉV

cut - fájlok sorainak részeit írja ki

ÁTTEKINTÉS

cut {-b byte-list, --bytes=byte-list} [-n] [--help] [--version] [file...]

cut {-c character-list, --characters=character-list} [--help] [--version] [file...]

cut {-f field-list, --fields=field-list} [-d delim] [-s] [--delimiter=delim] [--only-delimited] [--help] [--version] [file...]

LEÍRÁS

Ez a dokumentáció a továbbiakban nincs karbantartva és pontatlan vagy hiányos lehet. A Texinfo dokumentáció a hiteles forrás.

Ez a kézikönyv lap a cut GNU változatát dokumentálja.

A cut program a bemeneti fájl sorainak megadott részeit írja ki. Amennyiben a bemeneti fájlnév nem adott vagy az a `-', a standard bemenetet dolgozza fel. A részek megadása az opciókon keresztül történik.

OPCIÓK

A byte-list , character-list , és field-list listák egy vagy több számból, illetve tartományból állnak, melyeket vesszők választanak el. (A tartományokat két, `-'-jellel elválasztott szám határozza meg.) Az első bájt, karakter és mező sorszáma `1'. Nem teljes tartománymegadás is lehetséges: `-m' azonos `1-m'-mel, míg `n-' jelentése: az n-diktől az utolsó elemig.

-b, --bytes byte-list 
Csak a byte-list által megadott bájtokat írja ki. A `TAB' és `visszatörlés' (backspace) karaktereket a többi karakterhez hasonlóan egyetlen bájnak veszi.

-c, --characters character-list 
Csak a character-list által megadott karaktereket írja ki. Jelenleg azonos -b-vel, de a nemzetközi változat ezen változtathat.

-f, --fields field-list 
Csak a field-list által megadott mezőket írja ki. A mezőket alapértelmezés szerint `TAB' karakterek választják el.

-d, --delimiter delim 
Az -f opció által használt mezőelválasztót adja meg a delim első karaktere. (Az esetleges további karaktereket nem veszi figyelembe.)

-n
A több bájtos karaktereket nem töri szét.

-s, --only-delimited 
Az -f opció használata esetén nem írja ki azokat a sorokat, melyek nem tartalmazzák a megadott mezőelválasztó karaktert.

--help 
Használati útmutatót ír a standard kimenetre, majd kilép.

--version 
A program verziójáról ír ki információt a standard kimenetre, majd kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Horváth András <horvatha@rs1.szif.hu>