expand(1)


NÉV

expand - tab karakterek szóköz karakterekké konvertálása

ÁTTEKINTÉS

expand [-tab1[,tab2[,...]]] [-t tab1[,tab2[,...]]] [-i] [--tabs=tab1[,tab2[,...]]] [--initial] [--help] [--version] [fájl...]

LEÍRÁS

Ezen dokumentáció a továbbiakban nem karbantartott, lehet hogy pontatlan illetve nem teljes. A Texinfo dokumentáció a hiteles információforrás.

Ez a manual oldal az expand GNU verzióját tárgyalja. Az expand az összes megadott fájl, vagy ha ilyen nincs, illetve ha a megadott fájlnév `-`, a standard bemenet tartalmát a standard kimenetre írja úgy, hogy a tab karaktereket megfelelő számú szóköz karakterré alakítja át. Alapértelmezés szerint az expand az összes tab karaktert átalakítja szóköz karakterré. A kimenetben a backspace karakterek megőrződnek; a tabok számolásakor csökkentik az oszlopszámot. Az alapértelmezésű műkődés szerint minden tab karakter 8 szóköz karakterrel helyettesítődik.

OPCIÓK

-, -t, --tabs tab1[,tab2[,...]] 
Ha csak egy tab stop adott, akkor egy tab karakter tab1 szóköz karakter lesz az alapértelmezésű 8 helyett. Ha több tab stop adott, akkor a tabulátorpozíciók a tab1, tab2 stb. oszlopokba állítódnak be (az oszlopok számozása nullával kezdődik), és az ezek után lévő tab karakterek egy szóköz karakterrel helyettesítődnek. Ha a tabstopokat -t vagy a --tabs módon adod meg, vesszővel és szóköz karakterrel is elválaszthatód.

-i, --initial 
Minden sorban csak a bevezető tabokat (amik megelőznek minden nem-szóköz vagy nem-tab karaktert) alakítja át szóköz karakterré.

--help 
A standard kimenetre írja a használatával kapcsolatos információkat és sikeres visszatérési értékkel kilép.

--version 
A standard kimenetre írja a verzióinformációkat és sikeres visszatérési értékkel kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Tevesz Tamás <ice@rulez.org>