finger(1)


NÉV

finger - Felhasználói információk megjelenítése

ÁTTEKINTÉS

finger felhasználó ...

finger felhasználó@gép ...

LEÍRÁS

A finger a rendszer felhasználóiról mutat információkat.

OPCIÓK

-s
A finger megmutatja a felhasználó belépési nevét, valódi nevét, terminálját és hogy az írható-e (a terminál neve mögött ``*'' jelenik meg, ha nem írható), mióta nem csinált semmit, mikor lépett be, valamint irodájának helyét és telefonszámát.
A belépés idejét hónap, nap, óra, perc formában adja meg, kivéve ha hat hónapnál régebben lépett be; ezesetben az óra és a perc helyett az évet jelzi ki.
Az ismeretlen eszközök és a nemlétező belépési valamint nyugalmi időt csillaggal jelzi.

-l
Többsoros megjelenítés, amely magában foglalja az -s kapcsoló által mutatott adatokat, valamint a felhasználó home mappáját, otthoni telefonszámát, belépési shelljét, leveleinek állapotát és a home mappájában található .plan , .project valamint .forward nevű fájlok tartalmát.
A telefonszámok tizenegy jegyből állnak, és ``+N-NNN-NNN-NNNN'' formában ábrázolja őket. A tíz vagy hét jegyű számokat a megfelelő helyekre beírva ábrázolja. Az ötjegyű számok ``xN-NNNN'' formában, a négyjegyűek ``xNNNN'' formában jelennek meg.
Ha az eszköz írása le van tiltva, ezt az eszköz nevét tartalmazó sorhoz illesztett ``(messages off)'' szöveg jelzi. Felhasználónként egy bejegyzést mutat, ha a -l kapcsolóval hívod meg a programot; ha egy felhasználó többszörösen lépett be, minden belépéshez tartozó terminál adatait kijelzi.
A levelei állapotát a következőképpen jelzi: ``No Mail.'', hogyha egyáltalán nincs levele, ``Mail last read NNN HHH ## ÓÓ:PP ÉÉÉÉ (IZ)'', ha vannak levelei, de a legutóbbi új levele érkezte óta olvasta őket, illetve ``New mail received ...'', `` Unread since ...'' hogyha új levelük van,

-p
megakadályozza, hogy az -l kapcsoló hatására a finger a felhasználó .plan és .project file-jainak tartalmát is megmutassa.

-m
A felhasználó névre nem próbál rákeresni. A felhasználó legtöbbször az illető belépési neve, azonban ha nem az -m kapcsolóval hívod meg, a finger megpróbálja a felhasználók valódi nevében is megkeresni az általad megadott nevet.

-7
Az alapértelmezett 8 helyett a 7 bites karakterekre szorítkozik.

Ha egy kapcsolót sem adtál meg, de szerepel a parancssorban felhasználói név a finger az -l stílusú megjelenést mutatja, különben az -s stílusút. Fontos megemlíteni, hogy mindkét formátum esetén előfordulhat, hogy az információ nem elérhető.

Ha nem adsz meg egyetlen paramétert sem, a finger minden belépett felhasználó adatait megjeleníti.

A finger távoli felhasználók vizsgálatára is használható. Ilyenkor a parancs kiadható felhasználónév@gép , vagy @gép formában. Az első fajta használat esetén az eredmény megegyezik az -l kapcsoló használatával, a második pedig az -s kapcsolóéval. Csak az -l kapcsoló használható távoli gép lekérdezésekor.

LÁSD MÉG

chpass(1), w(1), who(1)

TÖRTÉNETE

A finger utasítás először a 3.0 -ban jelent meg.

MAGYAR FORDÍTÁS

Érdi 'Cactus' Gergő <cactus@freemail.c3.hu>