gpasswd(1)


NÉV

gpasswd - az /etc/group fájlt adminisztrálja

ÁTTEKINTÉS

gpasswd csoport
gpasswd -a felhasználó csoport
gpasswd -d felhasználó csoport
gpasswd -R csoport
gpasswd -r csoport
gpasswd [ -A felhasználó,...] [ -M felhasználó,...] csoport

LEÍRÁS

A gpasswd program segítségével adminisztrálhatjuk az /etc/group fájlt illetve az /etc/gshadow fájlt amennyiben a SHADOWGPR definiálva volt a fordítás alatt. Minden csoportban lehetnek adminisztrátorok, tagok és egy jelszó. A rendszeradminisztrátor a -A opció segítségével definiálhat csoportadminisztrátor(oka)t és a -M opcióval tagokat. A rendszeradminisztátor minden joggal rendelkezik, amellyel a csoportadminisztrátor és a csoport tagjai.

A csoportadminisztrátor a -a kapcsolóval hozhat létre felhasználókat, és a -d opcióval törölheti őket. Az adminisztrátorok a -r opcióval törölhetik a csoport jelszavát. Ha nincs jelszó beállítva, akkor csak a csoport tagjai használhatják a newgrp (1) parancsot a csatlakozáshoz. A -R opció meggátolja a csoport elérését a newgrp (1) parancson keresztül.

Ha gpasswd parancsot a csoportadminisztrátor adja ki a csoport nevével, akkor csak a jelszót kell beírnia. Ha van jelszó, akkor a tagok be tudnak lépni a newgrp (1) paranccsal jelszó nélkül is, csak a csoporton kívüli felhasználóknak kell megadniuk a jelszót.

FÁJLOK

/etc/group - információ a csoportról
/etc/gshadow - információ a shadow csoportról

LÁSD MÉG

newgrp (1), groupadd (8), groupdel (8), groupmod (8), grpck (8)

MAGYAR FORDÍTÁS

Tímár András <timar_a@freemail.hu>