install(1)


NÉV

install - fájlok másolása és attribútumaik beállítása

ÁTTEKINTÉS

install [opciók] [-s,--strip] forrás cél
install [opciók] [-s,--strip] forrás... könyvtár
install [opciók] [-d,--directory] könyvtár...
Opciók:
[-c] [-g csoport] [-m mód] [-o tulajdonos] [--group=csoport] [--mode=mód] [--owner=tulajdonos] [--help] [--version]

LEÍRÁS

Ez a dokumentáció a továbbiakban nem karbantartott, lehet, hogy pontatlan illetve nem teljes. A Texinfo dokumentáció a hiteles információforrás.

Ez a manual oldal az install GNU verzióját tárgyalja. Az install fájlokat másol, beállítja a hozzáférési jogokat, valamint - ha lehetséges - a tulajdonost és a csoportot. A cp -hez hasonlóan használatos: tipikusan Makefile-okban a programok és egyéb fájlok célkönyvtárba másolására. Használható még a célkönyvtárak és a könyvtárstruktúrában előtte levő könyvtárak létrehozására és a célkünyvtár hozzáférési jogainak beállítására. Fájl önmagára másolása nem lehetséges.

OPCIÓK

-c
Nem használt, csak a régi Unix-verziók installjaival való kompatibilitási okok miatt van.

-d, --directory 
Létrehozza az összes adott könyvtárat és a könyvtárstruktúrában előtte levő könyvtárakat. A tulajdonost, csoportot és a hozzáférési jogokat vagy az alapértelmezésűre, vagy a megadottra állítja be. A bevezető könyvtárak is ezeket a tulajdonságokat kapják. Ez a viselkedés különbözik a SunOS 4.x verzióiban használatos install -tól, mivel az a létrehozott könyvtárakra az alapértelmezésű tulajdonságokat állítja be.

-g, --group csoport 
A létrehozott fájl vagy könyvtár csoportja, alapértelmezés szerint a processz aktuális csoportja. A csoport lehet numerikus azonosító is.

-m, --mode mód 
A létrehozott fájl vagy könyvtár hozzáférési jogait állítja be mód -ra, ami vagy egy oktális szám, vagy szimbolikus kifejezés, mint a chmod esetén. Az alapértelmezésű mód 0755.

-o, --owner tulajdonos 
Ha rootként fut, a létrehozott fájl vagy könyvtár tulajdonosát tulajdonos -ra állítja be (alapértelmezésű a root). A tulajdonos lehet numerikus azonosító is.

-p, --preserve-timestamps 
Megtartja a forrásfájl létrehozásának/módosításának idejét.

-s, --strip 
Az installált programból kiveszi a szimbólumtáblákat.

--help 
Kiírja a használattal kapcsolatos információkat és sikeres visszatérési értékkel kilép.

--version 
A standard kimenetre írja a verzióinformációkat és sikeres visszatérési értékkel kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Tevesz Tamás <ice@rulez.org>