kbd_mode(1)


NÉV

kbd_mode - billentyűzetmód lekérdezése vagy beállítása

VÁZLAT

 kbd_mode [   -auks   ] 

LEÍRÁS

Ha argumentumok nélkül indítják, a kbd_mode kiírja az aktuális billentyűzet-olvasási módot. Paraméterekkel a következők szerint állítja át azt:

-s : scancode mód (RAW),

-k : keycode mód (MEDIUMRAW),

-a : ASCII mód (XLATE),

-u : UTF-8 mód (UNICODE).

A hagyományos mód a XLATE , ahol a használt kódokat 8-bites karakterkészlet tartalmazza. Általában elvárható, hogy ez a karakterkészlet megegyezik azzal a készlettel, amit a program a késobb sorra kerülo Unicode-ba való fordításnál használ, miután a karaktereket a consolechars -m által kiválasztott kiosztással megjeleníti a képernyőn.

UNICODE módban a rendszer 16-bites karaktereket vár, melyeket a kernelnek 1, 2, vagy 3 byte-ként küld el az UTF-8 kódolás szabályai szerint. Az utóbbi két módban a billentyűk helye a loadkeys (1) paranccsal definiálható.

FIGYELEM: A billentyűzetmód megváltozatása ASCII vagy Unicode-tól különbözőre használhatatlanná teheti a billentyűzetet. Ez a parancs akkor is jól jöhet (például távoli bejelentkezésen keresztül), mikor valamilyen program rossz módban hagyja a billentyűzetet, és vissza szeretnél váltani XLATE -re vagy UNICODE -ra.

Érdemes tudni, hogy a program régi, elavult változataiban a -u paraméter egyenértékű a -s -sel.

LÁSD MÉG

loadkeys (1), consolechars (8).

MAGYAR FORDÍTÁS

Gál Gyuri <gyuri@lamer.hu>