mknod(1)


NÉV

mknod - blokk- vagy karakter-specifikus fájlok készítése

ÁTTEKINTÉS

 mknod [  kapcsolók  ]   név   {bc}    nagyobb kisebb 
 mknod [  kapcsolók  ]   név   p 

GNU kapcsolók (legrövidebb forma):  [-m   mód  ] [--help] [--version] [--] 

LEÍRÁS

Az mknod létrehoz egy FIFO-t (elnevezett cső), egy karakter- vagy blokkspecifikus fájlt a megadott név vel.

A különleges fájl háromszorosan (boole-logikai, egész, egész) tárolja a fájlrendszer. A boole-logikai választ a karakterspecifikus és blokkspecifikus fájl között. A két egész a nagyobb és a kisebb eszköz száma.

Így egy különleges fájl szinte semmit sem foglal a lemezen, és csak az operációs rendszerrel való kapcsolatra használatos, nem pedig adatok tárolására. Gyakran a különleges fájlokat az hardvereszközökkel (mint például lemez, szalagos egység, tty, nyomtató) vagy az operációs rendszer szolgáltatásaival (pl. /dev/null, /dev/random) hozzák összefüggésbe.

Blokkspecifikus fájlok általában lemezszerű eszközök (ahol az adat adott blokkszámként érhető el és jelentős, hogy rendelkezik blokk-gyorsítással (cache)). Minden egyébb eszköz karakterspecifikus fájl. (Réges régen csak egy eltérés volt a kettő közt: a karakterspecifikus I/O fájlok nem voltak bufferelve, míg a blokkspecifikus fájlok igen.)

Az mknod parancs az, amellyel ilyen típusú fájlok készíthetők.

A nevet követő argumentum határozza meg a fájl típusát:

p
FIFO

b
blokkspecifikus (bufferelt) fájl

c
karakterspecifikus (nem bufferelt) fájl

Az mknod GNU változata engedélyezi az u (`unbuffered': magyarul nem bufferelt) kapcsolót, mint a c szinonímáját.

Blokk- vagy karakterspecifikus fájl készítésekor a fájltípus után a nagyobb és kisebb eszközszám megadása kötelező (decimálisan, vagy 0-val kezdve oktálisan; a GNU változat szintén engedélyezi a hexadecimális értékadást, amelynek 0x-el kell kezdődnie). Alapértelmezésként az elkészült fájlok módja 0666 (`a+rw') mínusz a umask-kal megadott bitek.

KAPCSOLÓK

 -m   mód  , --mode=  mód
beállítja az elkészített fájlok módját mód -ra, amely jellegzetesen which can be symbolic as in chmod (1)-os formátumú és az alapértelmezett módot használja kiindulási pontként.

GNU SZABVÁNYOS KAPCSOLÓK

--help 
Kiírja a használati útmutatót a szabványos kimenetre, és kilép.

--version 
Kiírja a verziószámot a szabványos kimenetre, és kilép.

-- 
Lezárja a kapcsolók listáját.

MEGFELELÉS

A POSIX nem írja azt, hogy ez a parancs nem portolható, de a FIFO-k létrehozásához az mkfifo (1) használata ajánlott. Az SVID rendelkezik /etc/mknod paranccsal, amely a fenti szintaxist használja, de nem rendelkezik mód kapcsolóval.

MEGJEGYZÉSEK

Az (1.3.22-es vagy újabb verziójú) Linux rendszereken a /usr/src/linux/Documentation/devices.tex tartalmaz egy eszközlistát az eszköznévről, típusról, nagyobb és kisebb számokról.

Ez a kézikönyvoldal a fileutils-4.0 csomagban található mknod használatát írja le; más változatok kissé különbözhetnek ettől. Javítások és hozzáfűzések az aeb@cwi.nl címre küldhetők. A programmal kapcsolatos hibabejelentést a fileutils-bugs@gnu.ai.mit.edu címen lehet tenni.

LÁSD MÉG

chmod (1), mkfifo (1), mknod (2)

MAGYAR FORDÍTÁS

Fehér -Aries- János <aries@vlug.vein.hu>