newgrp(1)


NÉV

newgrp - Csoportazonosító módosítása
sg - Parancs végrehajtása más csoportazonoító alatt

ÁTTEKINTÉS

newgrp   [  - ] [group]
sg   [  - ] [group [-c command]]

LEÍRÁS

A newgrp parancs a jelenlegi bejelentkezéshez tartozó csoportazonosító módosítására használható. Ha a parancsot az elhagyható - kapcsolóval hívtuk meg, akkor a rendszer úgy inicializálja újra a felhasználói környezetet, ahogy az a bejelelentkezés során megtörténik, ellenkező esetben a jelenlegi környezet - beleértve az aktuális munkakönyvtárat is - változatlan marad.

A newgrp parancs lecseréli az aktuális csoportazonosítót a megnevezett vagy - ha nincs megadva - az /etc/passwd fájlban megadott alapértelmezett csoportra. Ha a felhasználó nem rendelkezik jelszóval, de a csoport igen, vagy a felhasználó nem tagja a csoportnak, de a csoport rendelkezik jelszóval, akkor a rendszer bekéri a csoport jelszavát. Amennyiben a csoportnak nincs jelszava, és a felhasználó nem tagja a csoportnak, akkor a hozzáférés nem lehetséges.

Az sg parancs működése hasonló a newgrp parancs működéséhez, de ez nem cseréli le a felhasználó parancsértelmezőjét, így amikor kilépünk az sg parancsból, visszakapjuk az eredeti csoportazonosítót. Az sg parancsnak egy másik, aposztrófok közé zárt parancsot is meg lehet adni, amely a Bourne parancsértelmezővel kerül végrehajtásra.

HIBÁK

A newgrp többféle fordítási beállítással rendelkezik, amelyeknek egy adott felhasználási környezetben csak egy részére lehet szükség.

FÁJLOK

/etc/passwd - felhasználói információk
/etc/group - csoportinfomációk

LÁSD MÉG

id (1), login (1), su (1)

SZERZÔ

Julianne Frances Haugh (jfh@bga.com)

MAGYAR FORDÍTÁS

Mamuzsics Péter <zumu@mentha.hu>