pico(1)


NÉV

pico - egyszerű szövegszerkesztő a Pine Composer stílusában

ÁTTEKINTÉS

pico [ opciók ] [ fájl ]

LEÍRÁS

A Pico egy egyszerű képernyő orientált szövegszerkesztő amely a Pine üzenetszerkesztő rendszerén alapul. A pine-hoz hasonlóan a parancsok itt is a képernyő alján jelennek meg és környezetfüggő súgóval rendelkezik. A karakterek a begépelés pillanatában megjelennek a szövegben.

A szerkesztő parancsokat a control és a megfelelő billentyű kombinációjával indíthatjuk. Mivel a legtöbb kommunikációs program "elnyel" bizonyos vezérlőkaraktereket ezért a control billentyű az ESC billentyű kétszer egymás után való lenyomásával emulálható majd ezután üssük be a kívánt vezérlőkaraktert. Például: "ESC ESC c" ugyanazt csinálja mint a ctrl-c. A szerkesztő öt alapfunkciója: bekezdés igazítás, keresés, blokk kivágás/ bemásolás, helyesíras ellenőrzés, és fájl böngészés.

Bekezdés igazítás (vagy kitöltés) arra a bekezdésre vonatkozik amelyikben a kurzor éppen áll, vagy ha a kurzor üres sorban áll akkor a következő alatta lévőre. A bekezdések üres sorokkal vannak elválasztva vagy olyan sorokkal amelyek szóközzel vagy tabulátorral kezdődnek. A visszaigazítás a control-U billentyűk kombinációjával tehető meg de csak közvetlenül az igazítás után.

A szövegkeresés nem kis/nagybetű érzékeny. Egy keresés a kurzor aktuális poziciójától indul és a szöveg végéig tart. A keresés során a legutolsó keresett szöveget ajánlja fel a program mint alapértéket a következő kereséshez.

A szövegblokkok mozgathatóak, másolhatóak és törölhetőek a kijelölés (ctrl-^), a törlés (ctrl-k) és a törlés visszavonása (ctrl-u) parancsok ügyes használatával. A törlés parancs eltávolítja a kijelölések között lévő szöveget és a "kivágás" bufferbe rakja. A törlés visszavonása parancs egy bemásolást hajt végre az aktuális kurzorpoziciónál.

A helyesírás ellenörző megvizsgál minden szót a szövegben. Ezután egymás után felajánlja az elgépelt szavakat javításra miközben kiemelve megjeleníti őket a szövegben. A helyesírás ellenörzés bármikor megszakítható. A pico helyesírás ellenörző eljárása helyett használhatunk mást is, ekkor az eljárást a SPELL környezeti változóban kell definiálni. Az eljárásnak a standard bemenetet kell olvasnia es a standard kimenetre kell írnia.

A fájl böngészés a "Read File" es "Write Out" parancsoknál van felajánlva mint opció. Arra szánták hogy segítse a kívant fájlok megtalálását és a navigációt a könyvtárstrukturában. Az aktuális könyvtárban lévő fájlok méretükkel illetve az alkönyvtáraknak a nevei vannak kiajánlva választásra. Az aktuális könyvtár a képernyő legfelső sorában van kiírva míg a használható parancsok a képernyő két utolsó sorában találhatók. Számos alap fájlkezelő funkció van támogatva: fájl átnevezés, másolás és törlés.

Részletesebb leírás a pico súgójában található.

OPCIÓK

+nfB
A pico a kurzorral az n. sorban indul. (Megjegyzés: nincs szóköz a "+" jel es a szám között)

-d
Átdefiniálja a "törlés" billentyűt. Az a karakter fog törlődni amin a kurzor áll nem pedig a tőle balra lévő.

-e
Engedélyezi az automatikus fájlnév befejezést.

-f
Funkcióbillentyűket használ a parancsokhoz. Ez az opció csak az UW Enhanced NCSA telnet programjával működik.

-j
Engedélyezi a "Goto" parancsot a fájlböngészőben. Ez hagyja hogy a parancs világosan megmondja a pilot -nak, hogy melyik könyvtarba lépjen.

-g
Engedélyezi a "Show Cursor" módot a fájlböngészőben. Ezután a kurzor az aktuális kijelölésnél fog állni és nem a képernyő bal alsó sarkában.

-k
A "Cut Text" parancs a karaktereket a kurzorpoziciótól a sorvégéig fogja eltüntetni és nem törli az egész sort.

-m
Engedélyezi az egér használatát. Csak abban az esetben működik ha a pico az X Window Rendszer "xterm" ablakában fut.

-nnfB
A -nn opció engedélyezi az új levelek figyelését. Az n paraméter opcionális, és meghatározza hogy milyen gyakran, hány másodpercenként ellenőrizze a "postaládánkat". Például a -n60 esetében a pico minden percben ellenőrzi, hogy érkezett-e új levél. Az alapérték 180 másodperc míg a legkisebb megengedett érték 30. (Megjegyzés: nincs szóköz az "n" es a szám között)

-o\ dir
Beállít egy munkakönyvtárat. Csak az ezen belüli fájlok elérhetőek. Hasonlóan a fájlböngésző is csak ezen belül működik.

-rnfB
Beállítja az oszlopszámot amelyek limitálják a "Justify" (igazítás) parancs jobb oldali margóját.

-t
Engedélyezi a "tool" módot. Akkor használatos amikor a pico-t más alkalmazások használják mint szövegszerkesztőt. (Pl.: Elm, Pnews). A Pico ilyenkor nem kérdez rá a mentésre kilépésnél és nem fogja átnevezni a buffert a "Write Out" parancsnál.

-v
Csak megjeleníti a fájlt de szerkeszteni nem engedi.

-w
Letiltja a szavak tördelését. (Így lehet hosszú sorokat szerkeszteni).

-x
Letiltja a parancsmenüt a kepernyő alján.

-z
Engedélyezi a pico ^Z megszakítását.

Végül, amikor egy pico kapcsolata megszakad (pl. SIGHUP jel erkezik), a pico elmenti az aktuális szerkesztést ha szükséges. A fájl neve az aktualis fájlnev lesz ".save" hozzáfűzéssel a végén. Ha az aktuális szerkesztésnek nincs neve akkor "pico.save" néven menti le.

HIBÁK

Az a mód ahogyan a képernyő szélességénél hosszabb sorok vannak kezelve nem azonnal nyilvánvaló. Azok a sorok amelyek túlnyúlnak a képernyő szélén $ jellel vannak jelölve a sor végén. A hosszú sorok vizszintesen mozognak ahogy a kurzor vegigfut rajtuk.

FÁJLOK

pico.save	Névtelen megszakított munkák vannak ide elmentve.
*.save	Névvel rendelkező megszakított munkák neve.

SZERZŐK

Michael Seibel <mikes@cac.washington.edu>
Laurence Lundblade <lgl@cac.washington.edu>
A Pico a MicroEmacs 3.6 bol származik amelyet Dave G. Conroy fejlesztett ki.
A Pico a University of Washington vedjegye.
Copyright 1989-1996 by the University of Washington.

LÁSD MÉG

pine(1)
Forras (a Pine Message System resze):
ftp://ftp.cac.washington.edu/mail/pine.tar.Z

MAGYAR FORDÍTÁS

Hercegkuti László <alec@kornel.szif.hu>