pstree(1)


NÉV

pstree - a processek fa struktúráját ábrázolja

ÁTTEKINTÉS

pstree [ -a ] [ -c ] [ -h | -H pid ] [ -l ] [ -n ] [ -p ] [ -u ] [ -G | -U ] [ pid | user]
pstree -V

LEÍRÁS

A pstree parancs egy fát jelenít meg, az éppen futó processzekről. A fa gyökere vagy a pid vagy az init ( ha nincs pid ) processzek egyike. Ha felhasználói nevet is megadunk, akkor csak az adott felhasznaló processzeiből leszármazó processzeket látjuk.

A pstree összevonja a megegyező ágakat egy szögletes zarójelbe és tesz elé egy szorzót, pl.:

init-+-getty |-getty |-getty `-getty

fa struktúrából

init---4*[getty]

a fent látható ág lesz.

OPCIÓK

-a
Megmutatja a processzek parancssorban beadott paramétereit. Ha egy processz parancssorát az operációs rendszer lemezre swap-peli, az a processz zarójelben jelenik meg. A -a opció kikapcsolja az ágak összevonását.

-c
Kikapcsolja az azonos ágak összevonását. Alapértelmezés szerint, amikor csak lehetséges, a program összevonja az ágakat.

-G
VT100 vonal rajzoló karaktereket használ.

-h
Kiemeli az aktuális processzt, és a szülő processzeit. A kapcsoló hatástalan, ha a terminál nem támogatja a kiemelést vagy, ha az aktuális processz vagy valamelyik szülő processze nem jelennek meg a kirajzolt fa részletben.

-H
Mint -h, de egy megadott processzt emel ki. A -h opcióval ellentétben -H használata esetén a pstree hibával tér vissza, amennyiben a terminál nem támogatja a kiemelést.

-l
Hosszú sorok kiírása. Alapértelmezésben a pstree a kepernyő méretére vágja a sorokat vagy 132 karakter hosszúra, ha a kimenetet nem-ttyre irányítjuk, vagy a képernyő szélessége nem ismert.

-n
Azonos szülővel rendelkező processzek rendézese PID szerint, ábécé sorrend helyett. (Numerikus rendezés.)

-p
PIDek kiírása. A PIDeket a program decimális számok képében jeleníti meg, minden processz neve után. A -p kikapcsolja az ágak összevonását.

-u
Megmutatja az uid változásokat. Amikor egy processz és a szülője különböző uid alatt fut, az új uid-t a program zárójelben a processz neve után írja.

-U
UTF-8 (Unicode) vonal rajzoló karakterek használata. Linux 1.1-54 és a késöbbi változatok alatt UTF-8 modba léphetünk a konzolon a echo -e '\033%8' parancs kiadásával, majd a echo -e '\033%@' utasítással léphetünk ki belőle.

-V
Kiírja a verzióra vonatkozó információt.

FÁJLOK

/proc	a proc fájlrendszer helye

SZERZÖ

Werner Almesberger <Werner.Almesberger@epfl.ch>

LÁSD MÉG

ps(1), top(1)

MAGYAR FORDÍTÁS

Kovács Emese <emese@eik.bme.hu>