rm(1)


NÉV

rm - állományok eltávolítása

ÁTTEKINTÉS

rm [-dfirvR] [--directory] [--force] [--interactive] [--recursive] [--help] [--version] [--verbose] név...

LEÍRÁS

Ez a dokumentáció a továbbiakban nincs karbantartva és pontatlan vagy hiányos lehet. A Texinfo dokumentáció a hiteles forrás.

Ez a kézikönyv lap az rm GNU változatát dokumentálja. rm eltávolítja a meghatározott állományt. Alapértelmezésként a könyvtárakat nem törli.

Ha egy állomány nem írható, a standard bemenet egy tty, és a -f vagy a --force kapcsolót nem aktiváltuk, rm megkérdezi a felhasználót, hogy eltávolíthatja-e az állományt. Ha a válasz nem `y' vagy `Y' betüvel kezdődik a következő állományt veszi.

GNU rm , mint minden program ami a getopt függvényt használja az argumentumai elemzésére, megengedi a -- opció használatát annak jelölésére, hogy a következő argumentumok nem opciók. Egy `-f' nevű fájl törlésére az aktuális könyvtárból használhatjuk az

rm -- -f
, vagy az
rm ./-f
parancsot. A szimpla `-' erre a célra történő felhasználása a Unix rm programban még a getopt standard szintakszisának kifejlesztése előtt alakult ki.

OPCIÓK

-d, --directory 
Könyvtárak eltávolítása `unlink' használatával `rmdir' helyett. Nem szükséges, hogy a könyvtár üres legyen törléskor. Csak a szuper-felhasználó alkalmazhatja. Mivel egy könyvtár ilyen módon történő törlésekor a benne található állományok hivatkozás nélkülivé válnak, bölcs dolog a parancs végrehajtása után az fsck program lefuttatása a fájlrendszerre.

-f, --force 
Figyelmen kívül hagyja a nem létező állományokat és nem kérdezi meg a felhasználót.

-i, --interactive 
Minden fájl eltávolítása előtt megkérdezi a felhasználót, hogy törölheti-e az adott állományt. Ha a válasz nem `y' vagy `Y' betűvel kezdődik a következő állományt veszi.

-r, -R, --recursive 
A könyvtárak tartalmát rekurzívan törli.

-v, --verbose 
Kiírja minden fájl nevét mielőtt törölné.

--help 
Használati útmutatót ír a standard kimenetre, majd kilép.

--version 
A program verziójáról ír ki információt a standard kimenetre, majd kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Tarbaj Péter <tarby@freeside.elte.hu>