setleds(1)


NÉV

setleds - a billentyűzet speciális gombjainak és ledjeinek beállítása

ÁTTEKINTÉS

setleds [  -v   ] [   -L   ] [   -D   ] [   -F  ] [ {+|-}num  ] [  {+|-}caps  ] [  {+|-}scroll ]

LEÍRÁS

A setleds kijelzi és beállítja a virtuális terminál (VT) speciális billentyűinek és ledjeinek (egyszerűbben a NumLock, a CapsLock és a ScrollLock) állapotát. Kapcsolók nélkül használva a setleds az aktuális állapotokat mutatja meg. A megfelelő kapcsolóval használva a program beállítja a megadott ledek állapotát (míg a többit változatlanul hagyja). Az átállítások előtti és utáni állapotot a -v kapcsolóval lehet kiiratni.

Minden egyes VT-hoz egyéni beállításokat lehet rendelni.

OPCIÓK

-F
Alapértelmezés. Átállítja a VT billentyűzet állapotát (az aktuális állapotot a billentyűzet ledjei jelezhetik).

-D
Átállítja a VT ledjeit és az állapotot alapértelmezetté teszi (így egy terminál törlés sem változtatja meg ezen beállításokat). Ez akkor lehet hasznos, ha például a numlock-ot mindig bekapcsolva szeretnénk használni.

-L
Nem állítja át a VT billenytűzeteinek állapotát, de a ledekét igen. Ekkor a ledek nem az aktuális állapotot fogják jelezni, hanem a parancssorban megadottat. setleds -L  parancs (további opcók nélkül) visszaállítja a normális állapotot, ekkor a ledek kijelzése megegyezik a tényleges beállításokkal.

-num \+num
Ki vagy bekapcsolja a NumLock-ot. (Jelenleg a NumLock beállítása a keypad gombjainak viselkedését határozza meg. A NumLock gomb megnyomásával a NumLock beállítását lehet változtatni.)

-caps \+caps
Ki vagy bekapcsolja a CapsLock-ot. (Jelenleg a CapsLock beállítása a Shift gomb viselkedését a többi gombra határozza meg. A CapsLock gomb megnyomásával a CapsLock beállítását lehet változtatni.)

-scroll \+scroll
Be vagy kikapcsolja a ScrollLock-ot. (Jelenleg a ScrollLock gomb (vagy a ^S/^Q) a konzolra történő kiírást állítja meg, vagy indítja.)

PÉLDA

A setleds egyik használata lehet, hogy az /etc/rc állományban megadva a NumLock kezdeti és alapértelmezett értékét beállítsuk valahogy így:

INITTY=/dev/tty[1-8]
for tty in $INITTY; do
setleds -D \+num < $tty
done

HIBÁK

A billentyüzetet közvetlenül használó programok esetén a NumLock gomb nem változtatja meg a NumLock beállítását.

LÁSD MÉG

loadkeys (1).

MAGYAR FORDÍTÁS

Vizi Szilárd <vizisz@freemail.hu>