sum(1)


NÉV

sum - ellenőrző összeg számítása és a lefoglalt block-ok megszámolása a megadott állomány(ok)ra

ÁTTEKINTÉS

sum [-rs] [--sysv] [--help] [--version] [állomány...]

LEÍRÁS

Ezen dokumentáció a továbbiakban nem karbantartott, lehet, hogy pontatlan illetve nem teljes. A Texinfo dokumentáció a hiteles információforrás.

Ez a manual oldal a sum GNU verzióját tárgyalja.

sum minden egyes megadott állományról vagy ha az nincs megadva, illetve `-' van megadva, akkor a szabványos bemenetről 16 bites ellenőrző összeget készít. Minden egyes állományhoz kiírja az ellenőrző összeget és az általa elfoglalt blockok számát (felfelé kerekítve). Alapértelmezésben kiírja a megfelelő állománynevet is, ha legalább két argumentum van megadva. A --sysv  opcióval, legalább egy állomány argumentum megadása esetén kiírja a megfelelő állomány nevét. Alapértelmezésben a GNU sum az ellenőrző összeget BSD sum kompatíbilis algoritmussal számolja ki és az állományméreteket 1 KB méretű blockokban adja meg.

OPCIÓK

-r
Az alapértelmezett (BSD kompatíbilis) algoritmus használata. Ezen opció a System V sum kompatibilitás érdekében használható. Hacsak a -s opció nincs megadva ennek nincs hatása.

-s, --sysv 
A System V sum alapértelmezett algoritmusával kompatíbilis módon számítja az ellenőrző összeget és 1 KB helyett 512 byte a block méret.

--help 
A standard kimenetre írja a használatával kapcsolatos információkat és sikeres visszatérési értékkel kilép.

--version 
A standard kimenetre írja a verzióinformációkat és sikeres visszatérési értékkel kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Fejős Tamás <tms@dunaferr.hu>