vlock(1)


NÉV

vlock - Konzol záró program

ÁTTEKINTÉS

vlock

vlock [ -a,--all ] [ -c,--current ] [ -h,--help ] [ -v,--version ]

LEÍRÁS

vlock Egy vagy több session lezárására használható a konzolon. Ez különösen akkor hasznos, ha a géphez több személy is hozzáférhet a konzolon keresztül. A felhasználó zárolhatja a session-jeit, így hozzáférést biztosítva mások számára, a többi virtuális konzolon (VK) anélkül, hogy ki kellene lépnie a rendszerből. Amennyiben szükséges a VK-váltást is letilthatja.

Alapértelmezésben, csak az éppen használt VK-t zárolja a parancs. Az -a,-all kapcsolókkal, az összeset lezárhatjuk. A lezárt VK csak a felhasználó jelszavával vagy a root jelszóval szabadítható fel. A root jelszó bármelyik illetve mindegyik session-t nyitni tudja. A vlock engedélyezi a jelszó újbóli beütését, így óvakodjunk az illetéktelen felhasználóktól.

Figyelj arra, hogy a -a,--all kapcsolókkal, teljesen kizárhatod magad a rendszerből, ha elfelejted a jelszót, és nem tudsz bejelentkezni egy másik gépről, hogy kilődd a vlock process-t. Ilyenkor csak a gép ki-bekapcsolása oldja a zárat.

vlock elsősorban a konzol session-ök zárolására jó. Próbálkozhatunk nem-konzol session-ökkel is, de ez még nem lett rendesen tesztelve.

OPCIÓK

-a,--all

        Zárol minden konzol session-t, és letiltja a VK váltást.

-c,--current

        Zárolja az aktuális session-t (Ez az alapértelmezett).

-h,--help

        Használati útmutatót ír a standard kimenetre, majd kilép.

-v,--version

        A vlock verziójáról ír ki információt, a standard kimenetre, majd kilép.

MAGYAR FORDÍTÁS

Váraljai Nándor <vnandor@elender.hu>