w(1)


NÉV

w - Megmutatja, hogy ki van belépve és mit csinál.

ÁTTEKINTÉS

w - [ husfV ] [ felhasználó ]

LEÍRÁS

A w   információkat jelenít meg arról, hogy éppen hány felhasználó van a gépen és hogy mit csinálnak. A fejléc megmutatja - ebben a sorrendben - az időt, mióta működik a rendszer, jelenleg hány felhasználó van belépve és a rendszer átlagos terhelését az elmúlt 1, 5 és 15 percben.

Az alábbiak minden felhasználónak megjelennek: azonosító, a tty neve, a távoli host, ahonnan bejelentkezett, a belépés ideje, a "henyélési" idő (azaz mióta nem adott inputot a gépnek), JCPU, PCPU és az éppen futó programjaik parancssora.

A JCPU idő a tty-re kapcsolódástól számítva az összes process idejét jelenti. Ebbe nem számítanak bele a korábbi, háttérben futtatott programok, de a jelenlegiek igen.

A PCPU idő a jelenlegi, "what" mezőben is látható processz elindításától számított időt jelöli.

OPCIÓK

-h  
A fejlécet nem írja ki.

-u  
Figyelmen kívül hagyja a felhasználónevet a jelenlegi process és cpu idők számolásánál. Ennek szemléltetésére "su"-zz egyet, és először "w"-t, majd "w -u"-t írj.

-s  
A rövidebb formátumot használja. Nem írja ki a belépés idejét, a JCPU és a PCPU időket.

-f  
Bekapcsolja a kíírását a from (ahonnan a belépés megtörtént) mezőnek. Alapesetben a from mezőnek nem kellene szerepelnie, bár a rendszergazda vagy a disztribució karbantartója egy olyan változatot is fordíthatott, amelyben a from mező alapban szerepel.

-V  
Kiírja a verziószámot.

user  
Csak egy adott felhasználóról ad információkat.

FÁJLOK

/etc/utmp " adatok arról, hogy ki van jelenleg bejelentkezve" /proc " processz információk"

LÁSD MÉG

free (1), ps (1), top (1), uptime (1), utmp (5), who (1)

KÉSZÍTŐK

Charles Blake szinte teljesen újraírta a w -t Larry Greenfield (greenfie@gauss.rutgers.edu) és Michael K. Johnson (johnsonm@redhat.com) változatait véve alapul. Ha hibát fedeznél fel, kérlek írj a <procps-bugs@redhat.com> címre.

MAGYAR FORDÍTÁS

Fehér János <aries@vlug.vein.hu>