wc(1)


NÉV

wc - fájlokban található bájtok, szavak és sorok számát írja ki

ÁTTEKINTÉS

wc [ -clwL ] [ --bytes ] [ --chars ] [ --lines ] [ --max-line-length ] [ --words ]

wc   [  --help  ] [  --version ]

LEÍRÁS

A wc program bájtok, szavak és újsor-jelek számát számolja meg az argumentumként megadott fájlokban. Ha nem adunk meg fájlnevet, illetve a fájlnévként a ` - ' jelet adjuk meg, akkor a standard bemenet olvassa a program.

Alapértelmezés szerint a wc mindhárom számot kiírja. Az opciókkal lehet megadni, hogy csak bizonyos számok legyenek kiírva. Az opciók nem semlegesítik egymás hatását, így pl. wc   --bytes --words  a bájtok és a szavak számát egyaránt kiírja. Minden fájlról egysornyi információt ír ki, és az argumentumként megadott fájlok nevét is kijelzi. Több fájlnév esetén egy összesített sort is megad a lista végén `total' fájlnéven. A megadott adatok sorrendben a következőek: sorok, szavak, bájtok száma.

OPCIÓK

-c, --bytes, --chars
Csak a bájtok számát írja ki.

-l, --lines
Csak a sorok számát írja ki.

-w, --words
Csak a szavak számát írja ki.

-L, --max-line-length
Csak a fájlban előforduló leghosszabb sor hosszát írja ki, illetve ha egynél több fájl volt megadva, akkor kiírja még a legnagyobbat az előző értékek közül (nem az összegüket írja ki).

--help 
Használati útmutatót ír a standard kimenetre, majd sikeres visszatérési értékkel kilép.

--version 
A program verziójáról ír ki információt a standard kimenetre, majd sikeres visszatérési értékkel kilép.

POSIX MEGJEGYZÉSEK

A wc a számokat egy 7 karakter széles mezőbe jobbra igazítva nyomtatja ki. A POSIX ellenben azt írja elő, hogy pontosan egy szóköznek kell lennie a fájlnév és a számok között. A POSIXLY_CORRECT környezeti változó beállításával ezt az utóbbi formátumot fogja használni a program.

MEGJEGYZÉS

A program hibáit a bug-textutils@gnu.org címen lehet bejelenteni (angolul). A kézikönyvoldal angol verzióját Ragnar Hojland Espinosa <ragnar@macula.net> írta.

MAGYAR FORDÍTÁS

Horváth András <horvatha@rs1.szif.hu> és Tímár András <timar_a@freemail.hu>