write(1)


NÉV

write - üzenet küldése másik felhasználónak

ÁTTEKINTÉS

write  user  [ ttyname ]

LEÍRÁS

A write lehetővé teszi a többi felhasználóval való kommunikációt úgy, hogy az általad beírt sorokat megjeleníti az ő termináljukon.

Amikor elindítod a write parancsot, a felhasználó, akinek írsz, a következő üzenetet kapja:

Message from yourname@yourhost on yourtty at hh:mm ...

Amit ezek után beírsz, az a megadott felhasználó terminálján fog megjelenni. Ha válaszolni akar, neki is el kell indítania a write parancsot.

Ha kész vagy, üsd le a sor vége vagy a megszakító karaktert. A másik felhasználó egy 'EOF' üzenetet fog látni, ami jelzi számára, hogy a társalgásnak vége.

A mesg (1) parancs hatására a többi felhasználó (a rendszergazda kivételével) nem fog tudni írni Neked. Néhány parancs, mint például az nroff (1) és a pr (1) , letiltja az automatikus írást, így a kimenet nem íródik felül.

Ha a felhasználó, akinek írni akarsz, több, mint egy terminálon van bejelentkezve, megadhatod a write parancsnak második paraméterként annak a terminálnak a nevét, amelyikre írni akarsz. Ha akarod, a write is választhat egy terminált - azt fogja kiválasztani, amelyik a legkevesebb időt tölti tétlenül. Tehát ha a felhasználó be van jelentkezve a munkahelyén és otthonról is felhívják, az üzenet a megfelelő helyre fog kerülni.

A bevett szokás szerint egy '-o ' a sor végén vagy egy csak ezt tartalmazó sor azt jelzi, hogy a másik fél következik az írásban. Az 'oo' jelentése, hogy az ezt beíró felhasználó be akarja fejezni a beszélgetést.

LÁSD MÉG

mesg (1) , talk (1) , who (1)

TÖRTÉNETE

A write parancs az AT&T UNIX 6 verzióban jelent meg.

MAGYAR FORDÍTÁS

Domokos Péter <pdomokos@freemail.c3.hu>