Története

A modern vízilabda alapjait William Wilson skót újságíró és úszóedző fektette le 1877-ben, mikor az aberdeeni Bon Accord Festivalra úszótanoncainak kitalált és rögzített néhány alapszabályt egy általa vízifocinak nevezett csapatjátékhoz. Az első vízilabda meccs ezen a fesztiválon, a Dee folyó partján zajlott le. Bár nagyban eltért a mai vízipólótól, mégis akkora népszerűségre tett szert, hogy a brit úszószövetség (Swimming Association of Great Britain) 1885-ben Wilson szabálykönyvét jelentősen kiegészítve, illetve némileg átírva, vízilabda néven önálló sportágnak ismerte el. Ez a változat aztán rövid idő alatt meghódította az egész világot.

A vízilabda először 1900-ban, Párizsban szerepelt sportágként a nyári olimpiai játékokon. Az első olimpiai bajnoki címet Nagy-Britannia nyerte. A sportág azóta –az 1904-es St. Louis-i olimpián csak amerikai klubcsapatok mérkőztek meg a helyezésekért – a nyári olimpiák hivatalos programjává vált, férfi vízilabdában eddig huszonötször avattak bajnokot. A 2000. évi nyári olimpiai játékoktól kezdve szerepel a programban a női vízilabda is, amelyben így eddig három olimpiai bajnoki címet osztottak ki.

1900-as olimpia

A magyar csapat és sikereik

A csapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott Magyarország nemzeti csapata, amelyet a Magyar Vízilabda-szövetség irányít. Kilencszeres olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok és tizenkétszeres Európa-bajnok, ezzel a világ legsikeresebb vízilabda-válogatottja.

Sikerek

A magyar vízilabda válogatott utolsó 5 olimpiai eredménye
Év Helyszín Helyezés
1996 Atlanta 4.
2000 Sydney 1.
2004 Athén 1.
2008 Peking 1.
2012 London 5.
2004-es Athéni eredményhirdetés. (Videó hossza 9:47)