Ugrás a tartalomra

Sör - Magyar sörök

Magyar sörök

Borsodi Sörgyár Zrt.

borsodi logo A Borsodi Sörgyár Zrt. magyarországi sörgyár. Sörfőző háza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcs község mellett működik.

1973-ban alakult, akkor még a Magyar Országos Söripari Vállalat tagjaként. 1990-ben alakult részvénytársasággá és az 1991-es privatizációjától fogva a belga Anheuser-Busch InBev cég tulajdona lett. 2009. december 1-jén a CVC Capital Partners (CVC) nemzetközi kockázati tőketársaság megvásárolta a belga cégtől a kilenc kelet-európai sörgyárát, és StarBev cégcsoport néven, prágai központtal működtette azokat. 2012 áprilisában a CVC eladta a StarBevet az amerikai-kanadai Molson Coors sörgyárnak.

  • Saját termékek: Borsodi Sör, Borsodi Póló, Borsodi Bivaly, Borostyán, Rákóczi sör
  • Licenc: Stella Artois, Leffe, Beck's, Löwenbräu, Belle-Vue, Hoegaarden, LöwenWeisse, Franziskaner, Spaten
  • Forgalmazott import termék: Staropramen

Weblap: http://borsodi.hu/

Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.

heineken logo A mai HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. legkorábbi jogelődje egy 1895-ben alakult sörgyártással és forgalmazással foglalkozó vállalat volt. A cég 2003 óta a HEINEKEN csoport tagja. Jelenleg két helyen, a soproni és a martfűi sörgyárban készíti termékeit.

A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. több mint száz éves sörfőzési tapasztalattal valamint nemzetközi márkákkal rendelkezik és a magyar piac meghatározó szereplője. A holland anyacég és a magyar leányvállalat szinte egy időben kezdte meg működését; a híres holland Heineken sör, amely alapítójáról Gerard Adriaan Heineken-ről kapta nevét, 1863-ban indult világhódító útjára, míg a magyar leánycég 1895-ben. A vállalatnak két sörgyára van Sopronban és Martfűn. A soproni gyár évszázados hagyományokkal rendelkezik, a martfűi a Magyarországon először alkalmazott korszerű technikájáról és technológiájáról ismert.. A folyamatos beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően 2007-ben a soproni gyár éves termelési kapacitása elérte az 1,8 millió hektolitert, a martfűi gyáré pedig 720 ezer hektolitert. Mind a két gyár 7000 négyzetméteres készáruraktára 14 millió palack tárolására alkalmas.

A soproni sörgyár 1895-ben alakult meg, akkor még Első Soproni Serfőzde és Malátagyár néven. 1917-ben már, mint a Nyugat-Magyarországi Serfőzde és Malátagyár soproni gyártelep hivatkoznak rá. 1949-ben államosítják és 1971-ben csatlakozik a Magyar Országos Söripari Tröszthöz. 1982-ben a gyár újra önálló, majd 1988-ban több külföldi márka licencét is megszerzi. 1992-ben a Soproni Sörgyár részvénytársasággá alakul, melyben a többségi tulajdonos a BBAG. 1997-ben a cég egyesült a martfűi Első Magyar Szövetkezeti Sörgyár Rt.-vel. Majd nevét Brau Union Hungaria Sörgyárak Rt.-ra változtatta. 2003-tól tagja a Heineken csoportnak. 2004-től az Amstel Sörgyárak Rt. és a Brau Union Hungaria Sörgyárak Rt. között gyártási és forgalmazási szerződés lépett életbe. A cég nevét 2007-ben Heineken Hungária Nyrt.-re változtatta. 2008 júniusa óta Zrt.-ként tevékenykedik. A vállalat, követve az anyavállalat nemzetközi trendjét, 2012. március 1-től új arculatot vezetett be.

Termékei: Heineken, Soproni (1895, Fekete Démon, Szűz, Citrom, Narancs, Körte, Grapefuit, Zéró Narancs, Zéró Grapefruit), Gösser (Spezial, NaturZitrone, Gösser Alkoholfreies Naturbier, NaturZitrone 0,0%), Amstel, Zlaty Bazant, Kaiser, Edelweiss, Steffl, Buckler, Storngbow Gold

Weblap: http://www.heinekenhungaria.hu/

Dreher Sörgyárak Zrt.

dreher logo A budapesti, azon belül is kőbányai székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. egyike a három legnagyobb sörgyártónak Magyarországon.

Franz Anton Dreher, 1796-ban megvásárolta a Klein-Schwechati Városi Serházat. Fia, idősebb Dreher Antal folytatja a családi hagyományokat, és külföldön (Angliában, Münchenben) kitanulja a sörfőzés mesterségét, sőt egy új fajta sört is kifejleszt, az ún. lagerbier-t. Vele közel egyidőben, 1854-ben Schmidt Péter, aki Münchenben tanulta a sörfőzés mesterségét elkészíti az első főzet Kőbányai Sert, Budapesten. Ő az alapítója a Kőbányai Serfőző Társaságnak is. Ezt a társaságot 1862-ben id. Dreher Antal felvásárolta, mivel komoly konkurenciát jelentett számára. Ez az év a Dreher Sörgyár "megalapításának" éve. 1870-ben, apja halála után, ifj. Dreher Antal átveszi a vállalat irányítását. Fejlesztve a gyárakat és kapacitásukat elérte, hogy Kőbányán üzemeljen Magyarország legnagyobb sörüzeme. 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi italt termeltek. Fia, Dreher Jenő vezetésével alakult át a vállalat először részvénytársasággá (1905-ben), majd két évre rá függetlenné váltak az anyavállalattól. Sorra részesedést vásárolt a versenytársak, a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., a Barber és Klusemann Serfőzőházból, illetve az Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. Tulajdonából, majd a belőlük létrehozott Dreher Kombinát 1928-ban beolvasztotta a kanizsai Király Serfőzde Rt.-t is, így létrehozva a Dreher - Haggenmacher Első Magyar Részvény Serfőzde Rt.-t, amely mintegy 70%-ban uralta a piacot. 1948-ban az államosítási "hullám" nem kímélte a sörgyárat sem, ekkor vonják össze a vállalatot több másik üzemmel, létrehozva a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalatát, majd további összevonások eredményeként 1959-ben a Magyar Országos Söripari Vállalatot. 1981-ben felépítik az önálló Kőbányai Sörgyárat. Fordulópontot a rendszerváltás utáni időszak hozott a konszern történetében: 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban Dél-Afrika egyik vezető sörvállalata, a South African Breweries (SAB) felvásárolta. Már az ő vezetésük alatt egyesült a Kanizsai és a Kőbányai Sörgyár, amelyek közösen felvették a Dreher Sörgyárak Rt. nevet. A SAB és az amerikai Miller Brewing Company egyesülésével 2002-ben létrejött a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása, a magyar gyár pedig ennek tulajdonában folytatja tevékenységét. A sörgyár napjainkban is Kőbányán üzemel, ahol az eredeti szépségükben helyreállított ipartörténeti értékű épületekben ma már a legmodernebb technológiai eljárásokkal készülnek sörei.

Termékei: Dreher Classic, Dreher Bak barna, Dreher 24, Arany Ászok(világos, félbarna és alkoholmentes), Pilsner Urquell (pilzeni, világos), Miller Genuine Draft, Kozel, Kőbányai Sör, Hofbräu Lager, Kanizsai, Rocky Cellar, Goldberger, Nimród, Neuberg, Kewer, Waldert, Ritterhof

Weblap: http://dreher.hu/

Képek a videóból
1. előkép a vidóból 2. előkép a vidóból 3. előkép a vidóból
Részletek

A videó hossza: 0.15, mérete: 1.95 MB

Mitől válik különlegessé egy pillanat? Csakis tőlünk. Hogy mit hozunk ki belőle magunknak, és másoknak, és a vágytól, hogy tartalmas életet éljünk. Kóstolj bele a Dreher nyári pillanataiba! Új, Dreher Summer Moment, háromféle komlóval készülő limitált kiadás! Dreher - annyi a világ, amennyit beletöltesz

Pécsi Sörfőzde Zrt.

pecsi logo A Pécsi Sörfőzde Magyarország legrégebbi sörfőzdéje, az iparkamaránál 1907-ben bejegyzett Szalon sör pedig a legkorábbi hazai sör neve.

Pécs városának sörfőző hagyománya a középkorra nyúlik vissza, hiszen az ispotályos rendek már 1301-től főzték itt a Mecsek kristálytiszta forrásainak vizéből készített sört.

A törökök kiűzése (1686) után a járványok leküzdésében a sör is szerepet játszott. Ha már vizet nem ihattak, csak forralva, félve a fertőzéstől, akkor sört főztek. Ezt az osztrák, bajor betelepülők is segítették. I. Lipót császár 1702-ben megengedte, hogy a város a sör akója után 15 krajcár felárat szedhessen, és ezt a város ispotályának fenntartására fordíthassa.

1740-ben pestisjárvány ütött ki a városban, emiatt boszorkányt üldöztek, egy serfőzősegéd személyében. 1762-ben adták bérbe Melczer Antalnak a városi serfőzdét. Hirschfeld Sámuel 1848-ban alapította a sörgyárat, amelyben 1882-ben 4 ezer hl sört főztek. 1911-ben felvette a Pannónia Sörfőző Rt. nevet, ugyanakkor egy nagyobb méretű sörgyárat is építettek. 1874-ben a pécsi Zsolnay porcelángyár művészi kivitelű söröskorsókat készített a gyár számára. 1920-ban nemzetközileg elismert sört hoztak forgalomba Pannónia Dupla Malátasör néven, amelyet már szabadalommal védtek. 1936-ban szikvíztöltőüzemmel bővült a tevékenység.

1942-ben két új sörrel jelentek meg a piacon, Komlólelke (barna sör) és Aranyászok elnevezéssel. 1958-ban kezdődött a sörgyár korszerűsítése, melynek befejezése után 250 ezer hl-es évi kapacitással rendelkezett.

A sörgyártás területén a pécsi Pannónia Sörgyár új főzőházának építése volt az első nagyberuházás a kazánház és az erőműtelep megépítésével. 1987-ben újabb korszerűsítés történt, amely 1991-ben fejeződött be. Megvalósult az enzimes sörfőzés és a nyomás alatti erjesztés. 1989-ben a hannoveri Gilde Sörgyár licence alapján megkezdődött a Gilde sörök magyarországi gyártása, amelyekhez a Gilde Sörgyár modern technológiát és berendezést szállított. Licenc alapján gyártják a Gold Fassl sört is.

1993-ban az Ottakringer-Wenckheim Társaság vette meg a gyárat.

A sörgyár termelése 1941-ben 66 ezer, 1960-ban 288 ezer, 1974-ben 600 ezer, 1994-ben 1,1 millió hektoliter volt. 1998-ban 525 000, míg 2010-ben 750 000 hektoliter sört állítottak elő.

Termékei: Szalon (világos, barna, alkoholmentes), Ottakringer Spezial, Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb, Paulaner Original Münchner Hell, Radler (bodza, lemon, málna, meggy, szeder)

Weblap: http://pecsisor.hu/