Macskamancs

Török Angóra Török angóra

A hosszúszőrű török macskákat már az 1500-as évek második felében Nagy-Britanniába és Franciaországba importálták. Eleinte nagyra becsülték őket, de később Európában fokozatosan a perzsa macska lett a kedvenc fajta és így az angórákat már csak a szülőföldjükön lehetett megtalálni. Törökországban az 1900-as évek elején az ankarai állatkert tenyésztési programba kezdett, hogy megvédje és megmentse az angórákat. Mivel a törökök oly' nagyra becsülik a macskákat, ezért nem volt könnyű angórákat szerezni az állatkertből. Ennek ellenére, 1962-ben az állatkert két angóra macskáját Amerikába importálták. Ezek a macskák újra felkeltették az érdeklődést a fajta iránt, és ma már a legtöbb észak-amerikai nyílvántartói hivatal elfogadja a török angórát a bajnokságokon. A számuk bár még mindig kicsi, de egyre növekszik és az összesített regisztrációk minden évben tért hódítanak maguknak.

Jellemzői

Az angórákat gyakran keverik össze a perzsa macskákkal, de nem azért, mert annyira hasonlítanak egymásra. A perzsa macska zömök és szelíd, míg az angóra macska kicsi és általában 2-4 kg-t nyom. Testük hosszú, füleik nagyok és hegyesek, szemeik nagyok és mandulavágásúak. A fejformájuk szintén teljesen eltértő; a perzsa macskák nagy fejével és lapos képével ellentétben az angóráknak kicsi, közepes hosszúságú, ék alakú fejük van, amely egy hosszú, karcsú, kecses nyakon helyezkedik el. Lábaik hosszúak, tappancsaik kerekek és csinosak, farkuk hosszú és hegyes csúcsban végződik. Mozgás közben, az angóra macskák olyan kellemmel mozognak, mint valami apró, bundás táncosok.Mivel félhosszú szőrűek, ezért az angórák bundája finom és selymes, a farkukon és a nyakuk körül hosszabb. Habár a tiszta fehér a leggyakoribb szín, a legtöbb színben és mintában előfordulnak azon kivételekkel, melyek a hibridizációra utalnak pl. a pöttyös mintázat,vagy a csokoládé és levendula szín.

Viselkedés

A kalandvágyó angórák számára minden macskajátéknak tűnik. Csak néhány pillanatig tűrik, hogy a karodban tartsd őket, aztán már ugranak is ki a kezed közül, hogy elkapjanak egy napsugarat és, hogy óriási sebességgel a ház körül szaladgáljanak. Szórakoztató nézni, ahogy kecsesen és játékosan bohóckodnak. Az angórák különösen élvezik a magaslatokat és gyakran találni őket a legmagasabb szekrény tetején ücsörögve. A rendkívül értelmes angórák ha egyszer valamit a fejükbe vesznek, nagyon erős akaratúak és határozottak tudnak lenni. Ha elteszed az angórád kedvenc játékát a szekrénybe még mielőtt a macskád befejezte volna vele a játékot, a cicád nem fog nyugton maradni addig, amíg ki nem találja, hogyan tudná kinyitni az ajtót és visszaszerezni tulajdonát. Ha nem sikerül neki, az őrületbe fog kergetni azzal, hogy addig kéri tőled a játékát, míg fel nem adod és oda nem adod neki amit szeretne. Ami az akaratosságot illeti, az angóra macska általában felül marad a csatában.Habár minden családtaghoz ragaszkodnak, mégis általában egy különleges személyhez kötődnek igazán, akit követni fognak bárhová. Néhány angóra a beszélgetést is nagyon élvezi, és boldog, ha ő is bekapcsolódhat a beszélgetésbe. Hangjuk általában halk és szelíd.