Testépítőként
Arnold Schwarzenegger fiatalon
Arnold Schwarzenegger fiatalon
Arnold Schwarzenegger Testépítőként
Korai szakasz

Arnoldot rajongói a testépítés legnagyobb bajnokaként tartják számon. Győzelmeinek sora hosszan kígyózik lelki szemeink előtt. A FLEX 2000 szeptemberi számában közzétett olvasói szavazás eredményei szerint Arnold a közönség 44%-nak kedvence, 12%-al megelőzve legnagyobb riválisát, Dorian Yates-t. Szavazások eredményein is túl, melyek az Oszták Óriást támasztják alá, mégis, hogyan lett a nyeszlett kissrácból a testépítés legismertebb alakja? Mi tette őt különlegessé?

Arnold Alois Schwarzenegger 1947. július 30. napján született Ausztriában, egy Graz melletti falucskában, Thalban. Gustav és Aurelia Schwarzenegger második gyermeke volt Arnold, egy évvel idősebb bátyja, Meinhard 1971-ben autóbalesetben vesztette életét. A második világháború születésekor épp csak két éve ért véget, s Ausztria kóstolgatni kezdte a demokráciát, az Anschluss óta - mikor 1938-ban Hitler Ausztriát provinciaként Németországhoz csatolta - először. Az osztrák nemzeti öntudat az emberekben magasra hágott, az önbizalom és a bátorság a közhangulat részévé vált.

Arnold születésekor édesapja, egy magas, atletikus termetű ember Thal falucska rendőrparancsnokaként dolgozott. Mint ilyen, hitt a fegyelemben és a rendben, ami vonatkozott a falu lakóira és két gyermekére is. Arnold már kora gyermekkorától megtanulta tisztelni az apja által támasztott követelményeket és igyekezett azoknak mindenben megfelelni. Az apa a versengést belenevelte gyermekeibe, különböző sportokban egymás ellen kellett összemérni erejüket, ügyességüket. Sajnos ezeken a versenyeken a kisebb és fiatalabb Arnold általában másodikként végzett, apja rosszallását kivívva.

Az apa, Gustav, mint görög ideál nagy tisztelője sokszor hangoztatta: "ép testben ép lélek". A fiúkat kemény, napi rendszerességű gyakorlatozásra késztette, mind fizikai, mind lelki értelemben. A testgyakorlás azonnal a felkelés után, még a reggeli előtt megkezdődött. A sport tiszteletét így apjuk plántálta beléjük, aki egyébként curling-bajnok volt. Már ezekben a korai időkben Arnold belekóstolt a labdarúgásba, futásba, úszásba és az ökölvívásba is.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger az iskolában

Gustav a gyermekek szellemi fejlődésének elősegítésére választott témából fogalmazványokat íratott velük, természetesen a rendes házi feladatokon felül. Ha nem feleltek meg apjuk elvárásainak, akár az iskolai, akár a különmunka tekintetében, szigorú fenyítésre számíthattak.

Amíg a feladatokat az apjától, addig a szeretetet és támogatást anyjától, Aurelia Schwarzeneggertől kapta Arnold. Bár a fiúk fejlődése érdekében az apa törekvéseit ő is támogatta, anyai fellépése és szeretete sokkal lágyabbá tette kapcsolatát a gyerekeivel. Arnold érzékenyen reagált a feléje áradó szeretetre és anyjának önzetlenségére. A történet szerint anyja például egy ízben az erdőn keresztül másfél órát gyalogolt kezében a kis Arnolddal, hogy elérjen a legközelebbi orvosig. (Szerk: A képek Budapesten, a Vörös Zsaru c. film forgatása idején készültek, mikor is Aurelia Schwarzenegger meglátogatta fiát.)

Egy 15 éves focista mutatta meg először Arnold Schwarzeneggernek a súlyemelést, 1962-ben, láberősítés címén. Amint a fiatal Arnold átlépte a graz-i Union Gym küszöbét, tudta, hogy ez az ő útja, az ösvény, amelyre rá kell lépnie. Az alapokat az idősebbektől, a 30 éves Karl Gerst-től és Kurt Manultól, valamint az 50 éves Helmut Knaur-tól tanulta meg. Ezek a férfiak lettek Arnolt mentorai és barátai.

Ekkortájt fedezte fel a testépítő magazinokat is, mint amilyen a Muscle Builder és a Mr. America voltak, valamint azokat a filmeket, melyekben olyan sztárok szerepeltek, mint Steve Reeves, Brad Harris és Reg Park. Közűlük Park személye lett az elsődleges forrás és követendő példa. Olyan sikeresen tudta véghezvinni és saját erejéhez igazítani a Park által alkalmazott módszereket, hogy fejlődése során hosszú távra szóló barátság is kialakult közöttük.

Arnold Schwarzenegger fiatalon
Arnold Schwarzenegger (középen)

Ezeknek a filmeknek a nézése közben jött rá, hogy Amerikába kellene költöznie, ahol testépítő- és filmsztár lehetne. Amerika számára a korlátlan lehetőségeket jelentette, egy helyet, ahol az Ausztria által gúzsba kötött szárnyait kibonthatja. Arnoldot hajszolta a gondolat, hogy erős legyen, nem csupán testében, de lelkében is. Példaképpé akart válni mások számára és megtette azokat a lépéseket, amelyek ehhez szükségesek. Testépítés - amiről tudta, hogy több, mint szenvedély. Ez az a fogalom, amelyre az életét felépítheti. Bár Arnold sokmindenben anyjára ütött, mégis apja arányait és fegyelmét örökölte. Gustav valószínűleg katonai múltjából merítette a vezényszavakat és a modort, mellyel gyermekeit nevelte. Arnold legendás képességét arra, hogy célokat tűzzön maga elé és ezen célok elérésének rendeljen alá mindent, apjának köszönheti. Arnoldot már kora gyermekkorában versengésre nevelték. Kisebb testvérként a bátyja ellen győzni lehetetlen feladatnak tűnt. Innen eredeztethetjük Arnold képességét arra, hogy képességei birtokában szálljon szembe bárkivel, legyen szó Sergio Oliva testépítőről, vagy akár Gray Davis politikusról.

Az édesanya szeretetének hatása érezhető Arnold társas kapcsolatain és azon, amilyen hűséggel ragaszkodik a barátaihoz. Sokakat, akiket még testépítő pályafutása elején fogadott bizalmába, ma is barátai között tudhat. Képességének, hogy a bizalmára méltó emberekkel szoros kapcsolatot tudott kialakítani, a későbbiekben hihetetlen nagy hasznát tudta venni, miközben a testépítő világban feljebb és feljebb emelkedett. Arnold már testépítő karrierje elején idősebb és tapasztaltabb sportolókkal vette körül magát. Ez nem csupán a tanulási folyamatot gyorsította meg, hanem mentális és fizikális fejlődésének is komoly lökést adott.

Arnold céltudatos volt a kezdetektől fogva. Reg Parkra nem mint utolérhetetlen ideálképre tekintett, ahogyan sok más fiatal rajongója, hanem olyan valakire, aki bebizonyította, hogy van elérhető cél egy sportoló előtt. És ha Reg Park elérte, miért ne tehetné meg ő maga is? Arnold a testépítő-karrierjén kívüli sikereit is eszközzé tette a végső cél elérése érdekében. Amerikába költözni, filmsztárrá és befolyásos vezetővé válni - ezekért a célokért a testépítés végcél és ...

A földrajzi helyzet, a genetikai adottságok, a neveltetés: Arnold Schwarzenegger közel ideálisnak mondható fegyverekkel szállhatott harcba a testépítés világában. Lehetetlen lenne eltúlozni ezen tényezők jelentőségét, amelyek testépítővé és emberré formálták őt. Hozzá kell tennünk, hogy az osztrák kisvárosi környezet nem szolgált olyan könnyebbséggel a korai években, mint egy jól felszerelt edzőterem. Tengerentúli társai számára ekkor ezek a dolgok már természetesek voltak. Mégis sikerült ezeket a buktatókat és hátráltató körülményeket a saját hasznára fordítani, mert motivációt adtak neki, hogy Amerikába menjen. A lecke, amit meg kell tanulnunk tőle, az az, hogy te, mint egyéniség, a saját körülményeiddel és adottságaiddal hogyan tudsz mindent úgy a célod eléréséhez csatasorba állítani, ahogyan Arnold tette.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger pózol
Edzés

Mióta Arnold mintegy negyven éve színre lépett, edzésmódszereit sokan és sokféleképpen elemezték már. Akár az elsöprő intenzitás, a hihetetlen céltudatosság, vagy a nagyfokú ragaszkodás bizonyos edzésmódszerekhez, az Osztrák Óriás edzésével kapcsolatos hogyanokat és miérteket nehéz mélyrehatóan és hitelesen megválaszolni.

Arnold a legelső naptól fogva különbözött módszerében és intenzitásában is. Ahogyan "The education of a bodybuilder" c. írásában elemzi, rajongás és vadság keverékével támadta meg a súlyokat még az Athletic Union Gym törzsgárdájához képest is. "Szerettem érezni a hideg vasat és ahogyan az acél a fogásomtól felmelegszik. Szerettem a hangokat és a szagokat, amelyek az edzőtermet uralták." - írja - "Már csak azért éltem, hogy lent lehessek."

A korai edzések egyszerűek voltak: Arnold teljes testre dolgozott (a vádlira kevésbé hangsúlyosan), három nem egymást követő napon hetente. A korai hatvanas években még a legmodernebb edzőtermi gépek is durvák voltak, használatuk pedig idétlen, ezért a testépítők leginkább a szabadsúlyos gyakorlatokat preferálták, a fekvenyomást, tárogatást és pullóvert mellre, nyakból nyomást és oldalemelést a vállakra, felhúzást, evezést és fűrészelést a hátra, egykezes és kétkezes bicepszet, szűknyomást és homlokra engedést tricepszre, lábra pedig guggolást, lábhajlítást és nyújtást. A felülés volt az alapvető hasgyakorlat, a vádlit pedig lépcsőn, vagy fakockákon edzették. Arnold ezeket az alapokat használta a rajtnál és ezek szolgáltak alapul későbbi edzésmódszereihez.

Bár Arnold a mentorai által tanácsolt irányvonal szerint kezdte meg edzéseit, később a tőlük tanultakat saját ízlése szerint saját magához alakította, ahogy az idő múlásával egyre inkább kezdett bízni önmagában. Részben bálványa, Reg Park által alkalmazott rutin szerint járt el, ahogyan az akkoriban kiadott Weider-magazinokban olvasta. Park alapelve szerint az alapmozgásokat minél nagyobb súllyal, kis ismétlésszámban kell végezni (5-10 ismétlés sorozatonként). Célja elérésében, mely szerint 250 fontra akarta feltömegelni magát, ez a módszer még jobban inspirálta.

Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger a vádliját edzi

Arnold a kezdetektől fogva bízott annyira önmagában és megértette annyira a teste jelzéseit, hogy az edzéseket a szigorú előírás helyett egy sokkal inkább ösztönös módszer szerint végezte. "Building the legs of an oak" c. könyvében ezt írja: "Mikor még Ausztriában voltam, a legfurább módon edzettem. Nem hasonlított igazán semmire, a legbelsőbb ösztöneimre hallgattam. Az edzőtársaimmal eldöntöttük, hogy aznap melyik testrészre edzzünk, aztán nekiálltuk, hogy szétbombázzuk a választott izomcsoportot."

Bár eleinte a heti három edzésnapos módszer híve volt, hamar rájött, hogy teste ennél sokkal többet bír. Megemelte az edzésmennyiséget heti hat napra, az izomcsoportokat különböző napokra bontva. Ez a módszer, amit ma bontott edzésnek nevezünk, a hatvanas években nagy újdonságnak számított és az Óriás maga nagy úttörője volt ennek az irányzatnak.

Arnold hat napos edzésprogramja - amit már versenyzői karrierje során követett - testrészek szerint így nézett ki:

  reggel este*
hétfő mell/hát** alkar
kedd váll/csuklya bicepszí/tricepsz**
szerda combhajlító combfeszítő
csütörtök mell/hát** alkar
péntek váll/csuklya bicepsz/tricepsz**
szombat combhajlító combfeszítő
vasárnap pihenőnap  

* Vádli és hasedzés minden este
** Szuperszettben

A tipikus Schwarzi-féle edzés a szűk egy órástól a több, mint három órás hosszig terjedt, 30-60 másodperces pihenőkkel a sorozatok között. Keményen, precízen és gyorsan edzett. Annak megfelelően csinálta lazábban, vagy szigorúbban a mozdulatsort, ahogyan érezte, hogy fejlődhet tőle. Híres volt arról, hogy egy edzés alatt a magas intenzitás miatt több edzőpartnert is "elfogyasztott". A Muscle Builder / Power magazinnak írt cikkében azt írta: "Amikor belépek az edzőterembe, az a düh és elszántság jár át, amit egy boxoló érez, mikor kész arra, hogy egy k.o.-t jelentő ütést helyezzen el ellenfele testén. Az agyam arra fókuszál, hogy az adott testrészt a lehető legkegyetlenebbül lebombázzam, ennek szolgálatába állítva minden testi és szellemi energiámat."

A kardiovaszkuláris edzést Arnold a minimumon tartotta. Némi szabadidős kocogástól eltekintve - a part a Venice Gold's-tól pár lépésre volt - edzésének döntő többségét a súlyzós edzés tette ki.

Csirkemell
Csirkemell egy kis zöldséggel .
Ebből a húsból a legkönnyebb a fehérjebevitel.
Táplálkozás

Arnold tanácsadói a kezdetektől fogva kiemelték a fehérjebevitel fontosságát. Amennyiben egy átlagembernek fél gramm, úgy egy testépítőnek egy gramm fehérje kell tiszta testsúlykilogrammonként naponta. A hetvenes években és korábban az állati eredetű fehérjék - mint a tojás, halfélék, húsok és tejtermékek - túlsúlya volt jellemző. Arnold hangsúlyozta a teljes ételek fogyasztását, mint elsődleges vitamin és ásványianyag forrásét. Természetesen kiegészítők formájában is szedett vitaminokat és ásványi anyagokat, főleg azokban az időszakokban, amikor a testének a növekedéshez, vagy az edzésintenzitás növeléséhez szüksége volt rá, így egészítve ki a teljes ételeket.

Arnold napi hat étkezésre állt be: három főétkezésre és három kisebbre. A tömegnövelő diétája 5000 kalóriás volt és 300 gramm fehérjét tartalmazott. A kevert fehérjeforrásokat tartalmazó proteinturmixok mindig részét képezték az étrendjének: kedvence két pohár tej sovány fehérjével, tojással és fél csésze fagyival összekverve. Ez a turmix kiváltott egy kisebb étkezést.

Az étkezés egységessége sarokkövét képezte Arnold programjának. Fegyelmezetten követte a számára ideális testépítő étrendet és mindig ügyelt arra, hogy a megfelelő mennyiségű fehérje, kalória és egyéb tápanyagok minden nap bevitelre kerüljenek.

Azok az elvek, melyeket Arnold követett 30 évvel ezelőtt, megegyeznek azokkal az arany-szabványokkal, amelyeknek követését ma is csak tanácsolni tudjuk. Bár ebben az időszakban még kevésbé lehetett megérteni a táplálkozástudomány mai állása mellett már nyilvánvaló tényeket, Arnoldot elkötelezettsége és ösztönei a helyes irányba vezették. Sokminden, amit ma már tudunk, még nem volt ismert, vagy nem volt közismert Arnold fénykorában. Azok az elvek, amelyeket Arnold követett, abban az időben sokan megkérdőjelezték, azonban az eltelt idő őt igazolta, mind nagy vonalakban, mind specifikumokban (pl. szükséges fehérjemennyiség, vagy makronutriensek aránya a napi étkezésben).

Arnold történetében sok utalást találhatunk arra, hogy mekkora fontosságot és figyelmet tulajdonított az étkezésnek, azonban a jelek szerint az edzésnél jóval kevesebbet. Az étkezés nagyon sok testépítőnél a gyenge láncszemet jelentheti, azonban Arnoldnál a jelekkel ellentétben nem ez a helyzet. Ő megértette az étkezés alapjait és meg tudta valósítani napi szinten úgy, hogy már nem kellett azt túlhangsúlyoznia, mint az edzést. Talán azért érezhetünk így, mert ösztönei itt is a helyes irányba hajtották, vagy talán azért, mert a vele egyenrangúakhoz képest fényévekkel előrébb tartott, így nem kellett az interjúkban és a könyveiben olyan sokat beszélnie a táplálkozás rejtelmeiről.

100% Whey Protein
100% Whey Protein étrendkiegészítő
Rengeteg profi is alkalmazza a fehérjebevitel kiegészítéseként.

Így volt ez a kiegészítőkkel is. Arnold mindig élt a táplálékkiegészítők nyújtotta előnyökkel, szedett fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, ezzel egészítve ki a teljes ételek adta étkezési fővonalat. Bár a fehérjeturmixokról alkotott elképzelése nem egyezik a mai állásponttal, az alapok mégis hasonlóak. Ebben az időszakban a fehérjeporok még kellemetlen ízű, rossz állagú, elég gyenge minőségű dolgok voltak, amit a sportolók tejjel, tojással, banánnak együtt fogyasztottak. Manapság ezek a kiegészítők kiváló minőségű és jól emészthető fehérjeforrásnak számítanak. Ennek ellenére Arnold hitt a folyadék formájában bevitt kalória hasznosságában és izomépítő tulajdonságában.

Arnold nagyon kevés dologban tévedett. Tisztában volt a zsírok jelentőségével és sok jó zsírforrást jelölt meg: olyanokat, mint az olajos magvak, mogyoró, stb., azonban ide sorolta a majonézt is, ami telített zsírsavakban sajnos gazdag. Persze nem kizárt, hogy a jövő esetleg őt igazolja majd. A telített zsírsavak fontosak a tesztoszteron és hasonló hormonok termelésének serkentéséhez, ezért megítélése testépítő körökben igen változó.

Arnold hetvenes évekbeli étrendje egyszerű és célszerű volt, még annak fényében is, ha a korszak óta eltelt időszak tudományos eredményeit is ideszámítjuk. Csak egyes igen kifinomult kiegészítőkben szenvedett hiányt, ennek oka pedig az volt, hogy ebben az időben ezek a kiegészítők még nem léteztek. A kortárs tudomány által elért eredmények - mint például a kreatin és glutamin nemrég felismert hasznossága és fontossága - talán még az ő fizikumát is jobbá fejleszthették volna. Az bizonyosan kijelenthető, hogy az eltelt harminc évtől eltekintve nincs olyan versenyző, aki akár ezen a téren is megelőzhette volna. Arnold ösztönei, tudása és azok felhasználását követő eredmény demonstrálja azt, hogy az érától függetlenül a lehetőségekből kihozta a lehető legtöbbet. Ha tőle akarnánk idézni: "Edzeni megfelelő étkezés nélkül olyan, mintha ásnánk egy gödröt és magot nem vetnénk bele. Sosem nő ki belőle semmi."

Mr. Olympia
Arnold Schwarzenegger (jobbra)
Mr. Olympia díjat nyert.
Pszichológia

A testépítők évtizedek óta tisztában vannak vele. A szórakoztatóipar is hamar megtanulta. A politikusok először csak gúnyolódtak az elképzelésén, de hamarosan igaz híveivé kellett váljanak. Ez az, ami később mindenki előtt napnál világosabbá vált: bárki, aki valaha kapcsolatba került Arnold Schwarzeneggerrel, belátta, hogy természetéből adódóan egy összpontosított, motivált, megbízható és céltudatos személyiség. A siker elérésére egy egészen ritka belső tűz hajtja. Arnold erről a testépítés világában is fontos és különleges adottságáról a "The education of a Bodybuilder" c. könyvében így vall:

"Megkérdeztem magamtól: miért pont te, Arnold? Hogy lehettél pont te a Mr. Universe mindössze öt év edzésmúlttal? Mások is pontosan ezt kérdezték tőlem. Megpróbáltam megkeresni a különbségeket köztem és a többi testépítő között. A legnagyobb külöbségnek azt találtam, hogy a legtöbben nem úgy gondolkoztak, hogy GYŐZTESEK LESZNEK. Volt valami zavaros elképzelésük arról, hogyan is szeretnének kinézni egy szép napon, de közben kételkedtek abban, hogy meg is tudják ezt valósítani. Ez az, ami lerombolta őket. Hitem szerint ha a semmiért edzel, ha nincs célod, csak pazarlod az erődet."

Azokkal az emberekkel ellentétben, akiknek csak a jövőbeni dicsőség homályos víziója jutott, Arnoldnak megvan a képessége arra, hogy összpontosítson arra, amit el kíván érni, mert felismerte, hogy minden egyes pillanat a jövő egy-egy építőköve. A fiatal Arnold számára ez azt jelentette, hogy még akkor is az izmaira koncentrált, amikor nem edzett. "Az agyam folyamatos kapcsolatban állt a testemmel, az izmaimat folyamatosan éreztem és mindig számbavettem őket edzés előtt. Ez nemcsak a gyakorlatok során segített, hanem olyan volt, mintha meditálnék. A gondolataimat az izmaimba zártam edzés közben, mintha az agyam került volna a szövetek közé. Csak azzal, hogy gondoltam rá, vért küldtem az izmokba."

Amikor Arnold belépett a terembe, csak a célok lebegtek előtte. Nem úgy, mint egyes társai előtt.

"Testépítők ... azt gondolnánk, ha mindenki ugyanolyan gyakorlatokat csinálna, ugyanolyanok lennének az izmaik is. Én pedig láttam embereket kihullani a sorból eredmények nélkül, kifulladva. Tudtam a titkot: koncentrálni. Csak az edzésre összpontosítani és nem hagyni, hogy bármi más gondolat az agyadba furakodjon."

Legendák szólnak Arnold verseny előtti koncentrációjáról. Sokan még ma is emlegetik, hogyan spannolta a barátait, amire a legjobb példa a Pumping Iron. Néhány esetben ez volt az a képesség, hogy nem csupán elhitte, de tudta, hogy meg fogja nyerni a versenyt és ez a képessége a győzelemig hajtotta őt. Ilyen volt az az 1970-es eset is, amikor hét Mr. Olympia győzelme közül a legelsőt aratta, felülkerekedve Sergio Oliván.

100% Whey Protein
Arnold a Mr. Olympia versenyen pózol.

Az ezt megelőző évben Sergio olyasmit tett, amit sem azelőtt, sem azután senki nem tudott megtenni. Sergio iszonyatos megjelenése kicsinálta Arnoldot. Ezért számára egy év szorgalmas és csendes edzés következett, ami nem csupán fizikumát változtatta meg radikálisan, de visszaadta hitét abban, hogy elég nagy ahhoz, hogy legyőzze a "Mítoszt".

"Az öltözőben Sergio már a versenyre pumpálta fel magát. Nem vettem le a szemeimet róla. Csak bámultam. Minden egyes mozdulatát követtem a szemeimmel. Egyszercsak megállt és rám bámult, hogy vajon én is elkezdtem-e már vetkőzni. Tudtam, hogy ezúttal lenyomom."

Ezernyi példa van arra, hogyan használta Arnold a pozitív gondolkodás erejét arra, hogy céljait elérje, mind a testépítésben, mind a sporton kívül. Úgy tűnik még sok éven át követni fogja ezt a gondolatmenetet és felhasználja álmai megvalósításának érdekében.

Arnold egy győztes. Egyszerűen és tisztán győztes. A vereség nem merül fel lehetőségként, sem akkor, sem most. Példaképévé vált azoknak a "segíts magadon" szakértőknek, akiket pártfogolt, Norman Vincent Peale-től Anthony Robbinsig. Anthony azt mondta, "Mindig lesz lehetőség az életben nagyobbra vágyni, áttörni a határokat, elképzelni az elképzelhetetlent." Akár Arnold Schwarzenegger is mondhatta volna.

Erre a gondolkodásmódra jó példa az, amit Arnold a bicepszedzéséről mondott: "Emlékszem, hogy karedzéskor nem csupán arra gondoltam, hogy 55-ös karom lesz. Inkább arra, hogy akkorára gyúrom őket, hogy kitöltsék az egész termet."

Nagyszerű emberek az élet minden területéről egy dologban megegyeznek: ahhoz, hogy sikereket érj el az életben, győztesként kell gondolkodnod. A motiváció kell hajtsa a cselekedeteidet és nem félelem. Arnold ennek a mentén haladt és eredményként ölébe hullottak mindazok a sikerek, amelyeket el akart érni.

Foglaljuk össze, mit is mond Arnold életfilozófiája "Számomra az élet folyamatos éhség. Az élet értelme nem csupán a létezés, a túlélés, hanem az, hogy fejlődjünk, haladjunk előre, birtokoljunk és hódítsunk." Kövesd Arnold példáját! Bárki, aki olvassa ezt, képes lehet arra, hogy félénk léptei során ezt jól az eszébe vésse. Próbáld csak meg magad a helyébe képzelni és tégy úgy, ahogy ő tett Reg Park esetében. Gondold el, hogyan cselekedne, reagálna az adott szituációban. Pozitív gondolkodóvá válni úgy a legegyszerűbb, ha az előtted haladó pozitív gondolkodók példáját követed. A történelem során kevés olyan ember van, aki jobb munkát végzett álmai valóra váltása során, mint Arnold Schwarzenegger.

Videók

A videón Arnold bicepsz edzését láthatjuk.

A következő videón pedig Arnold a Mr. Olympián vesz részt.