haziko

A zöld ház koncepció megvalósítása

Mi az a zöld ház?

Az átlagember számára a zöld ház vagy öko építészet természetben található (természetes) anyagokból történő építést jelenti. Egy másik megközelítés szerint a zöld ház olyan építmény, ami a legkisebb káros hatást gyakorolja a környezetére.

Az építészet a maga eszközeivel is hozzájárulhat a fejlődés fenntartásához olyan módon, hogy ahol csak lehetséges

Zöld házakkal foglalkozó könyvek:

Író Cím
Hegedűs Zsolt A bioorganikus építészet felé
Mednyánszky Miklós Vályogházak
Ujhelyi Hedvig, Ozsvári Dénes Dombházunkban kerek a világ
Wolfgang Grasreiner Ökoházak
Adam Weismann, Katy Bryce Building with Cob
Kaki Hunter, Donald Kiffmeyer Earthbag Building

Linkek

Zöld ház
Élő házak

Dombházak

A dombházak jellemzői

A dombházak formai kialakítása általában visszafogott, a régi földpincék hagyományát követi. Az örökzöld növényzettel fedett rézsűk, földlefutások és dombok között legtöbbször hántolt, natúr tégla, vagy kő felületű falazatok jelennek meg fagerendás előtetőkkel, helyenként ívben záródó nyílászárók, előtetőkkel védett üvegfalak, kupolák felülvilágítóinak társaságában. Néhány év alatt a kert és a fűtetős dombok szerves egységet alkotnak, így az épület, mint jelentős tömeg idővel egybeolvad a környezetével, eltűnik.

Mik a dombházak előnyei?

Az egyik legnagyobb előny dombházak esetében a rendkívül nagy hőtároló képesség, amely télen kihűlni, nyáron pedig túlzottan fölmelegedni nem engedi a házat. A nagy tömeg a hangszigetelésre is hatással van, ennek köszönhetően rendkívül csendesek a belterek, bár a legtöbb ilyen ház egyébként is csendes környezetben épül fel. A dombházak további kedvező tulajdonsága, hogy az építésük során sok újrahasznosított építőanyagot lehet használni. Ez lehet kis-, vagy nagyméretű bontott tégla, vagy éppen az újrahasznosított pvc szigetelés.

dombhaz1
dombhaz2

Linkek

Dombházak
Peter Vetsch házai

Szalmaházak

Mik a szalmaházak előnyei?

A szalmaház, fűtési költsége akár a harmadannyi is lehet, mint a jelenlegi szabályozásnak megfelelően épített házaké. Nyáron nem kell klíma berendezést működtetni, mivel elegendő hőtároló tömeggel rendelkezik, ahhoz hogy napközben természetes módon hűvösen tartsa a belső tereket.

Mennyire környezetbarát egy szalmaház?

A Szalmaház ökológiai lábnyoma a legkisebb a jelenleg elérhető technológiák közül. A felhasznált szalma, agyag, homok, fa alacsony ipari feldolgozottságot igényel, így csak minimális mennyiségű energiát kell felhasználni a beépítés folyamán. A széndioxid mérleg ZÉRÓ, vagyis az építőanyag előállítása során a folyamatok széndioxid elnyeléssel járnak. Az egyéb anyagok előállításakor, pl. tetőcserép, alapba kerülő beton keletkezik széndioxid. Összesítéskor a mérleg zéró.

szalmahaz1
szalmahaz2
szalmahaz3

Linkek

Szalmaházak
Élő házak

Vályogházak

Mi is az a vályog?

A földfalú házak alapanyagát agyag, homok, szalma, pelyva, törek, esetleg nád keverékéből állítják össze. Ezt a masszát öntik formákba, s a napon való szárítás után – mint vályogtéglák – már készen is állnak, hogy lakóépületek készüljenek belőlük.

Mik a vályogházak előnyei?

A vályogház alacsony energiafelhasználást igényel, nagyon jó a hőtárolóképessége. Komfortérzetet biztosít a benne élőknek, mivel kedvezően egyensúlyozza ki a ház páratartalmát, jól szellőzik, valamint kiváló hang- és hőszigetelő.

agyaghaz1
agyaghaz2
agyaghaz3

Linkek

Eco-dome építési módszer
Agyagház építésről ismertető
Agyagház project