Mézga család

(Kép a családról) A sorozat egy egészen hétköznapi magyar család egészen rendkívüli kalandjairól szól. Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: időnként űrutazásokra viszi a pereputtyát, időnként 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel) lép kapcsolatba, aki különféle ügyes-bajos holmikat küld nekik - de ugyanúgy meg nem értésbe ütközik (kivéve persze, ha bajba keverednek, és csak Aladár tudja kihúzni őket a csávából). Aladár ártatlan(nak tűnő), gyermeki életét nehezíti még rettenthetetlen szigorra törő atyja (Mézga Géza), jóságos, ámbár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné szül. Rezovits Paula), enyhén hígagyú nővére (Kriszta) a kandúrjával (Maffiával), az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint Hufnágel Pisti, akit Paula az első szériában csak az epizódok végén emleget, de ott még nem bukkan fel, s akihez Paula - utólagos sajnálatára - végül mégsem ment feleségül. Aladár egyedüli megértő társa Blöki kutyája, aki olykor még kísérleteiben is segédkezni tud.

A cím valójában három sorozatot takar, melyek 1968 és 1978 között készültek. A sorozatok 13-13 epizódból állnak (ezek egyenként 24 percesek).

  • Az Üzenet a jövőből - A Mézga család különös kalandjai sorozatban sikerül felvenniük a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később viszont valahogy mégis visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerülhetik végül a nagyobb veszedelmet.
  • A Mézga Aladár különös kalandjai című sorozatban Aladár éjszakánként saját készítésű űrhajójával minden részben más-más helyre utazik.
  • A Vakáción a Mézga család sorozatban a család - Hufnágel Pisti meghívására - Föld körüli útra indul. (Ebben a sorozatban az epizódok egymásra épülnek.)

( kép MZ/X-ről ) Sokan azt hiszik, a "Köbüki" becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek, míg Géza "öcsi" néven szólítja távoli leszármazottját. A "Köbüki" elnevezés (amennyiben kizárjuk, hogy az alkotók pontatlanságáról lenne szó) valamilyen különleges biológiai élettartam-növelő (vagy akár hibernálási) eljárást sugall. Ahhoz ugyanis, hogy Géza a 30. századi MZ/X köbükapja lehessen, legalább egy közbülső rokonuknak kétszáz évesnél idősebb korában kell gyermeket nemzenie, vagy MZ/X-nek kell hét-nyolcszáz évesnek lennie, hiszen a mai generációs különbséget alapul véve (kb. 25 év) Géza köbükunokája (hatodfokú leszármazottja) már a 22. század eleje táján megszületne.


A figurák magyar hangja: Harkányi Endre (Géza), Győri Ilona (Rezovits Paula), Földessy Margit (Kriszta), Némethy Attila - 1-2. sorozat, Geszti Péter - 3. sorozat (Aladár), Tomanek Nándor - 1-2. sorozat, Bárdy György - 3. sorozat (Máris szomszéd), Somogyvári Rudolf (MZ/X, Köbüki), Szabó Ottó (Blöki), Váradi Hédi (Maffia). További magyar hangok: Alfonzó, Benkő Gyula, Farkas Antal, Fodor Tamás, Gálvölgyi János.

Rendezte: Nepp József és Ternovszky Béla, valamint Gémes József, Jankovics Marcell, Koltai Jenő. - Forgatókönyvíró: Romhányi József és Nepp József. - Zeneszerző: Deák Tamás.

Készítette hangyagy