Bevezető

Memóriakártyák, chipek

pendrive

Pendrive

A pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitásuk 64 MB-tól 256 GB-ig terjed. Önállóan nem képes adatcserére, csak személyi számítógépre vagy a megfelelő csatlakozással ellátott író/olvasó egységre csatlakoztatott állapotban, arról vezérelve. A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve. A tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitele is. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt "A típusú" USB csatlakozó. A pendrive-ok általánosan FAT vagy FAT32 fájlrendszerrel vannak előformázva, azonban NTFS-sel vagy más fájlrendszerrel is formázhatók. USB 2.0 csatolófelület esetén adatátviteli sebessége elérheti akár a 30 MB/s-ot is.

Memóriakártya

A memóriakártyák napjaink legelterjettebb flash memóriái. Kis méret és nagy sebesség nagyfokú hordozhatóság jellemző rájuk.

Többféle memóriakártya van forgalomban:

  • CompactFlash: A régebbi digitális fényképezőgépek körében elterjedt, két típusa létezik (Type I és Type II). Gyorsasága miatt ma a Type II típusúakat használjuk.
  • Secure Digital (SD): Napjainkban Secure Digital (SD) kártya a legelterjedtebb, mivel a korábban megjelent MMC kártyáknál lényegesen nagyobb sebességet produkált. A hagyományos SD-kártya mellett később megjelentek a kisebb méretű MiniSD, majd a még kisebb MicroSD kártyák is. Ezeket a fényképezőgépek, videokamerák és mobiltelefonok is képesek közvetlenül írni és olvasni, a külső kártyaolvasókba azonban csak kiegészítő adapterrel használhatók.
  • Memory Stick: A Sony által bevezetett memóriakártya-formátum, további fajtái: Memory Stick PRO Duo és Memory Stick Micro.
  • SmartMedia
  • xD-Picture Card
  • Multi Media Card (MMC): Az MMC kártyát, az SD kártya elődjét aSiemens és a Sandisk jelentett be. Elméleti maximális sebessége kb. 2,5 MB/s szekvenciális íráskor és olvasáskor. További típusai: RS-MMC, DV RS-MMC, HS-MMC, MMCPlus.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pendrive
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mem%C3%B3riak%C3%A1rtya
http://hu.wikipedia.org/wiki/Memory_Stick
http://hu.wikipedia.org/wiki/MultiMediaCard

Mágneses adathordozók
Optikai adathordozók
Memóriakártyák, chipek
Szalagos adathordozók

Kérdőív

Vissza Előre

Oldal nyomtatása