Home ikon

Valid HTML 4.01 Strict

ugrás a nyitóoldalra ugrás a készítés oldalra ugrás a fajták oldalra ugrás a régiók oldalra ugrás a tesztre
 

Szőlőfajták:   Fehérek | Vörösek | Videó


A változatosság gyönyörködtet

Az elkövetkezőkben felsorolásra kerülő borszőlőfajták azok, amelyekkel a szenvedélyes borkedvelő a legnagyobb valószínűséggel találkozik, külön tárgyaljuk a halvány bőrű (fehérborszőlők) és sötét bőrű (kékborszőlők) változatokat.

Fehérek:

A képen egy fürt Bianca látható.
Bianca
Magyar fajta, mely a Seyve Villard és a Bouvier keresztezésével jött létre. Korai érésű, közepesen termő borszőlőfajta. Fürtje laza, hengeres és kicsi (90g átlagtömegű) - ezért kedvezőtlen szüretelésű. Bogyója gömbölyű, zöldessárga, hamvas, vastag héjú. Húsa ropogós, semleges ízű.
Budai zöld
Magyar fajta, mely a Kárpát-medencében alakult ki. Nevét a budai szőlőkről kapta, ahol egykor közkedvelt fajta volt (azokon a területeken, amelyet mostanra elfoglalt a város). A filoxéravész óta a Badacsonyi Borvidékhez kötődik. A Kéknyelű elsősorban szóba jöhető beporzó fajtája. A két fajta bora is sok hasonlóságot mutat.Bőségesen termő borszőlő fajta. Fürtje nagy, tömött
A képen egy fürt Chardonnay látható.
Chardonnay (Pinot bianco, Kereklevelű)
Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták. Megtalálható a Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki, Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidéken.Közepesen termő, korai érésű borszőlőfajta. Fürtje kicsi (90g átlagtömegű) vállas vagy kúpos, közepesen tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, zöldessárga, hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Csaba Gyöngye
Korai érésű, közepesen termő, csemegeszőlő-fajta, de borkészítésre is alkalmas. Fürtje középnagy (130g átlagtömegű), gömbölyű, vállas, laza. Bogyója középnagy, sárga, alig hamvas, vékony héjú. Húsa ropogós, lédús, muskotályos ízű és zamatú.
Cserszegi fűszeres
Magyar eredetű fajta, mely az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével jött létre. A Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidéken jellemző. Korai érésű (szeptember vége), bőtermő fehér borszőlőfajta. Fürtje közepes nagyságú (150g átlagtömegű), vállas, közép tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, pirkadat sárga, hamvas. Húsa puha, leves, jellegzetesen fűszeres ízű, vastag héjú.
Ezerjó (Fehér bakator, Budai fehér)
Magyar eredetű fajta, mely a Móri, Kunsági, Ászár-Neszmélyi borvidék van otthon. Szeptember második felében érik. Fürtje középnagy, vállas, tömött.
A képen egy fürt Furmint látható.
Furmint
Magyar eredetű fajta, Németországban Mosler, Franciaországban Tokay néven ismerik. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló, Mecsekalja és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található. Október közepén érik. Fürtje középnagy, laza, hengeres.
Hárslevelű
Vélhetően magyar eredetű fajta. A Tokaj-Hegyalján, Mátraalján, az Egri borvidéken és a Villány-Siklósi borvidéken találkozhatunk vele. Október első felében érik. Fürtje nagy (akár 40cm-re is megnőhet), hengeres, laza, néhol villás elágazásban végződik.
Irsai olivér
Magyar eredetű fajta, a pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezése. Csemegeszőlőként és borszőlőként egyaránt hasznosítják. A Pannonhalma-Sokoróaljai, Dél-Balatoni, Mátraaljai, Ászár-Neszmélyi borvidéken van jelen. Korai érésű (szeptember első fele), közepesen termő, csemege- és borszőlőfajta. Fürtje középnagy (150g átlagtömegű), ágas vagy vállas, laza. Bogyója sárga, kicsi, gömbölyű, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa ropogós, lédús, húsos, muskotályos ízű.
Juhfark
Osztrák vagy magyar eredetű fajta. Nevét szőlőjének hosszú, hengeres fürtje adja. Férfias bor készíthető belőle, Somló, Balatonfüred-Csopak és az Etyek-Budai borvidék különlegessége. Szeptember végén érik. Fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres, tömött.
A képen egy fürt Leányka látható.
Leányka
Az erdélyi Moldáviából származik, többnyire Közép- és Kelet-Európában termesztik. Egyik fő termőterülete hazánkban az egri borvidék, emlett megtalálható még a Bükkaljai, Ászár-Neszmélyi, Móri és a Mátraaljai borvidéken. Fürtje kicsi, vállas, tömött.
Muskotály
Ősrégi szőlőfajta, amely különféle változatokban terjedt el - mint például az ottonel és a sárga muskotály - és csemegeszőlőként is nagyon kedvelt.
Olaszrizling
Olasz vagy francia eredetű fajta, mely csak névrokona a rajnai rizlingnek. Hazánkban szinte minden borvidéken megtalálható (pl.: Mátraalja híres bora az abasári olaszrizling), a legszebb olaszrizlingek azonban a Szent György-hegyen és Csopakon teremnek, mely ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában. Igazán itt jönnek elő benne azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé teszik a fajtát. Késői érésű, bőven termő, kiváló minőségű, meleg fekvést igénylő fajta. Fürtje középnagy (90-140g átlagtömegű), hengeres, tömött, szárnyas (gyakran mellékfürtöt visel). Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű.
Pinot blanc (Fehér burgundi, Weisburgunder)
Fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a filoxéravész után szinte teljesen kiszorult a termesztésből. Október végén érő, értékes szőlőfajta, amelyet kissé háttérbe szorított a chardonnay. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza. Bogyója gömbölyű, középnagy.

-Ugrás a lap tetejére-

Vörösek:

A képen három fürt Blauburger  látható.
Blauburger
Ausztriában a Kékoportó és a Kékfrankos keresztezésével hozták létre, hazánkban leginkább az egri borvidéken találkozhatunk vele. Az Egri bikavér készítéséhez kiemelten ajánlott nyolc vörösborszőlő egyike. Bőtermő, ám termőképessége kissé elmarad a Kékfrankosétól. A Kékfrankosnál erősebb, rendszerint 18 mustfok feletti cukortartalommal és harmonikus savtartalommal szüretelhető.
Cabernet franc
Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei. Későn érik. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Termőképessége közepes. Színanyagban gazdag.
A képen egy tőke Cabernet sauvignon látható.
Cabernet sauvignon
Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el. Érési ideje szeptember vége. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza. Bogyója kicsi, vastag héjú, melyben nagy mennyiségű szinező- és cserzőanyag található. Kiválóan alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre.
Kadarka
Származási helye Kis-Ázsia, legismertebb magyarországi termőhelye Szekszárd, emellett megtalálható még a Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, valamint a Csongrádi borvidéken is. Október első felében érő, bőven termő fajta. Középnagy fürtökben hozza meg gyümölcsét.
Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek. Fürtje középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött. Magas szőlőcukor tartalom jellemzi.
Kékmedoc
Bordeaux-ból származik, hazánkban az egri borvidéken, valamint elvétve Villányban van jelen. Nehéz termeszteni.
Medea (Medina)
Ld. medina
Medina (Medea)
Magyar fajta, mely a Seyve Villard és a Kékmedoc keresztezésével jött létre. Korai érésű (szeptember első fele), bőven termő fajta. Fürtje középnagy (120g átlagtömegű), vállas, tömött. Bogyója kicsi gömbölyű, nem mintázott, hamvas. Húsa puha, leves. Íze közömbös, héja vékony.
A képen egy fürt Merlot látható.
Merlot
Francia eredetű fajta. A nagy kékszőlő-fajták egyike. Hazánkban a Soproni, Egri, Hajós-Bajai, Villányi valamint a Dél-Balatoni borvidéken található meg leginkább. Gyümölcsét gazdagon hozza. Fürtje kicsi, vállas, laza. Bogyója nagy, vékony héjú. Illata sokszor az érett szilvát idézi.
Pinot noir (Kékburgundi)
Burgundifajta. Hűvösebb vidékeken is megterem. Korán érő borszőlőfajta. Fürtje tömör, bogyója vékony héjú.
Portugieser (Kékoportó)
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább. Fürtje középnagy, vállas, közepesen tömött.
A képen egy fürt Shiraz látható.
Syrah (Shiraz)
Viszonylag bőven termő fajta. Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.
Turán
Magyar fajta, mely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre. Korai érésű (általában szeptember első napjaiban elkezdődik a szürete), legfeljebb közepes termőképességű. Fürtje közepes méretű. A tőkén hagyva bogyója gyorsan töpped, így akár 23-25 mustfokra is beérik.
Zweigelt
Osztrák eredetű fajta, melyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő. Hazánkban a Soproni, Mátraaljai, Csongrádi, valamint a Szekszárdi borvidéken üdvözölhetjük. Fürtje középnagy, vagy nagy, vállas, meglehetősen tömött.

-Ugrás a lap tetejére-

Videó

Végezetül egy videót szeretnénk ajánlani, ahol a BBC munkatársa Jancis Robinson mutatja be a világ egyik legnépszerűbb fehérborát, a Chardonnay-t. Mindezt Ausztráliában teszi, ami a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója.

-Ugrás a lap tetejére-

Vissza