Üdvözöllek honlapomon!

66 év után nincs többé Malév... Mindenki, akinek valaha is volt valami köze a repüléshez, magában gyásznappá nyílvánította 2012. február 3-át. A 66 év alatt sok minden történt Nemzeti Légitársaságunkkal, és ez a honlap részben emléket kíván állítani a "hőskornak", annak az 1968 és 2001 közötti időszaknak, amikor beléptünk a Jet-korszakba a Tu-134-essel, majd a Tu-154-essel, a máig legismertebb, legsikeresebb szovjet utasszállítóval, mint flottánk gerincével Közép- és Kelet-Európa egyik vezető légitársaságává avanzsáltunk.

A Malév tovább él...

Microsoft Flight Simulator 2004

...virtuálisan. A Microsoft Flight Simulator 2004 program, és sok más, ingyenes és fizetős hozzá való kiegészítő segítségével. Egy lelkes orosz csapat, a Project Tupolev Team, élükön Denis Okan volt Tu-154 kapitánnyal lemodellezte a szimulátorba a Tu-154B-2 és Tu-154M repülőgépeket. A modellek kidolgozottsága páratlan, ezért is nyerhette el a Tu-154M többek közt az AVSIM (a világ legnagyobb szimulátoros közössége, "a szimulátorosok mekkája") Freeware Gold Award kitüntetését.

Az SCS (Soviet Classics Simulation) kezei közül került ki a Tu-134-es. Szintén gyönyörűen kidolgozott repülő, bár nem rendelkezik 3D pilótafülkével, mint nagyobbik testvére, de a jövőre nézve igéretet kapott a közösség erre. Pontosan kidolgozott, modellezett rendszerek, korhű pilótafülke, fülcsiklandozó hangcsomag. Mindez jellemző az oroszok kiegészítőire. Mindezt TELJESEN INGYEN! Sok kiegészítővel találkoztam már, amely fele ennyire nem kidolgozott, pontos, és 20-30, esetenként akár 40 $/?-t is elkérnek érte. Ehhez képest a Project Tupolev és az SCS modelljei mind-mind ingyenesen tölthetők le.

A modelleket természetesen a fejlesztők engedélyével használtam fel az itt található és letölthető magyar csomagokhoz.

Gyermekkoromtól kezdve mindig is vonzódtam a régi, orosz-szovjet dolgokhoz. Ez talán családi fertőzés, mivel pl. bátyám Zsiguli-mániás és -tulajdonos. Az egész repülés iránt való érdeklődésem ott kezdődött, hogy édesapám különböző munkakörökben, 25 évig dolgozott nemzeti légitársaságunknál. Ennek köszönhetően nagyon sokat repültünk, és a kedvenc gépeim volt ez a két típus, amiről az oldal is szól. Talán a végső fertőzést a moszkvai Vnukovo repülőtéren található BAP3-400 (VARZ-400) repülőgép-karbantartó üzemben történt látogatás során szenvedtem el. Egy időre aztán elmúlt ez a szerelem, amíg rá nem találtam a Microsoft Flight Simulator 2004-re, majd a Project Tupolev Team csodálatos kiegészítőire. Elhatároztam, hogy megtanulom a típusnak minden csínját-bínját. Pár év elteltével egy kisebb magyar csapat elkezdte átültetni a szimulátorba a Tu-154-esek magyar változatú műszerfal-elrendezését, de sajnos idő hiányában megállt a projekt, amit viszont átvettem én. Azóta is egyedül dolgozom mind a "nagy-", mind a "kisvason". Munkám eredményét szeretném most megosztani Veled, kedves látogatóm.
Kellemes böngészést!

Nagy Dániel, a készítő