A csokoládé összetevői
A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.
A csokoládéban megtalálható ásványi anyagok (100g-ban):
Ásványi anyag | Kakaópor | Tejcsokoládé |
---|---|---|
Kálium | 1500 mg | 420 mg |
Nátrium | 950 mg | 120 mg |
Kalcium | 130 mg | 220 mg |
Magnézium | 520 mg | 55 mg |
Foszfor | 660 mg | 240 mg |
Vas | 10,5 mg | 1,6 mg |
Réz | 3,9 mg | 0,3 mg |
Cink | 6,9 mg | 0,2 mg |