A csokoládé összetevői

A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.

A csokoládé körülbelül 300 ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metil-xantinokat: koffeint és teobromint. Élettani szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a triptofán, a fenil-etil-amin, a tiramin és a magnézium.

A csokoládéban megtalálható ásványi anyagok (100g-ban):

Ásványi anyag Kakaópor Tejcsokoládé
Kálium 1500 mg 420 mg
Nátrium 950 mg 120 mg
Kalcium 130 mg 220 mg
Magnézium 520 mg 55 mg
Foszfor 660 mg 240 mg
Vas 10,5 mg 1,6 mg
Réz 3,9 mg 0,3 mg
Cink 6,9 mg 0,2 mg