Fejléc

Oldalmenü: Hol lehet termeszteni? Termesztés A chili gondozása A chili termesztése során felmerülő gondok A chili paprika szedése Veszélyek Chili termesztése permakultúrás kertben || Fórum


Betűméret csökkentés| Betűméret növelés

Hol lehet termeszteni?

A chilik szeretik a meleget. Közel állnak a csemege paprikához és a paradicsomhoz (mindegyik ugyanabba a családba tartozik, (solanaceae-burgonyafélék), de a chili paprikák jóval magasabb hőmérsékletet igényelnek. A chili magoknak 20 Celsius fokra van szükségük a csírázáshoz, a gyümölcs éréséhez pedig 30 vagy még annál is melegebbnek kell lennie. Az éjszakai hőmérsékletnek nem szabad 15 Celsius fok alá esnie, legalábbis nem rendszerességgel, a néhai hidegebb éjszakák nem zavarják őket. A chiliket nem zavarja a nedvesség sem, nem úgy, mint a csemegepaprikát és a paradicsomot.

Ültetvény egy üvegházban.

Üvegház

A legtöbb helyen teljes napfényben kell termeszteni a chilit, a forró, napos vidékeken elviselnek egy kis árnyékot, sőt a délutáni árnyék még jót is tesz nekik (így nem égnek meg).

Amennyiben trópusi vagy szubtrópusi vidéken élünk, a chilink szépen fog fejlődni. Még az ˝egyévi˝ fajták is 2-3 évet élnek és egész évben teremnek. Ha nem lakunk trópusi helyen, nem kell elkeserednünk, mert még így is tudunk chilit termeszteni, ha meleg nyaraink vannak. A termesztési időszakot ki lehet tolni, akárcsak a paradicsom esetében, ha bent termesszük.

Mivel a chilik közeli kapcsolatban vannak a paradicsomokkal, a termesztési módjuk és az igényeik hasonlóak, leszámítva, hogy a chilinek nagyobb melegre van szüksége.

A kis kerttel vagy erkéllyel rendelkező emberek örömmel fogják hallani, hogy cserépben is lehet termeszteni.

Termesztés

A chiliket általában kis cserepekbe vetik el, mert amikor kicsik, nagyon érzékenyek és nem nőnek gyorsan. Ennek ellenére vannak, akik egyenesen a földbe vetik őket, mert nem szeretik az átültetést. Igazából, akkor ajánlott egyenesen a földbe ültetni, ha van elég magunk ahhoz, hogy elviseljük a lehetséges veszteségeket. Amennyiben egy új chili változatot próbálunk ki, és veszünk egy kis tasak magot, amiben alig 10 szem van, mindenképp ajánlott cserépbe vetni. Egy cserépbe több magot is lehet vetni. Amint a palántákon kifejlődnek a levelek, szedjük ki a gyengéket és csak az erőseket hagyjuk meg.

Apró paprika palánták.

Palánták

Ha ki szeretnénk ültetni, akkor ajánlatos csak egy palántát meghagyni cserepenként. Ha több van egy cserépben, akkor megzavarjuk a gyökereiket kiültetéskor, és azt nagyon nem szeretik. Ha szaporító ládában vagy kis tálcán neveljük őket, akkor tegyük ki, amikor már van rajtuk legalább 4-6 kifejlett levél (kb. 5 cm magasak).

Ellenkező esetben a gyökereik korlátozva fogják érezni magukat, és leáll a növekedésük. A chilik nem bánják, ha nagyobb cserépben kell növekedniük, szóval a kiültetés ideje változhat. Ha hidegebb éghajlaton lakunk, használjunk cserepeket. Hagyjuk őket 10-15 cm magasra nőni, és bizonyosodjunk meg róla, hogy elég meleg van kint, mielőtt kitennénk őket.

Öntözzük meg a palántákat, kiültetés előtt, hogy a talaj ne essen szét, amikor kivesszük őket a cserépből. Legyünk nagyon óvatosak, amikor kivesszük a palántákat a cserépből. Ültessük el őket, szilárdítsuk meg a földet a tövüknél, öntözzük meg, és kész is van.

A chili gondozása

Jól gondozott fejlett növény.

Kifejlett növény

A chilik sokfajta talajban megteremnek. Akárcsak a legtöbb növény, a chili is jobban fejlődik, és több gyümölcsöt hoz gazdag földben, de bármilyen viszonylag termékeny földben megélnek, és nincs szükségük különleges gondozásra. Ha sok mulcsot és komposztot használunk, a chilink nagyszerűen fog nőni. Amennyiben szegény talajba ültetjük a chiliket, trágyáznunk kell (és több mulcsra és komposztra lesz szüksége).

A trágyázáskor ne feledjük, hogy a chilik, akárcsak a legtöbb termő növény, a káliumot szeretik. A túl sok nitrogén következtében sok puha levél nő rajtuk, és nem hoznak termést.

Fontos, hogy a chili paprikákat rendszeresen öntözzük és mulcsozzuk. A mulcs nem csak a talaj minőségén javít, hanem megvédi a terméketlenné válástól is. A chiliket annyira kemény és szívós növényeknek tartják, hogy az emberek gyakran nem veszik észre, hogy mennyire érzékenyek a vízhiányra.

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a növényeinknek elég vizük van, és soha ne hagyjuk kiszáradni. Viszont a másik végletbe sem kell esni, ne öntözzük agyon, mert a chilik nem nőnek mocsaras körülmények között. Az a lényeg, hogy a talaj szabad vízelvezetésű legyen.

A chili termesztése során felmerülő gondok

A chiliknek gyenge száraik vannak. Ha túl sok gyümölcs terem rajtuk, letörhetnek. A chilik hajlamosak a lehajlásra és a letörésre, ezért jó ötlet megtámasztani őket. Vannak, akik nem használnak támasztékot, hanem egyszerűen csak levágják a tört szárakat, és hagyják, hogy új hajtások jelenjenek meg a helyükön. (A chilik nem bánják, ha megmetsszük őket.)

Egy cölöp megelőzi a növény eldőlését is, ami szintén gyakori a sekély gyökérrendszerük miatt, ami ráadásul nem is erős.

A fonálférgek elhervasztják a növényt, ami minden látható ok nélkül elpusztul. A fonálférgek jelenléte azt jelzi, hogy szegény a talajunk, de ha elég mulcsot és komposztot keverünk a talajba nem lesz gond.

Ezen kívül a chiliket nem igazán zavarja más kártevő vagy betegség. Ha mégis gondjaik vannak, az azt jelenti, hogy a talaj nem annyira termékeny, mint gondoltuk.

A chili paprika szedése

A paprika szedése.

Szüretelés

Ha chili port vagy őrölt chilit szeretnénk készíteni belőlük, akkor jó, ha a növényen hagyjuk őket, amíg összezsugorodnak és megszáradnak.

Friss fogyasztásra vágjuk vagy szakítsuk le a növényről a chili paprikákat, amíg még fényesek és húsosak. Amennyiben leszakítjuk róluk, felfelé húzzuk, a termés irányával ellentétben. Így le kell szakadnia a szár tövénél, anélkül, hogy megsértenénk a kis ágacskát.

A leszedett gyümölcs egy hétig áll meg a hűtőben zárt zacskóban. Többféleképpen meg lehet szárítani, szárítóban, a napon, de akár fel is fűzhetjük és felakaszthatjuk valahova. Megtörhetjük cayenne-i borsnak vagy megőrölhetjük chili port vagy őrölt chili paprikát készítve belőle.

Veszélyek

A friss chili paprika vágása után mossuk meg jól a kezünket. Vigyázzunk, hogy ne érjen a bőrünkhöz, különösen a szemünkbe ne kerüljön! A legcsípősebb chili paprikák akár vakságot is okozhatnak, és ez nem vicc. Amikor száraz chilivel dolgozunk, vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be a port, és ne kerüljön a szemünkbe.

Chili termesztése permakultúrás kertben

A chilik nemcsak erősek, de szépek is, de úgy tűnik, hogy a legszebbek a kevésbé szívós fajták. Jobb talajra, több figyelemre van szükségük, nem élnek sokáig, és még sorolhatnánk, ezért sokan csak az úgymond maguktól növő fajtákat termesztik. A chilik önbeporzók, de néha kereszteződnek is. Ha a saját magjainkat vetjük el, és több változatot is termesztünk, akkor az új palánták lehet, hogy az elődjükre fognak hasonlítani, de az is lehet, hogy egy érdekesen új keverék jön létre.

A legszívósabb és legtermékenyebb fajta, amit mindenki tud termeszteni, egy nagy ˝Bird Eye˝ fajta bokor. Ezek a paprikabokrok két méterre nőnek, és tele vannak paprikákkal. A rajtuk termő kis chili paprikák elképesztően csípősek. A vad madarak szeretik őket (ugye nem tudtátok, hogy a madarak nem érzik a csípős ízt?), akárcsak a tyúkok. A magokat a madarak és a tyúkok hordják széjjel, ezért folyton metszeni kell a bokrokat.

Konyhai használatra egy cayenne fajtát ajánlunk, ez egy közepes nagyságú bokor sötét levelekkel és hosszú, vékony gyümölcsökkel, amelyek közepesen csípősek. Jó, ha a konyhaajtóhoz közel vetjük, így csak ki kell lépni a friss chili paprikáért. Egyes paprikákat nem szedünk le róluk, ezek lehullnak a földre és újra kicsíráznak, és innen aztán újra el lehet ültetni őket.

Van évelő fajta chili is, amit szintén ajánlott termeszteni. Ezek egész évben teremnek, habár nem annyit, mint a többi fajták. A gyümölcse kissé szélesebb és rövidebb, mint a cayenne paprikáké. Ez a paprika nem csípős, így a csemegepaprika vagy a közönséges paprika helyett lehet használni főzéskor. Salátákba viszont már nem lehet használni, mert nem annyira édesek, zamatosak és ropogósak, mint az igazi csemegepaprikák, de főzni nagyszerűen lehet velük.

A cikkek a "Minden amit a chili paprikáról tudni kell" cikksorozatból származnak. Hivatkozás:A cikksorozat