Válassz stíluslapot!

Siller borok

Egy pohár siller bor

A siller (kastélyos bor) a tévhittel ellentétben nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik, valójában egy színtartomány. A rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Az ilyen néven forgalmazott bor minősége változó: egyszer jobb, máskor rosszabb, árnyalata is változhat. A siller német eredetű kifejezés, jelentése: csillogó, fénylő. A kastélyos borok a rosénál sötétebb piros árnyalatú borok, amelyek átmenetet képeznek a vörösbor felé. Ez azért van, mert kékszőlőből készül, azonban a rosé borokhoz képest a héjának a színanyaga a hosszabb héjon erjesztés miatt már nagyobb mennyiségben kerül a borba. A vörös szőlőcefrét az erjedési folyamat beindulása elôtt azonnal kipréselik, és ezáltal alig kerül vörösborszín a mustba. Egyéb elnevezései: piros bor, kástélyos bor, kastélyos, fuchsli.

Demeter Pincészet 1/2 8 nevű bora
Összetevő Százalék
Merlot: 40%
Pinot Noir: 25%
Kékfrankos: 25%
Menoir: 10%

A siller bor jellege a vörös- és a fehérbor közé tehető hasonlóan a rosé borokhoz, ízében és illatában érződnek a vörösborra jellemző jegyek, például az isteni édes eper, a fanyarkás kökény illata vagy akár a savanykás ribizlis, gyümölcsös málnás ízvilág. Készítése hasonlít a vörösboréra, de az erjesztés során nem várják meg, hogy a kékszőlő héjából teljesen kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek. A siller bor sötét rózsaszín. Több száz éves múltra tekint vissza. Eredetileg vegyesen szüretelték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtökets.

A mai bortörvény ezt a megoldást tiltja: siller bor már csak kékszőlőből készíthető, ezért ízéből már fehérbor zamata már nem található meg, és a mai sillerek a régieknél sötétebbek. A rozé bornál tovább áztatják a héjon, ezért abból több szín- és cserzőanyag oldódik ki. A rozéborok és a sillerek legfőbb különbsége, hogy utóbbiak valamennyi ideig együtt erjednek a törköllyel, így kapják meg a vörösborokéra hasonlító, ám azokénál lényegesen lágyabb ízüket. A siller bor magyar és német sajátosság. Magyarországon ennélfogva leginkább a sváb területeken népszerű. Hazánkban a legfontosabb szőlőfajta, amelyből siller bort készítenek: a kadarka.