sörtörténet sörgyártás Dreher Sörgyárak Rt. Borsodi Sörgyár Rt. Heineken Hungária Sörgyárak Rt.

Információk:

1106 Budapest,
Jászberény út 7-11.


Vevőszolgálat:
Tel.:80/373-437
e-mail:
ugyfelszolgalat@dreher.sabmiller.com


Tulajdonos: SABMiller

dreher logóGyártörténet:

Alapítás:
A Dreher sikertörténetében az 1796-os esztendő az első jelentős dátum. Ekkor bukkant fel először ez a családnév a sörkészítés történetében, Franz Anton Dreher (1735-1820) ebben az évben vásárolta meg az 1632-ben alapított Klein-Schwechati Városi Serházat.

Fia, I. Dreher Antal (1810-1863) Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében - a legenda szerint - üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Schwechatra hazatérve 1840 körül bevezette az alsóerjesztésű sörtechnológiát, s kifejlesztett egy új sörtípust: a Lagerbiert. Később ennek köszönhette a "sörkirály" kitüntető címet.

A Sörkirály meghódítja Kőbányát:
dreher gyárPest és Buda serfőzdéi a XIX. század közepéig a Duna közelébe települtek le, hiszen a folyó korlátlan mennyiségben biztosította a sör- és maláta-készítéshez szükséges vizet. Kőbányára egy Münchenben tanult pesti sörfőzőmester, Schmidt Péter kiváló söre hívta fel a figyelmet. Schmidt ugyanis hatalmas sikert aratott a kőbányai sziklapincékben érlelt sörével. Később kiderült, hogy a mélyfúrással nyert kőbányai kutak vize kitünően alkalmas a sörfőzéshez, a pincék pedig állandó hőmérsékletet biztosítanak az ászokoláshoz, tároláshoz - vagyis az alsóerjesztésű "lagerbier" előállításához.

A föllendülő kőbányai termelés nem kerülte el I. Dreher Antal figyelmét sem - annál is inkább, mivel az itteni sörök komoly konkurenciát jelentettek számára. 1856 és 1860 között többször is Pest-Budára látogatott, mire végül 1862-ben sikerült megvennie a cseh, osztrák és bajor konkurenciával küzdő Kőbányai Serház Társaság serfőzdéjét. További telkeket is vásárolt a bővítéshez, de halála (1863) miatt fiára várt, hogy megvalósítsa elképzeléseit.

Ifjabb Dreher Antal (1849-1920) még csak 14 éves volt apja halálakor, így csak 1870-ben vehette át a négy Dreher serfőzde (Schwechat, Kőbánya, Triest, Michelob) vezetését. Fejlesztette gyárai technológiáját és kapacitását, s a kőbányai hamarosan Magyarország legnagyobb sörgyárává vált. A körülötte egymás után épülő új serfőzdék (1892: Polgári; 1894: Király; 1910: Haggenmacher; 1912: Fővárosi Serfőzde) sem tudták megtörni Dreher Antal Serfőzdéjének fejlődését. A négy gyárból álló konszern 1890-ben már 1,2 millió hektoliternyi habos nedűt termelt.

A Dreher sörbirodalom fénykora:
Ifj. Dreher Antal három fia közül Jenőre bízta a kőbányai gyár irányítását, amely 1905-ben részvénytársasággá, majd 1907-ben az anyavállalattól független magyar céggé vált. Dreher Jenő sorra részesedést vásárolt a versenytársak, a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Rt., a Barber és Klusemann Serfőzőházból, illetve az 1867-ben alakult Első Magyar Részvény Serfőzde Rt. tulajdonából. A belőlük 1923-ban egyesült Dreher Kombinát 1928-ban beolvasztotta a kanizsai Király Serfőzde Rt.-t is. A grandiózus terjeszkedés eredményeképpen 1933-ban létrejött a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt., amely kitűnő sörével mintegy 70 százalékban uralta a piacot, míg a másik két kőbányai gyárnak - a Polgári és a Fővárosi Serfőzdének - alig egynegyed szelet maradt. A Dreher Nyugat-Európában, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is ismert, világhírű márkanévvé emelkedett.

Államosítás:
A második világháború után hamarosan ismét beindult a termelés, ám 1948. márciusában államosították a család magyarországi tulajdonát. Egy évvel később a Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzdét összevonták a Polgári és a Fővárosi Serfőzdével, az Export Magyar Malátagyárral, valamint a Kanizsai Király Serfőzdével. A nagy múltú Dreherből így lett Kőbányai Sörgyár.

Ettől kezdve a Dreherek sorsa és a sörgyártás végleg elvált egymástól: a leszármazottak közül senki sem vitte tovább apáik mesterségét, és sem a gyár, sem termékei nem tarthatták meg a Dreher márkanevet. Szerencsére azonban megmaradt a szakemberek jó része, akik átadták tudásukat és szakmaszeretetüket a fiatalabb nemzedéknek. Ekkoriban Kőbánya az ország sörellátásnak 90 százalékát adta.

Újjászületés:
Miután 1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, 1993 novemberében a South African Breweries (SAB) csoport tagja lett, amely Dél-Afrika legjelentősebb és a világ ötödik legnagyobb sörgyártója volt akkoriban. 1997 júliusában a tulajdonos SAB egyesítette a Kőbányai és a Kanizsai Sörgyárat, ezzel létrejött a mai Dreher Sörgyárak Zrt.
A dél-afrikai sörgyártó és az amerikai Miller Brewing Company 2003-ban történt egyesülésével létrejött SABMiller vállalatcsoport napjainkban a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása.

A Dreher Sörgyárak privatizációját követően a vállalat jelentős technológiai és szervezeti korszerűsítése kezdődött meg. A cég többlépcsős technológiai és infrastrukturális fejlesztésének köszönhető az, hogy tradicionális receptek alapján, de 21. századi modern technológiával előállított sörök gyártásával a vállalat az ágazat egyik leghatékonyabb szereplőjévé vált. A gyár energiafelhasználási és műszaki hatékonysági paraméterei mára a jelentős európai gyártók hasonló értékeinek szintjére emelkedtek. Ugyanígy megfelelő a környezetet terhelő anyagok kezelése és a cég jelentős eredményeket ért el a káros anyag kibocsátás csökkentése terén.

A beruházások keretében a legendás Dreher Sörgyár épületei is visszanyerték eredeti szépségüket. Az 1910-ben épült, s az 1995-2002. között megvalósuló teljes körű rekonstrukció keretében újjávarázsolt főzőház kiváló példája a nemes hagyományok és a legkorszerűbb technika harmonikus egységének: Budapest egyik legszebb ipari műemlék jellegű épülete visszanyerte eredeti arculatát, s a Zsolnay csempékkel díszített falak között napjainkban a XXI. századhoz méltó számítógépes vezérlés működik.
classic lager bak arany kobanyai

A megfelelő sörre kattintva egy rövid jellemzést olvashatsz róla.

dreher termékek


Dreher Classic:

Az egyetlen magyarországi prémium sör, amely a pils típusú sörök főzésének hagyományos megközelítésével a kategóriájában vezető pozíciót szerzett. Ez a variáns adja a márka volumenének közel 80%-át, ez az igazi, karakteres söríz, melyet a fogyasztók a Dreher-ízzel azonosítanak. Tiszta, kellemes komlós jellege mellett finom kesernyésség és arany szín jellemzi ezt a kiváló sört.

Dreher Lager:

A komló és a maláta harmonikus elegye, kellemesen kesernyés "kerekség" az ízben, méz-sárga szín a legfontosabb tulajdonság. Illata erős, karakteres.

Dreher Bak:

A Dreher Bak erejét már-már fekete színe is sejteti. Habja kávés, világosbarna (krémszínű), illata kellemesen édes, cukros. Zamatában megjelenik az alkohol ereje és a komló visszafogott keserűsége is, hosszantartó utóízében azonban már a malátásság veszi át az uralkodó szerepet. A Dreher Bak sör az egyik legigényesebb hazai sör, ami a világ egyik legrangosabb sörversenyének, a Button Upon Trent-i Milleniumi sörverseny dobogósa.

Arany Ászok:

Jellegzetes sajátosságai a tiszta, lágy komlóillat, az enyhén kesernyés íz és az összetéveszthetetlen aranysárga szín. Az arany Ászok az átlagos sörnél alapanyagokban lényegesen gazdagabb: kiváló minőségű pilzeni malátából, válogatott komlóból, kukoricagrízből, élesztőből és saját kitermelésű, kristálytiszta forrásvízből készül.

Az Arany Ászok országszerte, mindenütt kapható - keressük akár keleten vagy nyugaton, északon vagy délen, boltban vagy sörözőben.

Kőbányai Sör:

A Kőbányai Sör tiszta, alig érezhető komló és maláta illatú, enyhén kesernyés ízű, kellemesen csípős, üdítő jellegű tükrös tisztaságú világos sör.

Érdekesség:
A '70-es években a Kőbányai Világos szavatossági ideje csupán 8 nap volt, mivel akkoriban még nem minden sörfajtát pasztörizáltak. A mostani Kőbányai Sör palackban 3, hordóba 2, dobozban 6 hónapig őrzi meg a minőségét.
Linkek:
Dreher Sörgyárak Rt.

Dreher
Arany Ászok
Véleményed ezen az oldalon írhatod meg.