sörtörténet sörgyártás Dreher Sörgyárak Rt. Borsodi Sörgyár Rt. Heineken Hungária Sörgyárak Rt.

Információk:

9400 Sopron,
Vándor Sándor utca 1.


Vevőszolgálat:
Tel.:99/516-200
Fax: 99/516-303
e-mail:
info@heineken.hu

heineken logóGyártörténet:

A Heineken cég története 1863. december 16-án kezdődött, aznap, amikor a 22 éves Gerard Adriaan Heineken megvásárolta a "Hooiberg" nevű amszterdami sörgyárat, melynek alapítási éve 1592-re datálódik.

A Heineken-gyárakban elsődleges célként tűzték ki a kezdetektől fogva, hogy a lehető legmagasabb minőségi színvonalnak megfelelő sört főzzenek minden alkalommal. Ennek érdekében a Heineken saját laboratóriumot épített, amely abban az időben a sörgyárak között, világszerte egyedülálló módon, az alapanyagok minőségétől a végtermék tökéletességéig mindent alaposan ellenőrzött.

Ezzel egy időben dr. Elion, a Louis Pasteur Professzor iskolájában végzett tudós, 1886-ban felfedezte az azóta híressé vált és a Heineken számára kizárólagos felhasználási joggal bíró "A" sörélesztőt, amely még a mai napig is az egyik legfontosabb alkotóeleme a Heineken-sörnek, meghatározva a termék egyedi és megkülönböztető ízét.

Henry Pierre Heineken a '30-as évek elején kezdte el a holland piac határain túli területeket is felderíteni, melynek következtében beindult az exporttevékenység és az ő nevéhez fűződik az első külföldi sörgyári részesedés megszerzése is.

A Heineken-sörexport célállomásainak egyike az Amerikai Egyesült Államok volt. 1933 áprilisában pontosan 3 nappal az alkoholtilalom feloldása után megérkezett az első Heineken-sörszállítmány a New York állambeli Hoboken kikötőjébe. Ez a rakomány nagy publicitást kapott. Azóta a Heineken az Egyesült Államok első számú importsöre.

A '30-as években a Heineken cég a távol-keleti pozícióit erősítette, elsősorban vegyes vállalatok alapításával. A II. világháború után az exporttevékenység a Heineken egyik legfontosabb tevékenysége lett. Az 1970-es és '80-as években Európa volt a legfontosabb célpiac: leginkább európai országok söripari cégeiben többségi részesedés megszerzése volt a terjeszkedés elsődleges módja.

Alfred Henry Heineken, a Heineken család harmadik generációjából, a cég nemzetközi terjeszkedésének elkötelezett híve. Meggyőződése, hogy a "sör utazhat", vagy még inkább: a "sörmárka utazhat". Mára már a Heineken cég több mint 170 országban aktív szereplője a sörpiacnak, és erre igen büszkék vagyunk.

Az európai terjeszkedés keretében a Heineken 1991-ben megvásárolta a Komáromi Sörgyár részvényeinek 50,3 %, azaz a részvények többségét, majd 1994-ben a maradék 49,7 %, így a részvények 100 %-a a Heineken tulajdonába került és Amstel Sörgyár Rt. néven működött tovább.

A komáromi gyárat 167 részvényes alapította 1983-ban Komáromi Megyei Sörgyár Rt. néven, 250 ezer hektoliteres éves kapacitással tervezve. Elsőként a palackozóüzem készült el, amely 24 ezer félliteres palack megtöltésére volt képes óránként, ahol bérpalackozó tevékenység folyt, elsősorban szlovák márkák, többek között a Vág sör palackozásával.

1988-ban hagyta el az első saját márka a sörgyárat. A Komáromi Sörgyár Rt. termékskáláját pilzeni típusú sörök alkották: Kapsreiter Pils, Kapsreiter Aranybarna, Talléros, Fregatt, Matróz és Aranytallér.

A holland felvásárlás eredményeként 1991-től az Amstel, 1994-től a Buckler, majd 1999-től a Zlaty Bazant és a Heineken márka főzése is elindult.

2003-ban a Heineken N.V. felvásárolta a BBAG-csoportot.

A két csoport integrációjával a közép-európai térség piacvezető söripari csoportjává vált.

A Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt. két sörgyára eltérő múlttal rendelkezik.

A sörfőzés Sopronban nagy hagyományokra tekint vissza. 1895 márciusában brünni serfőzde-tulajdonosok és városi nagykereskedők elérkezettnek látták a pillanatot, és Első Soproni Serfőzde és Malátagyár néven megalapították a soproni gyárat. 1917 november végétől a Soproni Sörgyár a kereskedelmi társaságok jegyzékében már a Nyugat- magyarországi Serfőzde és Malátagyár soproni gyártelepeként található. 1949-ben a gyárat államosították. Majd 1971-ben a gyár csatlakozott az összes magyar sörgyárat magába foglaló Magyar Országos Söripari Tröszthöz. 1982-ben a gyár újra teljesen önálló lett.

1988. október 14-én a gyár vezetői licencszerződést írtak alá az Österreichische Brau AG-val: a Soproni Sörgyár az eredeti eljárás alapján gyárthatja és forgalmazhatja a Steffl sört. Ezt a licencszerződést 1994-ben a Zipfer, 1995-ben a Gösser sörre vonatkozó megállapodás követte. 1992 első napján a Soproni Sörgyár részvénytársasággá alakult át, melyben az új többségi tulajdonos a BBAG lett. 1994 májusától a társaság elsőbbségi részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdén.

A Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt. másik gyára a martfűi, a fiatal sörgyárak közé tartozik. A gyár létrehozásának gondolata 1981-ben fogalmazódott meg, melynek eredményeképpen 28 kelet-magyarországi termelőszövetkezet és állami gazdaság a sörpiacon uralkodó hiány pótlására alapította a sörgyárat. A Szolnok közeli sörgyár 1985-ben kezdte meg a termelést, akkor Magyarországon egyedülállóan korszerű körülmények között és technológiával.

Az időközben részvénytársasággá alakult gyár részvényeit 1990-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdén, a Brau AG 1991-ben szerezte meg a társaság részvénytöbbségét. 1993-ban sor került a Kaiser-, és 1994-ben a Schwechater-licencszerződés megkötésére.

Azóta jelentős modernizáción ment át mindkét gyár. A beruházások eredményeképpen 2006-ban a soproni gyár éves termelési kapacitása elérte az 2 millió, a martfűi gyáré pedig a 720ezer hektolitert. Mind a soproni, mind a martfűi gyár 7000 négyzetméteres készáruraktára 14 millió palack tárolására alkalmas.

2007. júniusa óta viseli a cég a Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt. nevet, hangsúlyozva a nagy múltú nemzetközi konszernhez tartozást, kihasználva a magyarországi kedvező földrajzi elhelyezkedését mindkét gyárnak( soproni, martfűi).
amstel gösser heineken kaiser soproni steffl

A megfelelő sörre kattintva egy rövid jellemzést olvashatsz róla.

heineken termékek


Amstel:

Könnyű és harmonikus - mely kissé komlós és élesztős- kellemes frissítő hatású. Jellegzetes komlóvirág illata, enyhén édeskés utóíze tette igen népszerűvé. Társasági, baráti családi összejövetelek állandó résztvevője a világ minden táján. Természetes anyagokból, pótanyagok felhasználása nélkül készül. Olyanoknak ajánljuk, akik szívesen ülnek be egy kellemes otthonos hangulatú helyre, hogy barátaikkal egy jót beszélgessenek, billiárdozzanak, csocsózzanak.

Gösser:

Enyhén komlózott malátasör, édes-kesernyés utóízzel.

Heineken:

A Heineken valójában egy hybrid, átmenet a valódi Pilsner és a lágytestű nemzetközi sörmárkák között. Tiszta ízű, lágy komló és maláta aromájú frissítő utóízű sör. Nincsenek nagy aromái, de határozott semlegessége a legihatóbb sörök közé emelik.

Érdekesség:
Percenként mintegy tizenkét és félezer palack Heinekent fogyasztanak el világszerte. Ez évi 22,1 millió hektoliter sört jelent, s több millió fogyasztót.

Kaiser:

A Kaiser a lágyabb, izgalmasabb tónusú ízharmóniára vágyók elvárásainak is tökéletesen megfelel, és baráti sörözésekhez és kikapcsolódáshoz is a Kaiser kínálja a lehető legjobb megoldást.

Soproni:

A Soproni (Ászok) friss és szomjoltó sör, a kiemelkedő minőséget képviseli a világos sörök között. A vidámságot, oldott hangulatot, tréfát kedvelők körében különösen népszerű. Tükrösen csillogó, aranysárga színe diszkrét komlóillattal és kellemesen kesernyés ízzel párosul. Üdítő, enyhén kesernyésen komlóízű és komlóaromájú sör, melyet bárki szívesen fogyaszt.

A privatizáció után 1991 óta, a Soproni Ászok öt alkalommal, 1998-ba, 1999-ben, 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben nyerte el az Európai Unió Monde Sélection Minőségvizsgáló Intézetek aranyérmét, 2004-ben pedig az ezüstérmet hozta el.

Steffl:

Üdítően friss, kellemesen komlóillatú és komlóaromájú harmonikus ízű sör. Ellenállhatatlan zamata maga a csábítás; íze harmonikus, kellően kesernyés, kiegyensúlyozott; sem a maláta, sem a komló nem domináns.

2000-ben először a Steffl is indult az International Institution for Quality Selections (Nemzetközi Minősítő Intézet) Monde Sélection élelmiszer minősítő világversenyén, melyen elnyerte a legmagasabb minőségű termék díját, az aranyérmet.
Linkek:
Heineken Hungária Rt.

Amstel
Gösser
Heineken
Kaiser
Soproni
Steffl
Véleményed ezen az oldalon írhatod meg.