Kezdőlap Gyógyvizek fajtái Gyógyvizek hatása Gyógyfürdők Magyarországon Elérhetőség Magyarországi gyógyvizek és hatásuk
Gyógyvíz gyomorműködésre gyakorolt gyógyhatása: krónikus gyomorhurut (gyomor nyálkahártya gyulladása) vagy túl sok gyomorsav termelődés, refluxbetegség esetén a magas hidrogén-karbonát tartalmú gyógyvizek alkalmasak a gyógyításra. A gyomorégést is enyhíti étkezés előtt és közben fogyasztva (lásd. még: lúgosítás, szódabikarbóna hatásai).

Gyógyvíz emésztési problémákra gyakorolt gyógyhatása: a túl kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány ( fogyókúra-mozgás, bioenergetikai mozgásgyakorlatok), ballasztanyagokban, friss és nyers élelmiszerekben szegény étrend (lásd.még: lúgosítás) miatt székrekedéses problémák alakulnak ki. A szulfátokban gazdag gyógyvizek segítenek, melyek enyhe hashajtó tulajdonsággal bírnak.

Gyógyvíz veseműködésre gyakorolt gyógyhatása: aktivizálhatja, javíthatja a veseműködést, húgyúti fertőzések esetén a magas hidrogén-karbonát tartalmú, magnézium és kalcium tartalmú gyógyvíz, mely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Gyógyvíz anyagcserére gyakorolt gyógyhatása: élénkíthetik az epe és hasnyálmirigy működését a szulfát és magnézium tartalmú gyógyvizek. Cukorbetegségben javíthatja az inzulinhatást és a szervezet szénhidrát felvevő képességét a hidrogén-carbonát tartalmú gyógyvíz. A fokozott húgysavmennyiség a hidrogén-carbonát tartalmú gyógyvíz segítségével intenzívebben választódik ki.

Gyógyvíz ásványi anyagellátásra gyakorolt gyógyhatása: csontritkulás esetén, enzim és idegrendszer működésének (lásd.még: stressz-limbikus rendszer, vegetatív id.rendszer, alvás) segítéséhez hatékony a kalciumban gazdag és magnéziumban gazdag gyógyvíz. Nagy mennyiségű verejtékvesztés esetén pedig, a magas kalcium, magnézium és nátrium tartalmú gyógyvizek a megfelelőek (ásványi anyagok).
/Lásd. még: Vízterek, ionok szerepe az emberi szervezetben/