Érdekességek az Aztékokról

Azték konyhaművészet

Azték csirkés tortillaAzték csirkés tortilla

A mexikói konyha alapjai az azték időkbe nyúlnak vissza. Az aztékoknak ez idő tájt a kakaó, a chili, a méz és a vanília voltak a meghatározó fűszereik, húsból meg a vadon élő pulykát és az akkorra már háziasított kacsát fogyasztották előszeretettel. Aztán a gyarmatosítás után gyökeresen megváltozott minden. Többek között a konyha is. A spanyolokkal érkező új állatok és a tejtermékek is az étlapra kerültek, valamint megjelent a búza az addig kukoricaliszttel főző nép konyhájában. A spanyol hódítókkal érkező újdonságok mellett még karibi és francia hatás is érte az azték konyhát, és ezek együttesen járultak hozzá annak létrejöttéhez, amit manapság mexikói konyhaként ismerünk.

Forrás: Mindmegette

Aztékok művészete

Tlaloc esőistenTlaloc esőisten

A Teotihuacánban létrejött gazdag mezoamerikai művészeti hagyomány tovább élt a toltékok és mixtékek civilizációjában, valamint az Azték Birodalomban, amely 1420-1519 körül érte el csúcspontját. Az azték művészet, bár magába építette a szomszédos kultúrák bizonyos jellegzetességeit, szinkretizmusa és ezoterikus szimbólumvilága tette egyedivé. Az aztékok harciassága és emberáldozataik adnak magyarázatot Coatlicuénak, a föld és termékenység istennőjének Teotihuacánban talált félelmetes szobrára. Az istennő arca helyén két kígyófej van, mellén levágott kezek és kitépett szívek láthatók, tekeredő kígyók alkotják szoknyáját. Egy ugrásra készülő fenevad pózában jelenítik meg. Övét egy óriási halálfej ékesíti, lábfeje jaguárkarmokban végződik. Ennél naturalisztikusabb szobrok is ismertek, továbbá egy sor mozaik, melyek az azték kultúra sokoldalúságát bizonyítják. A maszkművészetet, amely már az európai hódítás előtt is virágzott, szinte a tökéletességig fejlesztették. A drágakövek megmunkálását, és a festészetüket is magas szintre fejlesztették. Sajnos csak néhány freskótöredék maradt fenn, illetve érdekes, gazdagon illusztrált, mixték és mixték-pueblo hatásokat mutató kéziratok. Az aztékok katonai építészete jelentős volt, polgári épületeik viszont nem maradtak fenn. Az egyik szobor, amit Mexikóban találtak, a spanyol hódítás előtti időkből származik. A feltevések szerint a legutolsó azték emlékek közül való. Azt hiszik, hogy Tlaloc esőistent személyesíti meg. A trópusokon az eső életkérdés, nélküle nem érik be a gabona, és az embereknek éhezniük kell. Érthető, hogy az esőistent hatalmas, félelmetes démonnak képzelték el. Ha a szobrot jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a szája két kígyófej, kiálló nagy méregfogakkal, orra is nagy, összetekeredett kígyó, s valószínűleg a két szeme is. A régi Mexikó művészetében a szent kígyó nemcsak az állat képmása, hanem a villám jele is volt, és később írásjel, betű lett.

Forrás: Wikipédia

Az aztékok és a tequila

Az aztékok már több mint 9,000 éve termelik az agave növényt, melynek felhasználhatóságát a legenda szerint akkor ismerték meg, amikor az istenek egy villámcsapással kettéhasítottak egy érett példányt. A krónikák szerint földi halandók közül az első tequilakedvelő egy Mayahuetl nevű azték nő volt, aki hosszas unszolás után rávette férjét, Patecatlt, hogy készítsen neki italt a kék agavéból. A lepárolt szesz elnyerte az uralkodó, Montezuma király ízlését is, aki mit sem sejtett arról, hogy az olmék istenkirály kizárólagosságot kötött ki magának, és nagy szeretettel fogyasztotta a neki szánt ajándékot. A tequila később a papok, azték előkelők és híres harcosok kedvence lett.

Forrás: Italnet

Néhány Azték isten


Ha valamit szeretne megosztani az Aztékokról, akkor itt megteheti!

  • Saját ismeret
  • Internet
  • Ismerős
  • Egyéb