Az SSD meghajtók zajtalan, nagy kapacitású laptop és asztali számítógép adattároló eszközök nagyságrendekkel nagyobb sebességgel, mint a mechanikus merev lemezek. A számítógép fejlesztéséhez ár teljesítmény arányosan az egyik legjobb megoldás egy Solid-State-Drive meghajtó beszerzése.

SSD vs HDD

ssd vs. hdd

Az SSD-k jelentős előnyökkel rendelkeznek a hagyományos merevlemezekkel szemben. Akár egy régebbi laptop frissítéséről van szó, akár a legújabb gép teljesítményét próbáljuk maximalizálni, az SSD teljesítményéből származó különbségeket érezni lehet a mindennapi felhasználás során. A Solid State Drive működése nem mechanikus, NAND flash-ek vannak az áramkörbe integrálva. Ütések ellen 1500g-ig ellenálló. A merevlemezek számos mozgó alkatrészből állnak, melyek ütés hatására hajlamosak megsérülni.

Az SSD-k akár 100-szor nagyobb teljesítményre képes, azonnali hozzáférést, gyorsabb boot-olást, gyorsabb fájlátvitelt és általánosan nagyobb teljesítményt nyújt, mint a merevlemezek. A HDD sebessége annál gyorsabb, minél közelebb van a fej az adatokhoz. Az SSD esetében minden adat egyforma gyorsan elérhető.

Az SSD jelentősen kevesebbet fogyaszt csúcsterhelésen (2W), mint a merevlemezek (6W). Ez az alacsony teljesítmény-igény laptopok esetében hosszabb akkumulátor élettartammal, kisebb fogyasztással és hűvösebb működési hőmérséklettel jár.

Mozgó alkatrészek nélkül az SSD hangtalanul működik és jóval könnyebb is (SSD: 77g, HDD: 752,5g). Az SSD-vel szerelt notebookot emiatt nem fogjuk nehéznek érezni útközben.

windows 7 indulási idők
Az operáriós rendszer körülbelül fele annyi idő alatt tud SSD-ről bootolni

Habár az ÁR/GB arány még mindig (sokkal) kedvezőbb a HDD esetében, hosszú távon mégis az SSD-k jelenthetik a nagyobb megtakarítást, mivel kisebb az energia felhasználásuk, jóval hatékonyabb a munkavégzésük, gyorsabb a bemenet/kimenet (IOPS) arány összehasonlítván a HDD-vel.

Az energia hatékony tárolási megoldás akár asztali, akár laptop esetében az SSD lehet: kevés energiát igényel a működése, lényegesen alacsonyabb a működés közbeni fűtési teljesítmény.

Mozgó alkatrészek nélkül az SSD teljes csöndben dolgozik, így többé nem zavarja a számítógép használatát, játékok futtatását, filmek nézését a hangos, búgó, zajos HDD.