Görög mitológia

Hidra

Mitológiai szörnyek

Ez egy hatalmas, sárkányra emlékeztető vízi szörny volt, amelynek kilenc feje nőtt. A korabeli poéták költeményeikben olykor még ennél is több fejről tesznek említést, azonban a fennmaradt vázákon, festményeken, mozaikokon általában kilenc fejjel ábrázolják a szörnyet. Olyan mérges aura vette körül, hogy nemcsak a lehelete, de még a lábnyoma is halálosan mérgező volt. A hidra, amely Ekhidna és Typhón gyermeke volt, a Lerna-tó környékén tanyázott, de leginkább a víz alatt töltötte az idejét. A legenda szerint a tó mélye egy kaput rejtett, amely az alvilágba vezetett át, és ezt az átjárót őrizte a rettenetes bestia.

A történet szerint a hidrát Héraklész ölte meg, a számára kitűzött tíz feladat egyikeként. A szörny nekirontott a hősnek, aki egyetlen karddal harcolt. Ahogy levágta a szörny fejét, döbbenten tapasztalta, hogy két újabb nő annak helyébe. A csata a végtelenségig is tarthatott volna, azonban Héraklész unokaöccsének támadt egy ötlete. Miután Héraklész levágta a hidra egyik fejét, Iolesz egy fáklyával megégette a nyakat, hogy a fej ne nőhessen vissza. Az utolsó fejet, amely halhatatlan volt, végül a hidra saját mérgező vérével sikerült legyőzni. A történet egy másik változata szerint Héraklész egyedül győzte le a szörnyeteget, de nem fáklyát használt, hanem a kardját mindig megmártotta a levágott fejből kicsöpögő méregben, és azzal végezte ki a hidra fej nélkül maradt nyakait.

Kerberosz

Kerberosz, Hádész hűséges, háromfejű kutyája is, amely az alvilág kapuit őrzi.Feladata hogy megakadályozza azoknak az esetleges szökését, akik már egyszer átkeltek a Sztüx folyón. A legtöbb forrás háromfejűként jeleníti meg, de előfordul, hogy csak kettő, vagy egyetlen fejjel szerepel. A nyakát élő kígyókból álló sörény díszítette, míg a farka egy sárkányéhoz hasonlított. A történetek szerint Kerberosz három feje afféle szimbólum, amelyben egy-egy fej jelenti a múltat, a jelent és a jövőt, bár ezt más források úgy értelmezik, hogy a három fej a születés, a fiatalság és az öregkor megfelelője.

A legenda szerint Kerberosz elfogása volt Héraklész tizenkettedik, egyben utolsó feladata, amellyel Euriszteusz bízta meg. Eredetileg nem kellett volna ezt a próbát kiállnia, azonban Euriszteusz úgy ítélte meg, hogy két korábbi feladat közben Héraklész segítséget vett igénybe, így azok nem számítottak bele az eredeti tíz próbába. Miután a bátor harcos megtalálta az alvilág kapuját, Athéné és Hermész segítségével sikerült átjutni rajta, majd kicselezte Kharónt, a révészt is. Miközben odalent a szörnyeteget kereste, sikerült Tézeuszt is kimenteni Hádész fogságából. Amikor összetalálkozott az alvilág urával, Héraklész azt kérte, had vigye magával Kerberoszt a felszínre. Hádész beleegyezett, de azt a feltételt szabta, hogy Héraklésznak puszta kézzel kellett legyőznie a bestiát. Ezt megtette, így magával vitte Kerberoszt, és Euriszteusz színe elé vezette. Ő annyira megijedt, hogy megparancsolta Héraklésznek, vigye vissza oda, ahonnan hozta, majd mikor hősünk ezt megtette, kijelentette, hogy nincs több próbatétel, Héraklész szabadon távozhat.

Medúza

Medúza,a források szerint a három gorgó egyike, akinek a haja helyén mérges kígyók tekeregtek, és a pillantásával bárkit képes volt kővé változtatni. A gorgók halhatatlanok voltak, kivéve Medúzát, aki a legfiatalabb volt közülük.

A hozzá kapcsolódó legenda szerint Polüdektész azért küldte Medúza után Perszeuszt, hogy így próbáljon megszabadulni az útjában álló fiútól. Azonban Perszeusz, egy Hermésztől kapott fegyver és egy Athénétől kapott tükör segítségével veselkedett neki a küzdelemnek. Mivel a tükör segítségével nem kellett a tekintetét a szörnyre emelnie, könnyedén le tudta győzni, majd egy jó irányzott suhintással levágta a fejét. A Medúza nyakából kiserkenő vérből született Pégaszosz és Khrüszáorde. Más változatok szerint a gorgó vérének minden cseppjéből egy kígyó született. A történet vége nem teljesen egyértelmű. Van, amelyikben Perszeusz a levágott fejet, amely bárkit kővé tudott változtatni, átadta Athénének, ám más elbeszélésekben az ifjú a levágott fejjel visszatér Polüdektészhez, és az addig letakart fejről lerántva a leplet, mindenkit kővé változtatott.

Az eredeti méret megtekintéséhez kattintson a képre!

Hidra legyőzése Kerberosz Medúza
Hidra legyőzése Kerberosz Medúza
Készítette: Tót Enikő (B1CSMQ)