Brit stílus Könnyen olvasható mód

Buckingham palota és környéke

További részletekért kattints egy látványosság nevére!

Buckingham palota és környéke
Buckingham palota Királyi istállók Victoria királynő emlékműve St James's park St James's palota

Vissza az áttekintő térképhez


Buckingham palota

A Buckingham palota 1837 óta az angol királyi rezidencia. A palota - bár a Királyi Gyűjtemény páratlan darabjaival van berendezve, illetve díszítve, nem művészeti galéria vagy múzeum, hanem egyike a világ jelenleg is aktívan működő királyi udvarainak. Évente 50.000 hivatalos vendég fordul meg itt a különböző fogadásokon, ebédeken, illetve a Királyi Kerti Partin.

A klasszicista stílusú, kétemeletes palotát - melyben 775 szoba található - széles, kikövezett udvar választja el a kovácsoltvas kerítéstől, melynek oszlopfőin a Királynő Bestiái, vagyis a királyi családba beolvadt nemzetségek és a meghódított területek címerállatai láthatóak.

Előtte zajlik délelőttönként a palotaőrség őrségváltási ceremóniája, amely a londoni látogatások kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik.

Buckingham palota Buckingham palota Buckingham palota Buckingham palota

Vissza a lap tetejére

Királyi istállók

Royal Mews, vagyis Királyi istállók a neve annak a különálló épülettömbnek, amelyben a királyok lovai mellett mintegy negyven királyi díszhintót és autót is őriznek. A vaskerítés arany lándzsahegyei jelzik csupán, hogy ez is királyi épület.

A 100 darabból álló hintó-gyűjtemény legnevezetesebb és legrégebbi darabja az Arany Állami Hintó. A gazdagon díszített, aranyozott hintó 4 tonnát nyom, nyolc ló kell az elhúzásához. 3.6 méter magas, 7 méter hosszú. Belsejét a neves festő, Cipriani képei díszítik. A hintó - a számlák alapján - 7660 fontba került.

Megcsodálhatjuk azt az 1881-ben készült üveghintót is, mellyel a királyi menyasszonyok utaznak az esküvői ceremóniára. De itt láthatjuk azt a csukott, kétüléses, egylovas kocsit is, mellyel 1843 óta a mai napig a királyi családtagok postáját szállítják, valamint azt a hintót, mellyel az újonnan kinevezett követeket szállítják rezidenciájukról a Buckingham-palotába a királynői audenciára és vissza.

Királyi istállók Királyi istállók Királyi istállók

Vissza a lap tetejére

Viktória királynő emlékműve

Viktória Királynő emlékműve a Buckingham palota előtt, a St. James's park és a Green Park találkozásánál, a Queen's Garden közepén áll.

Az emlékmű 82 láb magas, 2.300 tonnás, fehér márványtalapzaton áll, stilizáltan legömbölyített hajóorrokkal. A talapzaton a királynő ül, háttal a palotának, a Mall felé nézve. Körülötte allegórikus alakok: az Igazságosság (a Green Park felé néz), a kardos Törvényesség és az Anyaság - más források szerint a Könyörületesség - (a palota felé fordulva). Az építmény tetején a Bátorság és az Állhatatosság mellett a Győzelem szárnyas istennője emeli égnek karjait.

Az emlékmű sok szállal kapcsolódik a tengerészethez. Láthatunk hableányokat, hippogriffeket, és más tengeri lényeket, melyek Nagy Britannia tengeri hatalmát jelképezik.

Viktória királynő emlékműve Viktória királynő emlékműve Viktória királynő emlékműve

Vissza a lap tetejére

Szent James's park

A 23 hektáros St. James's Park a londoni királyi parkok közül a legrégebbi. Három palota övezi: a Westminster (ma a Parlament épülete), a St. James's palota és a legismertebb, a Buckingham Palace. Pompás facsoportjaival, szép tavával és a tavon átívelő 1857-ből származó kis híddal méltán tartják London legszebb parkjának. Nem véletlen, hogy évente öt és fél millióan sétálnak itt, és ezzel Európa egyik leglátogatottabb parkja.

A parkban két sziget található: az egyik a Kacsák szigete (Duck Island), mely ma is különböző vízimadarak rezervátuma. Láthatunk itt számtalan fajta kacsát, ludat, hattyút, sirályt és pelikánt. A másik sziget a Nyugati Sziget (West Island).

Szent James's park Szent James's park

Vissza a lap tetejére

Szent James's palota

A St. James Palace 1531 és 1536 között épült VIII. Henrik megbízásából, egy korábbi leprakórház helyén. A királyi család rezidenciája volt több, mint 300 éven keresztül. Napjainkban is hivatalos uralkodói rezidencia, annak ellenére, hogy Viktória királynő trónra lépésekor (1837) a Buckingham palota vette át a királyi rezidencia szerepét.

A St James palota ma Alexandra hercegnő és Anna hercegnő londoni rezidenciája. A palota az egyike azon négy épületnek Londonban, ahol királyi testőrség katonái állnak őrt.

Szent James's palota

Vissza a lap tetejére